Latinamerikanere kan avgjøre valgresultat:

- Biden er et skalkeskjul for sosialisme

Det er omtrent dødt løp i Florida og Texas foran presidentvalget i USA. Seier i delstatene kan stå og falle på latinamerikanere, en gruppe som spriker i begge retninger. I Florida stemmer kubanske Wilfredo på Trump, mens sønnen hans stemmer på Biden.

AVGJØRENDE: Kandidaten som har vunnet Florida, har vunnet hvert presidentvalg etter 1992. For Donald Trump er delstaten viktigst av alle. Dette sier velgerne hans i «vinn eller forsvinn»-delstaten. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med få timer igjen til presidentvalget i USA er det svært jevnt mellom Donald Trump og Joe Biden i to viktige vippestater - Florida og Texas. Sistnevnte har ikke stemt for en demokratisk presidentkandidat siden 1976, mens Florida har tradisjonelt gått att og fram.

Ingen republikaner har blitt president uten Florida siden 1924, og det skal mye til for demokratene å «farge» det konservative Texas blått. Med Trumps knappe ledelse på 48,5 prosent i Texas og Bidens ledelse på 48,8 prosent i Florida er det lite som skal til før det blir vinn eller forsvinn.

Gruppen som kan bli avgjørende er latinamerikanere, men selv de står i spagaten i valget mellom Joe Biden og Donald Trump.

- Et skalkeskjul for sosialismen

For å sikre seg seier i Florida må Trump gjenvinne tilliten til kubanere fra 2016. 54 prosent av kubanere som stemte ved forrige valg ville ha Trump som sin president. Tradisjonelt sett stemmer kubanere i USA republikansk, en arv som strekker seg helt tilbake til den kommunistiske revolusjonen på Cuba i 1959.

Wilfredo Gomez er en 55 år gammel kubaner. Han kom til USA for 13 år siden med familien sin. Han har stemt på Donald Trump.

STEMMER REPUBLIKANSK: Her har Wilfredo Gomez Sanchez akkurat avlagt sin stemme for president Donald Trump. Gomez mener det demokratiske partiet er et skalkeskjul for sosialisme. Foto: Privat.
STEMMER REPUBLIKANSK: Her har Wilfredo Gomez Sanchez akkurat avlagt sin stemme for president Donald Trump. Gomez mener det demokratiske partiet er et skalkeskjul for sosialisme. Foto: Privat. Vis mer

- Trump er best rustet til å føre oss framover, og få økonomien på fote, spesielt nå etter coronakrisa. Vi trenger en leder som kan finans. Han kommer definitivt til å vinne Florida. Her er vi mange latinamerikanere som setter stor pris på det republikanske partiet, sier Gomez til Dagbladet.

Han har alltid stemt på kandidaten fra det republikanske parti. For han er en stemme på det demokratiske parti ensbetydende med å støtte Cuba.

- Hvis jeg hadde stemt på Joe Biden og demokratene, kunne jeg like gjerne blitt på Cuba. Jeg mener partiet er et skalkeskjul for et sosialistisk parti som bare bremser landet vårt. Vi må framover, sier Gomez.

- Som et virus

Gjennom flere generasjoner har traumene fra den kubanske revolusjonen skapt en frykt hos mange eksilcubanere og deres etterkommere bnår det kommer til sosialisme.

- Det er selvfølgelig en feil framstilling av Biden å si han er sosialist, men som visepresident var han med på å normalisere forholdet til Cuba. Også en del av eksilcubanerne hadde tro på at en åpning ville føre til mer demokrati på Cuba, sier Latin-Amerika-ekspert og professor ved UiO Benedicte Bull til Dagbladet.

Hun forteller at Trump begynte å reversere Obamas endringer etter at han kom til makten.

- De konservative miljøene i Florida hevder nå at Biden vil gi en håndsrekning til regimet og at han er en venn av både regimet på Cuba og i Venezuela. Det skal ikke mer til enn en forsiktig helsereform før Florida-cubanere begynner å snakke om sosialisme. Det er som et virus som man må bekjempe med alt man har, sier Bull.

KUBANERE FOR TRUMP: Om Donald Trump skal vinne Florida må ha gjenvinne tilliten til eksil-kubanere. Foto: AFP
KUBANERE FOR TRUMP: Om Donald Trump skal vinne Florida må ha gjenvinne tilliten til eksil-kubanere. Foto: AFP Vis mer

- Han er gjort for mye skade

Wilfredo Gomez Sanchez' sønn har arvet farens navn, men politisk kunne de ikke stått lenger fra hverandre. Wilfredo Gomez junior er 27 år og jobber ved et sykehus ved Orlando. Han skal stemme på Joe Biden onsdag.

- Jeg vil sikre mine rettigheter som homofil mann. Trumps administrasjon har i flere omganger forsøkt å gjøre det vanskelig for meg å skaffe meg en familie. Jeg ønsker muligheten til å adoptere, og jeg har tro på at denne rettigheten er sikrere med Joe Biden som president, sier Gomez til Dagbladet.

Han mener at Trump har gjort en god jobb med økonomien, men at han i ett og alt har forårsaket mer skade enn nødvendig.

VIL SIKRE ADOPOSSJONSRETT: Wilfredo Gomez (t.h) vil sikre sine rettigheter som homofil mann ved å stemme på Joe Biden, slik at han og ektemannen José Ángel Camacho (t.v) kan stifte familie. Foto: Privat.
VIL SIKRE ADOPOSSJONSRETT: Wilfredo Gomez (t.h) vil sikre sine rettigheter som homofil mann ved å stemme på Joe Biden, slik at han og ektemannen José Ángel Camacho (t.v) kan stifte familie. Foto: Privat. Vis mer

- En president skal ikke bare forsørge sitt land, men også representere oss globalt. Det bildet han har skapt av USA i verden har forverret oss som land, og skapt en splittelse som vi aldri før har opplevd. I dag er det amerikaner mot latinamerikaner, afroamerikaner mot Trump-tilhenger og så videre. Vi trenger en som kan samle oss. Jeg mener Joe Biden kan få til det, sier Gomez.

- Hva synes du om at faren din skal stemme på Trump?

- Vi snakker alltid om det gode og dårlige med begge partier. Vi har aldri havnet i opphetede diskusjoner, fordi vi begge vet at landet vårt fungerer best når vi samarbeider. Men faren min vokste opp på kommunistiske Cuba, mens jeg har vokst opp i kapitalistiske USA. Vårt ulike utgangspunkt- og oppvekst gjør at vi ikke deler samme samfunnssyn, og derfor stemmer forskjellig, sier Gomez.

DELTE MENINGER: Wilfredo Gomez Sanchez (t.v) og kona Yanilys Sanchez (i midten) skal stemme på Donald Trump, mens sønnen Wilfredo Gomez junior skal stemme på Joe Biden. Foto: Privat.
DELTE MENINGER: Wilfredo Gomez Sanchez (t.v) og kona Yanilys Sanchez (i midten) skal stemme på Donald Trump, mens sønnen Wilfredo Gomez junior skal stemme på Joe Biden. Foto: Privat. Vis mer

Dagbladet spør faren til Wilfredo om hva han synes om at sønnen stemmer på Biden.

- Han prøver alltid å forandre meningen min, men det har han ikke klart enda. I bunn og grunn er jeg bare veldig stolt av å ha en sønn som har sine egne meninger og glad for at han kan det. På Cuba kunne vi ikke ha våre egne meninger, det var ikke lov, sier Gomez senior.

Wilfredo er gift med José Ángel Camacho fra Venezuela. Eksil-venezuelanere kan også bli avgjørende for presidentkandidatene på onsdag.

- En støtte til folket

Benedicte Bull forteller at Donald Trump og Joe Biden ønsker å få støtte av venezuelanere som har bosatt seg i Florida. Trump har stått for knallharde sanksjoner mot Venezuela og president Nicolás Maduro. Det har blitt tatt godt imot hos enkelte venezuelanske miljøer, særlig i USA. På samme måte som kubanere er mange eksil-venezuelanere livredde sosialisme.

- De ser på Trumps harde linje som en støtte til folket. Eksil-venezuelanere som stemmer på Trump er gjerne de som dro tidlig fra Venezuela under Hugo Chávez' regimet, forklarer Bull.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 22:13Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Hun sier derimot at Trumps sanksjoner og trusler om militær innblanding i landet ikke har ført til noe positivt for Venezuela.

- Sanksjonene har fått en allerede katastrofal venezuelansk økonomi til å knele, men samtidig har Maduro kommet styrket ut av det. Alle skjønte at Trump ikke var villig til å rykke inn med militæret, men det har gitt Maduro en glitrende mulighet til å rettferdiggjøre en enda mer autoritær linje. Likevel er nok det at Trump framstår som tøff mot Maduro viktigst for mange venezuelanere i USA, sier hun.

- Ingen stor stjerne

Joe Biden har også kastet seg på ballen for vinne støtten til venezuelanere i USA. Han ønsker å tilby flyktninger fra Venezuela midlertidig opphold, slik flyktninger fra Nicaragua, El Salvador og Honduras får.

- Det kan hjelpe ham til å få stemmer fra venezuelanske velgere. Trump på den andre siden har gått mot dette forslaget, sier Benedicte Bull.

STJERNEHJELP: Skuespiller Eva Longoria, kjent fra Frustrerte fruer, er av mexicansk opprinnelse. Hun skal hjelpe Joe Biden med å vinne latinamerikanske stemmer. Foto: Rom_images/SplashNews.com
STJERNEHJELP: Skuespiller Eva Longoria, kjent fra Frustrerte fruer, er av mexicansk opprinnelse. Hun skal hjelpe Joe Biden med å vinne latinamerikanske stemmer. Foto: Rom_images/SplashNews.com Vis mer

En annen fordel for Joe Biden i Florida er puertorikanere, ifølge Bull, som også utgjør en stor andel av den latinamerikanske befolkningen i delstaten. Trump-administrasjonen fikk massiv kritikk for ikke å gjøre nok for beboerne i Puerto Rico, som også er amerikanske statsborgere, etter orkanen Maria i 2017. Rundt 3000 personer døde som en følge av orkanen.

Da Trump selv besøkte Puerto Rico etter uværet, brukte han tid på å kaste tørkeruller til en folkemengde og hylle seg selv og føderale myndigheter for deres innsats. Han sa også implisitt at uværet takket være innsatsen fra føderale myndigheter ikke hadde vært en «ekte katastrofe» som orkanen Katrina.

- Trump har ingen stor stjerne hos puertorikanere, sier Bull.

Helt Texas

Delstaten Texas har i 44 år vært en sikker republikansk stat. Under dette valget kan delstaten bli demokratisk. Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), mener det er helt avgjørende for Donald Trump å vinne Texas om han skal få fortsette i jobben som USAs president.

- Joe Biden kan klare seg på annen måte, men for Trump er Texas helt avgjørende. Uten Texas, blir det ingen president-Trump, sier Melby til Dagbladet.

Men Trump er også avhengig av Florida, mener Melby - og der virker det som at det, i tradisjon tro, er svært jevnt.

VELGERFRIERI: Det er jevnt mellom Joe Biden og Donald Trump i både Texas og Florida. Trump lantiamerikanernes støtte for å vinne delstatene. Foto: AP Photo
VELGERFRIERI: Det er jevnt mellom Joe Biden og Donald Trump i både Texas og Florida. Trump lantiamerikanernes støtte for å vinne delstatene. Foto: AP Photo Vis mer

- Florida er en stat du gjerne vil ha med deg om du skal vinne valget. Det er en stat der det nesten alltid ender helt jevnt, og det vil overraske meg om det blir marginer på noe over et par prosent i Florida i år, sier Melby.

At det også ser ut til å være jevnt i Texas, er mye mer overraskende, mener Melby.

- I gamle dager var Texas en stat som demokratene hadde kontroll på, men fra 1970-tallet har det vært en klar republikansk delstat. At meningsmålingene nå viser et jevnt løp der, er overraskende. Det kan skyldes flere ting, som at befolkningssammensetningen i staten er under forandring, sier Melby

NYTT HEIAROP: I den ville valgkampinnspurten, på det femte folkemøtet søndag 1. november, møtte Trump et nytt heiarop fra tusener i menigheten. Han svarte med en trussel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Må mobilisere unge

Den latinamerikanske befolkningen i Texas har økt kraftig og utgjør nå cirka 40 prosent av befolkningen. Gruppen stemmer generelt demokratisk, og klarer Joe Biden å mobilisere latinamerikanere i Texas kan han bli den første demokraten på 44 år til å vinne staten.

- Joe Bidens utfordring er at stor andel av den latinamerikanske befolkning i Texas er unge og førstegangsvelgere. De har det vist seg å være vanskelig å mobilisere. Hvis han får til det, så kan det forandre mye, sier Benedicte Bull.

De fleste latinamerikanere i Texas kommer fra Mexico og Mellom-Amerika. President Trump er ikke svært populær blant denne gruppen, på grunn av sine mange uttalelser mot mexicanere.

- Folk fra Mellom-Amerika husker at Biden fikk et stort hjelpeprogram til regionen på bena da han var visepresident. Han var 16 ganger i Latin-Amerika, mer enn noen annen høytstående politiker, sier Bull.

- Samtidig har mange av latinamerikanere i Texas bodd i USA i mange år. En stor andel er andre- og tredjegenerasjonsinnvandrere. De har blitt mer som den gjennomsnittlige velgeren fra USA, og det stemmer ikke i like stor grad som en helhetlige gruppe. Mange har også blitt republikanere, men i hovedsak stemmer de demokratisk, fortsetter hun.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer