Donald Trump

- Biden er en tyrann

Den kontroversielle republikanske politikeren Marjorie Taylor Greene mener USA må bli kvitt Joe Biden som president så raskt som mulig dersom republikanerne tar tilbake makta i Kongressen i november.

PÅ PLASS: Dagbladet traff den kontroversielle republikanske politikerene Marjorie Taylor Greene på Trump-rally i Pennsylvania.
PÅ PLASS: Dagbladet traff den kontroversielle republikanske politikerene Marjorie Taylor Greene på Trump-rally i Pennsylvania. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WILKES-BARRE (Dagbladet): Tusenvis av Trump-tilhengere stimlet lørdag til Wilkes-Barre i rustbeltet i Pennsylvania.

USAs nåværende president, Joe Biden, som vokste opp i nabobyen Scranton, var her tirsdag, og natt til søndag er ekspresident Trump her.

RALLY: USAs tidligere president Donald J. Trump holdt et folkemøte i Wilkes-Barre i Pennnsylvania natt til søndag 4. september norsk tid Vis mer

De celebre besøkene sier alt om hvordan delstaten er en av de viktigste i årets mellomvalg i USA. Sammen med Michigan og Wisconsin bidro Pennsylvania i 2016 til at Trump vant presidentvalget. Siden har demokratene kjempet for å ta tilbake kontrollen over de gamle arbeiderklasseområdene i det såkalte rustbeltet.

Trump har også fått med seg den svært kontroversielle og ytterliggående kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene.

VALGKAMP: Donald Trump jobber for å få den kjente TV-legen Mehmet Oz valgt som republikansk senator for Pennsylvania. Foto: NTB
VALGKAMP: Donald Trump jobber for å få den kjente TV-legen Mehmet Oz valgt som republikansk senator for Pennsylvania. Foto: NTB Vis mer

- Tyrann

- Beklager jeg snakker bare med amerikanske medier, sier Marjorie Taylor Greene smilende, men avvisende til Dagbladet når vi treffer henne utenfor arenaen før folkemøtet.

Men hun snakker likevel villig til en liten gruppe både amerikanske og utenlandske medier. Bak henne står køen av Trump-tilhengere. De hoier sine støtteerklæringer til Taylor Greene. De aller ivrigste har campet utenfor arenaen siden onsdag, ifølge den lokale TV-kanalen WBRE.

Selv hevder Taylor Greene at hun ble rystet over å høre Bidens tale tidligere denne uka. Der gikk Biden til hardt angrep på Donald Trump og tilhengerne hans.

FOLKEMØTE: Dagbladet er på plass i Pennsylvania og sjekker stemningen i forkant av Trump-rally. Reporter i USA: Vegard Kvaale. Video: Johannes Berg Vis mer

- Biden er en tyrann. Han burde ikke være president. Innvandringen på grensene våre er ute av kontroll. Det er en invasjon. Vi ser hvordan fentanyl dreper folk. Joe Biden lar det skje. Det er opprørende, sier kongressrepresentanten fra Georgia.

Målet med folkemøtet i ishockeyhallen er å drive valgkamp for den berømte TV-legen Mehmet Oz - bedre kjent som Dr. Oz. Han er republikansk senatskandidat i Pennsylvania mot demokraten John Fetterman. I tillegg driver de valgkamp for guvernørkandidaten Doug Mastriano som stiller mot demokraten Josh Shapiro.

KLARE: Tusenvis av Trump-tilhengere har samlet seg til folkemøte i Wilkes-Barre i Pennsylvania.
KLARE: Tusenvis av Trump-tilhengere har samlet seg til folkemøte i Wilkes-Barre i Pennsylvania. Vis mer

- Ekstremisme

I en tale tidligere denne uka advarte Biden mot Trump og hans tilhengere.

- Donald Trump og MAGA-republikanerne står for en ekstremisme som truer selve fundamentene i republikken vår, sa Biden.

MAGA (Make America Great Again) er Trumps slagord.

Biden hamret også løs mot forsøkene fra konservative republikanere på å fjerne abortrettigheter. I juni besluttet også amerikansk høyesterett å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort etter nesten femti år.

- Maga-kreftene er fast bestemt på å ta dette landet bakover. Bakover til et USA der det ikke finnes noen rett til å ta abort, ingen rett til privatliv, ingen rett til prevensjon, ingen rett til å gifte seg med den man elsker, sa Biden.

- Skremmende

I Wilkes-Barre blir Taylor Greene tatt imot som en helt av tusenvis av Trump-tilhengere som står i kø.

Selv er hun blitt stengt ute fra Twitter for å spredd QAnon- og høyreekstreme konspirasjonsteorier. 4. februar 2021 ble hun fratatt alle komiteeverv i Kongressen anklaget for å ha kommet med ekstreme standpunkter og støttet politisk vold.

Selv mener Taylor Greene at det er Biden og Demokratene som er «kommunister» og «ekstremister». Hun mener det var skremmende å høre Bidens tale tidligere denne uka.

- Det var skremmende. Han kalte halvparten av alle amerikanere for ekstremister. Han er en fare for Amerika, og vi må stille ham for riksrett når republikanere tar tilbake Representantenes hus, sier hun til Dagbladet og andre medier.

Hun forklarer at hun er kommet til Pennsylvania fordi hun støtter Trump av hele sitt hjerte. Deretter gjentar hun Trumps løgn om at han egentlig vant Pennsylvania i presidentvalget i 2020.

Etterforskes

- Jeg mener han vant Pennsylvania, akkurat som jeg mener han vant Georgia. Nå kan vi ikke la demokratiske ekstremister komme inn i Senatet. Vi kan ikke la demokratene vinne guvernørvalget, sier hun før hun forsvinner inn i ishockeyhallen.

Selv er den tidligere presidenten i hardt juridisk vær. Trump blir etterforsket på flere hold og i august ransaket FBI hjemmet hans Mar-a-Lago og beslagla mange graderte dokumenter.

Flere eksperter mener nå det er sannsynlig at Trump kan bli siktet for lovbrudd. Men blant sine mest lojale tilhengere har støtten bare vokst siden ransakingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer