Biden: - En internasjonal flause

President Joe Biden kaller våpenkrisen i USA for «en epidemi og en internasjonal flause» og legger fram en rekke forslag for å få bukt med våpenvolden i landet.

VIL BEKJEMPE VÅPENVOLD: President Joe Biden legger fram en rekke tiltak for å få bukt med volden med skytevåpen i USA. Video: The White House Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hva venter vi på, spør visepresident Kamala Harris, som forteller at hun gjennom karrieren har sett hva en kule kan gjøre med menneskekroppen.

- Vi venter ikke på en tragedie, sier hun og viser til at de har hatt mange tragedier.

Hun sier løsningene eksisterer og at folk på begge sider av politikken ønsker endring.

- Alt som står igjen er viljen og motet til å handle. Og president Biden har viljen og mote til å handle, sier hun.

VÅPENVOLD: President Joe Biden snakker om våpenvold og hvordan dette skal forhindres i USA. Visepresident Kamala Harris sa i forkant at Biden har motet og viljen til å handle. Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
VÅPENVOLD: President Joe Biden snakker om våpenvold og hvordan dette skal forhindres i USA. Visepresident Kamala Harris sa i forkant at Biden har motet og viljen til å handle. Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP) Vis mer

- Bisarr idé

President Biden tar ordet og sier at de i dag tar steg for å «ikke bare konfrontere våpenkrisen, men hva som faktisk er en folkehelsekrise».

- Ikke noe jeg skal anbefale, vil ha en negativ effekt på det andre grunnlovstillegget. Det er falske argumenter som antyder at grunnlovstillegget står i fare, sier president Biden.

Biden sier at ingen av grunnlovstilleggene er absolutte.

- Fra begynnelsen kunne man ikke eie ethvert våpen man ville. Fra begynnelsen av grunnlovstilleggets eksistens var det visse personer som ikke fikk ha våpen. Det er en bisarr idé å si at de tingene vi anbefaler er motstridende til grunnloven.

Retten til å bære våpen er nedfelt i det andre grunnlovstillegget og forsvares innbitt av konservative amerikanere.

- Våpenvold i dette landet er en epidemi og en internasjonal flause, sier han videre.

Bidens forslag

Et av de foreslåtte tiltakene er å stramme inn reguleringene av hjemmebygde skytevåpen som i USA kalles «spøkelsesvåpen».

- Disse skytevåpnene er hjemmelagde. Bygget fra et sett som inkluderer instruksjoner om hvordan man skal bygge et våpen. Du kan gå og kjøpe settet. De har ikke serienummer. Så dukker de opp på åsteder og kan ikke spores. Og kjøperne må ikke bestå en bakgrunnssjekk. For å lage et skytevåpen, sier Biden.

Presidenten vil at disse settene skal bli behandlet som skytevåpen under våpenkontroll-loven.

Biden ber også om at stater innfører «rødt flagg»-lover, som vil la eksempelvis familiemedlemmer eller politiet be en dommer inndra våpen fra personer som kan være en fare for seg selv eller andre.

- Hver måned blir gjennomsnittlig 53 kvinner skutt og drept av en partner. Vi vet at «røde flagg»-lover kan ha signifikant effekt for å beskytte kvinner fra vold i hjemmet. Og vi vet at «røde flagg»-lover kan stoppe masseskytere før de kan iverksette sine voldelige planer. Jeg er stolt over at «rødt flagg»-loven i min hjemstat Delaware er oppkalt etter vår sønn Beau Biden, som foreslo loven i 2013.

Beau Biden døde av hjernekreft i 2015.

I tillegg ønsker Biden-regjeringen strengere regler for ekstrautstyr for å holde pistoler mer stabilt. Presidenten tar også til orde for et forbud mot visse typer halvautomatiske våpen omtalt som «assault weapons». Dette er rifler som ofte er bygget for å likne på militære automatvåpen.

Nominerer AFT-direktør

Presidenten nominerer David Chipman til direktør for det føderale byrået for alkohol, tobakk, våpen og sprengstoff (ATF).

AFT har ikke hatt en permanent leder på mange år.

Chipman har tidligere jobbet som ATF-agent. Nå er han seniorrådgiver for våpenkontroll-gruppa Giffords, ifølge The Guardian.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer