- Biden er det Obama trenger

Men McCain slakter Obamas valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER/OSLO (Dagbladet.no): - Dette gikk som de fleste hadde regnet med på slutten, sier seniorforsker Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier og Dagbladet.no’s USA-ekspert.

Joe Biden (65) ble i dag utnevnt som Barack Obamas visepresidentkandidat.

Svein Melby hadde selv tippet på Biden i et internt veddemål blant forskerne på arbeidsplassen. Og selv om Biden selv avviste spørsmålet hele veien, ble Obamas valg i dag offentliggjort med SMS-er og eposter til Obamas tilhengere.

Melby mener Obama har gjort et godt valg.

- Han er en tungvekter i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Han er det Obama trenger, en tungvekter på et felt der han selv står svakt. Biden kan med troverdighet argumentere mot John McCain i utenrikspolitikken, sier Melby til Dagbladet.no.

Joe Biden har 36 år bak seg i Senatet, og er leder i kammerets utenrikskomité.

Les i Dagbladets papirutgave i dag: Utdrag nummer tre fra Barack Obamas biografi «Mot til å håpe». Les de to første utdragene her og her.

- Hard Obama-kritiker

TIL VALG SAMMEN: Barack Obama og Joe Biden. Foto: AP/Charles Rex Arbogast/Scanpix
TIL VALG SAMMEN: Barack Obama og Joe Biden. Foto: AP/Charles Rex Arbogast/Scanpix Vis mer

John McCain har allerede prøvd å snu Bidens styrke mot Obama.

- Det har ikke vært noen hardere kritiker av Barack Obamas mangel på erfaring enn Joe Biden, sier den republikanske presidentkandidatenes talsperson Ben Porritt i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Biden har kritisert Barack Obamas dårlige utenrikspolitiske vurdering og har med sine egne ord argumentert sterkt for det amerikanerne raskt innser - at Barack Obama ikke er klar til å bli president, fremholder han.

Svein Melby er ikke helt enig i det.

- Valget av Biden kan være en trygghet for de som er skeptiske til Obama. Her har de en godt voksen, erfaren person som går til valg sammen med Obama, og det kan gjøre at folk tenker at det ikke er så farlig å slippe Obama til, sier Melby.

Kommer fra arbeiderklassen

Biden er regnet som svært populær blant velgere i arbeiderklassen, en velgergruppe Obama har slitt med å sanke stemmer i.

- Han kommer fra arbeiderklassen og har sterk oppslutning der. Han snakker enkelt og glupt til folk, og når kanskje de velgerne som Obama selv har problemer med å nå. Obama er mer en intellektuell type politiker som kan gjøre argumentasjonen litt for vanskelig for folk. Det problemet har du ikke med Biden, sier Svein Melby.

- Biden er det Obama trenger

Senatoren fra Delaware er kjent for å kunne svare skarpt og sarkastisk på republikanske angrep.

Han reknes derfor som en mann som kan bidra sterkt i Obamas valgkamp. Men Svein Melby mener han er vil bli en vel så viktig mann for Obama hvis de to kommer i posisjon som president og visepresident.

- Biden er kjent for å ikke være redd for å si hva han mener. Han er en tøffing som ikke vil ha så stor respekt for presidenten at han ikke sier i fra hvis han mener at han har feil. Han vil være en sparringspartner for Obama, sier Melby.

• Les analyse: Er Obama klar for verdens tøffeste jobb?

Forandring?

Obama har gått til valg på at han representerer forandring og at han ikke er som andre politikere. Joe Biden representerer noe helt annet.

- Joe Biden kan Washington ut og inn. En kan derfor spørre seg hvorfor han velger Washington-innsider når hovedbudskapet hans er forandring. Men skal han få til forandringer, så må han ha en som kjenner systemet innenfra. Biden vil være en nøkkelfigur i å omsette Obamas visjoner i konkrete resultater, sier Melby.

Biden stemte i 2002 for å godkjenne en mulig krigføring i Irak, men har siden vært en hard kritiker av president George W. Bushs Irak-politikk og håndtering av krigen.

• LES OGSÅ: Dette var Obamas mulige kandidater

ERFAREN: Joe Biden har omfattende utenrikserfaring. Her er han fotografert i Bosnia i 1993.
EN BLID TYPE: Joe Biden regnes som frittalende og sarkastisk, men er også kent for sitt gode humør.
VALGT INN I 1972: Senator fra Delaware.