Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Bibi» i full ordkrig med egen president

Det er brutt ut full ordkrig mellom Israels president Ezer Weizman og statsminister Benjamin Netanyahu. Weizman trappet i går opp konflikten ved å hevde at statsministeren er «avskåret fra virkeligheten». Netanyahu sier presidenten støtter den israelske venstresiden og araberne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels president er en seremoniell figur som skal være hevet over den daglige politiske kampen. Derfor vakte det enorm oppsikt da Weizman mandag gikk til frontalangrep mot Netanyahu og forlangte nyvalg. I går slo Weizman enda hardere til mot statsministeren.

- «Bibi» lever i en lykkerus, i sin egen verden. Han er avskåret fra virkeligheten. Nasjonen vet ikke hvor statsministeren fører den, sier Weizman til avisa Yediot Ahronot.
Selv om Weizman ikke har direkte politisk makt, er han Israels mest populære politiker. En meningsmåling i Yediot viser at 50 prosent av befolkningen støtter Weizmans ønske om nyvalg, mens 39 prosent er imot.

Det er særlig sammenbruddet i fredsprosessen som Weizman er fortvilet over. Nå er presidentens tålmodighet slutt.

- Jeg har prøvd å hjelpe ham. Jeg ser at det ikke fungerer, og jeg vil ikke hjelpe ham lenger, sa presidenten i et intervju med israelsk fjernsyn.

Netanyahu gikk i går til motangrep på israelsk fjernsyn og beskylder presidenten for å støtte opposisjonen.

- Faktum er at presidenten, til min sorg, støtter venstresiden for faktisk å bli kvitt den sittende valgte regjeringen, sa Netanyahu i går.
Han beskyldte også Weizman for å ta parti for Egypt og palestinerne, og dermed «styrke arabernes stilling».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!