Bibliotek trenger din hjelp: Klarer du å løse det 800 år gamle sverdmysteriet?

Eksperter klarer ikke løse koden.

UKJENT BETYDNING: På dette sverdet fra 1200-tallet er følgende tekst inngravert: «NDXOXCHWDRGHDXORVI+». The British Library tror at det kan være en religiøs referanse, men de vet ikke hva inskripsjonen betyr. Sverdet veier 1,2 kg og er 964 mm langt. Foto: The British Library
UKJENT BETYDNING: På dette sverdet fra 1200-tallet er følgende tekst inngravert: «NDXOXCHWDRGHDXORVI+». The British Library tror at det kan være en religiøs referanse, men de vet ikke hva inskripsjonen betyr. Sverdet veier 1,2 kg og er 964 mm langt. Foto: The British LibraryVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The British Library har i disse dager en utstilling om Magna Carta - den berømte avtalen fra 1215 mellom den engelske kongen Johan uten land og adelen.

Avtalen skulle sikre stormennenes posisjon overfor kongen, men ses også på som et viktig grunnlag for det britiske parlamentet.

I forbindelse med utstillingen, viser biblioteket også fram et sverd fra 1200-tallet. Opprinnelsen er ukjent, men eksperter mener det kan stamme fra Tyskland.

- Kunne delt et hode i to Men det som virkelig skaper hodebry for biblioteket og museet som har lånt det ut, er følgende inskripsjon:

+NDXOXCHWDRGHDXORVI+

Biblioteket tror at det kan være en religiøs referanse, men de vet ikke hva inskripsjonen betyr.

Sverdet veier 1,2 kg og er 964 mm langt.

- Man kan lett ha delt et hode i to med dette sverdet, skriver biblioteket.

Ber om hjelp Men de ansatte vil vite mer om sverdet. I håp om å finne svar på gåten, la de ut følgende beskjed på sine nettsider i starten av august:

«Kan du prøve å tolke dette for oss?»

Britiske Independent har også omtalt saken.

I en oppdatering fra 7. august takker biblioteket for all responsen de har fått. Det har foreløpig ikke hjulpet dem til å finne svaret, men de har kommet ett skritt nærmere takket være Marc van Hasselt ved Universitetet i Utrecht, Nederland.

Muligens latin Biblioteket referer svaret til Hasselt, som kan opplyse at det er funnet en rekke tilsvarende sverd rundt om i Europa, deriblant Sverige.

- Det er noe uenighet knyttet til hvilket språk som er brukt i inskripsjonene. Men ser man på de andre europeiske funnene, så er det høyst sannsynlig Latin, skriver han.

Hasselt har også gjort et forsøk på å dekode inskripsjonen, og tror at NDXOX kan bety Nostrum Dominus (vår Herre) eller Nomine Domini (i Herrens navn).

Men også Hasselt konkluderer med at betydningen fortsatt er ukjent.

Så da er spørsmålet, kan du knekke koden?

FORSLAG TIL LØSNING: Marc van Hasselt ved Universitetet i Utrecht tror «NDXOX» kan bety Nostrum Dominus (vår Herre) eller Nomine Domini (i Herrens navn). Foto: The British Library
FORSLAG TIL LØSNING: Marc van Hasselt ved Universitetet i Utrecht tror «NDXOX» kan bety Nostrum Dominus (vår Herre) eller Nomine Domini (i Herrens navn). Foto: The British Library Vis mer