Bibliotekaren stjal 3000 bøker for 12 mill.

Auksjonshuset Christies fattet mistanke til bøkene fra Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mistenkte mannen jobbet som forskningsbibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek i Danmark. Hele 3000 bøker forsvant fra biblioteket fra 60-tallet og fram til 1978.

Først i 1997 begynte han å selge bøkene. 19. februar 2003 døde bibliotekaren, men salget av bøker fortsatte.

Auksjonshuset Christies i London fattet mistanke da de fikk en bok for salg hvor et stempel fra det Kongelige Bibliotek i Danmark var forsøkt visket ut, melder den danske avisa Jyllandsposten.

I november i fjor ble enken etter mannen, sønnen, svigerdatteren og en irsk venn arrestert, siktet for heleri.

«Finslipes»

Bibliotekaren blir beskrevet som en manisk boksamler, både nye og gamle bøker var i samlingen. Alle gamle var stjålet, forklarte Susanne Budde fra Det Kongelige Bibliotek, da hun forklarte seg i saken i går.

Bøkene han stjal ser ut til å være valgt ut etter hvor sjeldne og verdifulle de var.

Bibliotekaren var også nøye med i fjerne sine spor. I en av de stjålne bøkene ble det funnet en lapp hvor det sto: «Finslipes».

Rådgiver Jesper Düring fra biblioteket forklarte at dette var for å slette alle spor.

- Et nummer og et par bokstaver angir hvor i biblioteket bøkene skal stå. Det skrives alltid med blyant på bokens første innside, slik at man kan rette det, forklarte Düring i går. Han la til at selv om man brukte viskelær har papiret en tendens til å reise seg litt, slik at man for å fjerne alle spor må være nøyere.

- Papiret må finslipes, forklarte han, skriver Jyllandsposten.

Enorme mengder bøker

Den 42 år gamle sønnen til bibliotekaren har forklart at han ble sjokkert da han fikk se alle bøkene i sin fars arbeidsrom.

Han forklarte at han oppdaget det etter sin fars død, og at han skjønte at noe måtte være galt.

- For å være helt ærlig hadde jeg ikke lyst til å anmelde min far til politiet. Det var jo bøker i hele huset fra kjeller til loft og i store stabler på gulvet, forklarte han.

Familien skal ha forklart at de bøkene som ble solgt, skal stamme fra dødsboet etter nasjonalmuseets avdelingsleder, Werner Jakobsen, som bibliotekaren kjøpte.

RÅDYRE BØKER: Førsteutgaven av «Canterbury Tales» fra 1477 ble lagt ut for salg hos Christies med prisantydning 6-8 millioner kroner. Den danske bibliotekaren skal også ha valgt ut svært sjeldne bøker.