Angrepet på Kongressen:

Biden blir president

Etter gårsdagens angrep på Kongressen, og mange timer på overtid har Kongressen nå formelt godkjent Joe Bidens valgseier.

VALGT: Kongressen har valgt Joe Biden som USAs neste president. VIDEI: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden har passert grensa på 270 valgmenn, og er formelt godkjent som president i USA av Kongressen.

Biden har som ventet fått stemmene til 306 valgmenn, mot Donald Trumps 232 valgmenn.

Kongressen ble ferdig med opptellingen og godkjenningen av presidentvalget i USA omtrent 03.30 lokal tid. Da var de mange timer på overtid som følge av angrepet på Kongressen.

På overtid

- Det totale antallet valgmenn oppnevnt for å stemme på president i USA er 538. Dermed er flertallsgrensa 270. Joseph R. Biden fra delstaten Delaware har fått 306 stemmer. Donald J. Trump fra delstaten Florida har fått 232, sier visepresident Mike Pence.

Kongressmedlemmene måtte onsdag ettermiddag lokal tid evakuere som følge av at en rekke Trump-supportere stormet Kongress-bygningen i Washington D.C. I alt fire personer er døde og 52 pågrepet etter opptøyene. 14 politifolk ble skadd, tre av dem alvorlig.

- Forsøkte å tukle med demokratiet vårt

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

- De forsøkte å tukle med demokratiet vårt. De mislyktes. De mislyktes. De klarte ikke å hindre Kongressen, sa flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell.

20. januar, om drøye to uker, blir Joe Bidens innsatt som USAs 46. president. Det er fortsatt uklart om Donald Trump kommer til å møte opp på Bidens innsettelsesseremoni.

- Fullstendig uenig

Etter Kongressen godkjente Bidens valgseier kom Trump rask med en uttalelse, men uvanlig nok ikke på Twitter da han er utestengt fra en rekke sosiale medier som følge av oppfordringene han kom med onsdag.

- Selv om jeg er fullstendig uenig i resultatet av valget, og fakta støtter meg, så vil det uansett bli en rolig og fredelig overgang 20. januar. Jeg har alltid sagt at vi ville fortsette vår kamp for å sørge for at bare lovlige stemmer ble opptalt, skriver Trump i uttalelsen.

Trump har fremdeles ikke lagt fram noen beviser på at det har forekommet utbredt valgfusk under det amerikanske presidentvalget, men har hevdet at dette helt siden valgdagen 3. november.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer