Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bibi mot alle

Benjamin Netanyahu vant en seier mandag da partimedlemmene i Likud valgte ham som statsministerkandidat. Men ellers går det stort sett dårlig for den israelske statsministeren. Hans politiske motstandere er på offensiven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare noen uker siden så det ut som om kampen om å bli Israels neste statsminister kom til å stå mellom Netanyahu og arbeiderpartileder Ehud Barak. Nå er det tradisjonelle israelske topartisystemet i ferd med å rakne. Et nytt sentrumsparti ledet av eks-statsråd Yitzhak Mordechai fosser fram. Mange tror Mordechai, som inntil sist helg var forsvarsminister i Netanyahus regjering, kan vinne valget om statsministerposten.

  • Mordechai var kritisk til Netanyahu, ikke minst når det gjelder krisa i fredsprosessen med palestinerne. Derfor ville han bryte ut av Likud. Lørdag kveld ga Netanyahu ham beskjed om at han hadde fått sparken som forsvarsminister. Det var en tabbe. For den populære Mordechai sto fram som en vinner bare noen timer seinere, da det ble klart at han vil bli det nye sentrumspartiets leder.
  • Med seg på laget har Mordechai flere framtredende israelske skikkelser som står både til høyre og venstre for sentrum. Det er ikke minst det nye partiets styrke når det gjelder å sanke stemmer. Tidligere forsvarssjef Amnon Lipkin-Shahak var inntil sist helg leder for det nye sentrumspartiet. Han meldte seg på som statsministerkandidat før jul, men har nå gitt plassen sin til Mordechai. Lipkin-Shahak jobbet nært sammen med avdøde statsminister Yitzhak Rabin og ledet en tid fredsforhandlingene med palestinerne. Han er svært populær og har gjort det godt i nylige meningsmålinger.
  • Tidligere finansminister Dan Meridor er som Mordechai en frafallen Likud-politiker. Han står til høyre for Lipkin-Shahak og kan sanke stemmer også blant religiøse israelere. Fjerdemann i sentrumskvartetten er Roni Milo, tidligere konservativ politiminister og borgermester i Tel Aviv. Han er potensiell stemmesanker blant ikke-religiøse israelere som heller litt mot høyre.
  • Om ikke avskallingen til venstre skulle være nok, har Netanyahu problemer også på høyresida. Der har Menachem Begins sønn, Benny, dannet sitt eget parti for dem som vil avslutte og ikke bare trenere fredsprosessen. Benny Begin er ingen alvorlig utfordrer som statsminister, men kan skade Netanyahu og Likud i valgene.
  • Det mest naturlige ville vært en allianse mellom Mordechais sentrumsparti og arbeiderpartiet, ikke minst fordi de to gruppene har flere sammenfallende interesser. Slik går det neppe. Før valget 17. mai kommer Barak og Mordechai til å bekjempe hverandre, i kjent israelsk politisk stil. Israel har eget valg på statsminister. Dersom ingen kandidater får over 50 prosent ved valget 17. mai, går de to som har fått flest stemmer videre til en ny valgomgang 2. juni. Slik det ligger an i dag, kan Mordechai, Barak og Netanyahu bli omtrent jevnbyrdige. Da går det mot en hestehandel i andre valgomgang. Det meste tyder på at Mordechai og Barak vil alliere seg mot Netanyahu. Alene har Bibi små sjanser.
  • Israelske meningsmålinger er ikke alltid til å stole på, og det er lenge til valgene. Derfor er det helt umulig å avskrive Netanyahu og Likud. Men et klart flertall av det israelske folket ønsker at fredsprosessen skal fortsette. Netanyahus harde linje overfor palestinerne slår godt an hos konservative, nasjonalistiske og religiøse jøder. Men Mordechai og Baraks fredsbudskap har en langt bredere appell til mannen og kvinnen i gata. Begge er, i likhet med Amnon Lipkin-Shahak, tidligere generaler. Det har alltid har vært et stort pluss i israelsk politikk.
  • Etter at Mordechai fikk sparken i Netanyahus regjering, har palestinerne avskrevet videre fredsforhandlinger de neste månedene. Yassir Arafat har alt å tjene på at Mordechai eller Barak vinner valget. Derfor kommer han trolig også til å utsette avgjørelsen om å erklære en palestinsk stat 4. mai. En slik erklæring ville nemlig vært en gavepakke til Netanyahu.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling