Bibelstripp mot kroppspress

Hva gjør seks KrFU-ere i boksershorts og bikini på en catwalk på Karl Johan?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 14 blir musikkanlegget ved KrF-standen midt i Spikersuppa satt på, og et titalls smilende KrF-ere ser spent mot den gule KrFU-standen, der en rød løper stikker ut i dag. Så kommer KrFU-lederen Elisabeth Løland (28) ut, iført bikini. Hun går de fem-seks metrene på catwalken. Stopper, smiler og går rolig tilbake. Så kommer neste kvinne ut. Så en mann, Simon Molvær Grimstad (20), 3. kandidaten for KrF i Møre og Romsdal. Og så enda en KrF-er. Og en til. Alle iført bikini, undertøy eller boksershorts.

- På vår catwalk passer alle inn. Vi viser normale kropper fordi én av fem unge oppsøker psykisk helsehjelp. Unge opplever et stort kroppspress, og for mange gjør dette en vanskelig hverdag vanskeligere, sier en påkledd Ida Lindtveit, kommunepolitiker i Oppegård og medlem av sentralstyret til KrFU.

Vil bedre selvbildet Stadig flere mennesker kommer nyskjerrig til, og ser på motevisningen.

- Hva har dette ved KrF-standen å gjøre, sier en fyr. Rister på hodet og går videre. 

- Hehe, KrF.. Dette var jo sprekt, sier en annen.

Men hva gjør seks KrFU-ere på Karl Johan, iført undertøy og bikini? Lurer Dagbladet.

- Vi er normale ungdommer med normale kropper. Det er så mange ungdommer som er misfornøyde med kroppen sin, men det er ikke nødvendig å være det. Vi vet at det vi har vist ikke er alle som ligner på forsidene på motebladene, og man trenger ikke å ha dårlig selvbilde for å gjøre det, sier KrFU-leder Elisabeth Løland (28).

Catwalk mot kroppspress Løland og KrFU-kollegene stilte i dag opp nær klærløse i hovedstadens paradegate for å få fokus mot kroppspresset i landet. De vil at retusjert reklame skal merkes for å informere om at modellens utseende er endret, de vil ha helsesøster tilgjengelig på alle skoler og at seksualundervisningen på skolen skal handle om grenser og selvbilde, ikke bare om prevensjon.

- Jeg vet at man får bedre selvbilde av å se andre folk akkurat som dem er, jeg har aldri hatt så godt selvbilde enn de siste halvannet åra, fordi jeg har begynt å trene, og jeg har ikke blitt seende så mye bedre ut, men jeg har sett de andre jentene i garderoben, og skjønt at det er jo ingen som ligner på de modellene, så det går bra, sier Løland.

Buskerud-KrFU-erens tredjekandidat, Hanne Marie Pedersen Eriksen (26), synes det var litt ubehagelig å spankulere på den røde løperen i dag, men er fornøyd:

- For meg handlet dette om å gå litt ut av min egen komfortsone, fordi det var veldig ubehagelig og fordi jeg ikke er helt fornøyd med meg selv. Å faktisk gå på catwalken, å være stolt av hvem jeg er - og å faktisk stå for prinsippene mine, sier hun.

Gutta sliter Ungdomspolitikerne har jobbet med bikinistuntet lengre tid. Men hva synes partiledelsen om nær nakne partikolleger?

- Jeg ser det er veldig mange fra stortingsstaben som står her og ler av oss, så det er utrolig gøy, at vi kan gjøre dette her. Det er ikke alle som tør å gjøre det. Når 50.000 kvinner sliter med spiseforstyrrelser, og når vi leste i Aftenposten i går at også halvparten av guttene nå begynner å slite med selvtilliten, så er dette her et alvorlig problem, og det ønsker vi å ta tak i, sier Simon Molvær Grimstad (20), 3. kandidaten for KrF i Møre og Romsdal.  

- Men er dere ikke redd for at dere skygger for budskapet ved å ta av dere klærne? Lurer Dagbladet.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg har født, og jeg ammer, og jeg har lyst til å vise at du kan være stolt av kroppen din selv om du har fått barn, sier 28-årige Karoline Grosås Nordbø, som hadde med seg sin åtte måneder gamle sønn Jostein på catwalken.

Astrid Therese Theisen, 1. nestleder i KrFU Akershus tar over ordet:

Jeg håper at vi kan være forbilder når vi gjør dette, at vi kan inspirere andre til å bli tryggere på seg selv og forstå at de flotte slik som de er, selv om de ikke ser ut som disse menneskene som er på forsidene av bladene. Inn ser sånn ut.

- Men er det mer kropp og ikke mindre en trenger i samfunnet?

- Jeg tror det er veldig mye kroppspress. Det er det vanskelig å gjøre noe med tema uten å fortelle ungdommer at selv om de ser et bilde på forsiden av en avis eller ser et bilde på internett, og at man ikke føler at man ligner på den dama eller mannen, så er det helt greit. Dette er et forsøk på å få ned kroppspresset, samtidig som vi har et politisk budskap om merking av retusjert reklame og helsesøster på skolene, til å snakke om det som er vanskelig, sier KrFU-leder Løland.

- Er dette et tegn på desperasjon i KrFU?

- Absolutt ikke. Dette er et tegn på unge mennesker som virkelig går ut av komfortsonen, og som står på prinsippene sine. Vi står opp for det vi mener i partiprogrammet, og så gjør vi en greie ut av det. Det er ikke desperasjon, dette handler om mot. Og det handler om å være for politikken vi driver med, sier Pedersen-Eriksen.

- Kan vi kalle det en bibelstripp?

- Det kan du få lov til, men vi kaller det for en aksjon. Her viser vi at man ikke behøver å ha den perfekte bikinikroppen, man kan også ha hår på magen, og ikke ha sixpack og likevel være fornøyd med sin egen kropp, sier Simon Molvær Grimstad.

- Masse hår. Vi har veldig mye fint hår, som du ikke ser på andre modeller, fortsetter Ruben Skålevik.  

Og hva sier så de voksne KrF-erne til stuntet?

- Nå var de kreative, og jeg ble veldig imponert. Det var jo pene jenter, sier Ole Johan Larsen, KrF-frivillig og pensjonisttlandet.

- Men hva mener mer konservative KrF-ere i Hordaland om dette? Lurer Dagbladet.

- Det er de godt vant med. Det er ikke noe problem det lenger. Det er bare fordommer om de konservative på Vestlandet. Det er bare tull.