VOLDSOMT PRESS: De etterlatte etter sjåfør Abedi Kasongo fortviler. De ønsker å bli ferdig med saken, men deres advokater nekter dem å forhandle om erstatningssummen. Foran ligger enke Bibiche Olendjeke utslått av både tannverk og malaria. F.v. Abedi og Bibiches datter Ruth Kasongo (2), Abedis mor Amina Abdala (50), Abedis halvsøster Fatoma Walo (62), Bibiche Olendjekes mor Fatoma Walo (rundt 55).  Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
VOLDSOMT PRESS: De etterlatte etter sjåfør Abedi Kasongo fortviler. De ønsker å bli ferdig med saken, men deres advokater nekter dem å forhandle om erstatningssummen. Foran ligger enke Bibiche Olendjeke utslått av både tannverk og malaria. F.v. Abedi og Bibiches datter Ruth Kasongo (2), Abedis mor Amina Abdala (50), Abedis halvsøster Fatoma Walo (62), Bibiche Olendjekes mor Fatoma Walo (rundt 55). Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Bibiche slåss mot malaria, tannverk og griske advokater

Kongo-enka kjemper en desperat erstatningskamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Bibiche Olendjeke ligger rett ut på en trebenk. Hun er fullstendig utslått av å ha fått både malaria og
tannpine på en gang. Rundt beina hennes løper datteren Ruth på to år.

Faren til Ruth, Abedi Kasongo, ble ifølge kongolesiske domstoler drept av Tjostolv Moland.

Nå er moren alvorlig syk.

Haster Olendjeke har ikke penger til legehjelp og medisiner. Men hun har utsikter til å bli en velstående kvinne, i hvert fall i kongolesisk sammenheng.

Etter at norske og kongolesiske myndigheter framforhandlet vilkårene for en soningsoverføring av Tjostolv Moland og Joshua French, gjenstår det bare for nordmennene å bli enige med ofrene for drapet om erstatninger.

Dagbladet møter Olendjeke sammen med moren hennes, moren til avdøde Abedi Kasongo og søsteren til Kasongo.

— Alle problemer må ha en start og en slutt. Man kan ikke bare la et problem vedvare evig. Vi trenger å få avsluttet dette nå, sier Amina Abdala (50). Hun er moren til den drepte sjåføren og den som tar ordet mest.

Enka ligger stort sett stille på benken og prøver å røre seg minst mulig. Hun bruker både håndflata og et lommetørkle til å skjerme øynene for lys.

Fred Men å avslutte saken kommer ikke til å bli lett for disse kvinnene. Som Dagbladet avslørte tirsdag, er det stor uenighet mellom de som har status som ofre i saken og advokatene som representerer dem.

Ofrene vil ha saken overstått og er villige til å forhandle ned erstatningsbeløpet fra de 31 millioner kronene retten fastsatte.

Advokatene deres, derimot, nekter plent å forhandle om beløpet.

KREVER PENGER: Advokat Francois Alauwa representerer Bibiche Olendjeke. Hun er enke etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept. Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden for drapet.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
KREVER PENGER: Advokat Francois Alauwa representerer Bibiche Olendjeke. Hun er enke etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept. Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden for drapet. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

— Vi aksepterer ikke advokatenes krav om å ikke forhandle. Vi trenger fred nå. Vi vil heller ikke sette oss opp mot kongolesiske myndigheter som har avtalt med Norge at vi skal forhandle fram en avtale, sier Abdala.

Mandag var hele familien i møte hos advokat François Alauwa.

— På det møtet ville han ikke engang høre på hva vi har å si. Han bare fortalte hva han hadde bestemt. Da gikk vi rett hjem og hadde et familieråd. Vi besluttet å stå fast på vårt ønske om fred.

Krav Nå er familien rådvill. De aner ikke hvordan de skal forholde seg eller om det er mulig for dem å gå utenom advokaten de har engasjert.

— Dette ligger langt utenfor hva vi kan noe om. Vi trenger råd om hva vi skal gjøre, men vi aner ikke hvem vi skal spørre. Vi må prøve å finne ut av dette innen familien. Jeg vet ikke hvilke andre vi kan stole på, sier moren fortvilet.

De lurer på hva som skjer med honoraret til den advokaten de eventuelt sier fra seg. Han har tatt jobben mot å få 25 prosent av erstatningen. De frykter at han vil komme løpende etter dem med et krav om en enda større del av erstatningsbeløpet, siden de har
gått inn i forhandlinger mot advokatens vilje.

Moren, søsteren og broren til Abedi Kasongo bor egentlig i byen Kalemi like ved grensa til Tanzania.

Reist i 18 dager De reiste med tog og elvebåter i 18 dager for å komme til Kisangani da de fikk melding om at Kasongo var drept. Like etter drapet flyttet de inn i det lille huset til Bibiche Olendjeke. Der har de nå bodd i over ett år.

— Vi skal selvsagt hjem. Vi hører ikke til her, sier moren.

I tillegg bor de fem barna Kasongo hadde med seg fra første ekteskap hjemme hos Olendjeke.

— Hvor disse fem barna skal vokse opp må vi bli enige om når vi har løst denne saken. Det er en mulighet at de flytter til moren sin. I så fall skal hun ha en stor del av erstatningen også.

HAUKER: Alle advokatene til de som er tilkjent erstatninger i Kongo-saken har hatt møte for å diskutere hvordan de skal forholde seg. I motsetning til sine klienter er de ikke villige til å diskutere andre løsninger enn det som er fastsatt i dommen. Fra venstre: Francois Alauwa representerer enken, Jean Claude Lofango representerer sjåførens bror og mor, Patrick Mwamba Bute representerer sjåførforbundet, Lelo Dimakungu representerer vitnene Kasimu Aradjabu og Kepo Aila, Jonny Bawa og Zephirin Motute representerer eieren av bilen drapet skjedde i og Nadine Chala Chala representerer også sjåførens bror og mor. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
HAUKER: Alle advokatene til de som er tilkjent erstatninger i Kongo-saken har hatt møte for å diskutere hvordan de skal forholde seg. I motsetning til sine klienter er de ikke villige til å diskutere andre løsninger enn det som er fastsatt i dommen. Fra venstre: Francois Alauwa representerer enken, Jean Claude Lofango representerer sjåførens bror og mor, Patrick Mwamba Bute representerer sjåførforbundet, Lelo Dimakungu representerer vitnene Kasimu Aradjabu og Kepo Aila, Jonny Bawa og Zephirin Motute representerer eieren av bilen drapet skjedde i og Nadine Chala Chala representerer også sjåførens bror og mor. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

— Vi skal først og fremst forhandle for hele familien. Så må vi bli enige oss imellom etterpå, sier moren til den drepte.

Blod avgjør Joshua Frenchs advokat, Gulliaume Likwela, sier til Dagbladet at han frykter at enka vil bli presset fra mange kanter etter oppgjøret.

— Advokatene kan komme etter henne og i henhold til kongolesisk tradisjon er det personer med Kasongos blod i årene som har krav på erstatning. At enka fikk så stor del av erstatningsbeløpet i dommen er eksepsjonelt. Det kan nok bli et vanskelig oppgjør internt i familien også, sier han.

På benken ligger enka nesten urørlig.

— Tannverket plager meg mest. Etter at jeg fikk noen smertestillende piller er ikke malariaen like plagsom nå, sier hun lavt.