Joe Biden og Kamala Harris

- Biden er i trøbbel

Meningsmålingene er ikke lovende for Joe Biden og Kamala Harris. - Krisestemningen i landet fortsetter, sier USA-ekspert.

DÅRLIGE MÅLINGER: Det amerikanske folk er mindre og mindre fornøyde med president Joe Biden. Foto: Kent Nishimura / Los Angeles Times / NTB
DÅRLIGE MÅLINGER: Det amerikanske folk er mindre og mindre fornøyde med president Joe Biden. Foto: Kent Nishimura / Los Angeles Times / NTB Vis mer
Publisert

I slutten av juli begynte målingene å gå nedover. Rundt 52 prosent av amerikanerne var fornøyde med president Joe Biden.

Siden den gang har det gått videre nedover, mens andelen som er misfornøyde går oppover. I skrivende stund er 51,6 prosent misfornøyde med presidenten, mens bare 42,9 prosent er fornøyde, ifølge FiveThirtyEight.

Biden er svært svekket, mener Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norwegian Research Centre (NORCE).

- Han lovet velgerne normalitet, men Afghanistan-fiaskoen, Delta-viruset og nå inflasjon gjør at krisestemningen i landet fortsetter. Han prøver også å dundre gjennom store politiske reformer han ikke fikk mandat til i valget. Dette høyner også konfliktnivået, sier Mjelde til Dagbladet.

Nytt lavpunkt

Tidligere i uka undertegnet Biden den omfattende infrastrukturpakken, som har en verdi på 10 400 milliarder kroner. Den omfatter blant annet reparasjon av veier og bruer, utskifting av gamle vannrør, utbygging av ladestasjoner for elektriske kjøretøy og videre utbygging av landets bredbåndnettverk.

Det jobbes også med en stor klima- og sosialpakke.

Majoriteten av amerikanere støtter Bidens pakker. Til tross for dette har målingene av Biden nådd et nytt lavpunkt, ifølge en nylig måling for Washington Post og ABC News.

HISTORISK: President Joe Biden skrev mandag under på den historiske infrastrukturpakken. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB
HISTORISK: President Joe Biden skrev mandag under på den historiske infrastrukturpakken. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Vis mer

Førstnevnte omtaler målingen som et sett harde dommer over presidentens prestasjon og økonomiens tilstand. «Sammen sender de en sterk advarsel til demokratene om deres utsikter i mellomvalget i 2022».

- Biden er i trøbbel. Jeg antar at Republikanerne vil vinne 30-50 nye kongresseter neste år, sier Mjelde.

Kongressen har ikke vært så splittet på flere tiår. Demokratene har et flertall på tre-fire mandater i Representantenes hus med til sammen 435 seter, og i Senatet er stillingen 50-50 av 100.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

Største hoppet siden 1990

Amerikanernes strenge dom over Bidens håndtering, sammenfaller med den dystre utviklingen i økonomien, skriver Washington Post.

Forrige måned ble det opprettet 531 000 nye jobber og det kom rapporter om høyere lønninger, skriver avisa.

Samtidig har prisøkningen gjort det største årlige spranget i konsumprisindeksen siden november 1990. Prisveksten er drevet av økte priser på drivstoff, biler og mat.

- Dette med sterk og varig inflasjon er potensielt katastrofalt for Biden. Bare spør Jimmy Carter. Økonomien er alltid det viktigste temaet for velgerne, og amerikansk økonomi er fortsatt i ulage, sier Mjelde.

Cirka halvparten skylder på Biden for rask inflasjon og mer enn seks av ti amerikanere mener han ikke har oppnådd mye etter ti måneder i embetet, ifølge målingen.

Katastrofemåling

En som sliter med dårlige målinger, er Bidens visepresident. Det er kanskje ikke så rart: Visepresidentens målinger blir påvirket av hvordan presidenten gjør det, ifølge en studie fra 2017, ifølge USA Today.

En nylig måling viste at bare 27,8 prosent er fornøyde med Kamala Harris. Resultatet ble sammenliknet med en annen måling fra 2008, da bare 30 prosent var fornøyde med jobben den upopulære visepresidenten Dick Cheney gjorde.

FiveThirtyEights gjennomsnitt av målingene for visepresident Harris viser at hun stupte nedover i begynnelsen av november. Per 8. november var i gjennomsnitt 36,9 prosent av amerikanere fornøyde, mens hele 52 prosent var misfornøyde.

Mandag publiserte CNN en lang artikkel med tittelen «Irritasjon og dysfunksjon: På innsida av Kamala Harris' frustrerende start som visepresident».

CNN har intervjuet over 30 tidligere og nåværende Harris-rådgivere, tjenestemenn i administrasjonen, demokrater, donorer og andre rådgivere. De avslører en kompleks virkelighet inne i Det hvite hus, skriver TV-kanalen.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

- På sidelinja

Mange i visepresidentens innerste krets skal være sinte for at hun ikke blir tilstrekkelig forberedt eller posisjonert, og i stedet angivelig blir satt på sidelinja. Hun skal selv har fortalt flere at hun føler det er begrenset hva hun kan gjøre politisk.

- Visepresidentjobben er vanskelig. En visepresident har ingen selvstendighet - hun må bare gjøre det presidenten ber henne om. Slik er grunnloven. Biden har gitt Harris vriene saker hun ikke kan løse på egen hånd, sier Mjelde.

Angivelig skal de rundt henne også være forsiktige med å hinte om framtidige politiske ambisjoner, da Bidens team skal være svært oppmerksomme på tegn på illojalitet, spesielt fra visepresidenten.

Videre skriver CNN at det oppfattes som at hun er i en så svak posisjon at toppdemokrater i og utenfor Washington har begynt å spekulere og snakke om hvorfor Det hvite hus har latt henne se så «haltende ut i den offentlige bevisstheten».

Det påpekes at da Biden valgte Harris, pekte han henne ut som det demokratiske partiets framtid.

- Kamala Harris er en leder, men blir ikke satt i posisjon til å lede. Det gir ikke mening. Vi må tenke langsiktig, og vi må gjøre det som er best for partiet, sier en anonym toppdonor til CNN.

- Overskygges

Som den første svarte og asiatiske kvinnelige visepresidenten, er Harris sikret sin plass i historiebøkene. Men Biden er snart 79 år.

Det store spørsmålet er om han vil gjøre alvor ut av å stille til gjenvalg.

Spekulasjonene om Harris' sjanse i den neste demokratiske nominasjonskampen, fortsetter. Pete Buttigieg, som nå er Bidens samferdselsminister, trekkes også fram, skriver The Guardian.

- Harris er heller ingen dyktig kommunikator. Derfor floppet hun som presidentkandidat. Hun overskygges dels av Pete Buttigieg, som er mye mer politisk talentfull og spiller kortene sine langt bedre enn Harris, sier Mjelde.

USA-eksperten mener det virker å være «en reelt vanskelig situasjon» der Harris ikke har funnet seg til rette i jobben.

- Jeg er ikke sikker på at Demokratenes 2024-kandidater heter Biden/Harris.

HISTORISK: Her blir Kamala Harris USAs første kvinnelige visepresident. Video: AP Vis mer

Forsvarer Harris

I forrige uke var Harris på besøk i Frankrike. Politico skrev at hun «gikk ubemerket hen i Paris». Det påpekes at den franske mediedekningen var minimal. Møtet med president Emmanuel Macron var ikke engang hovedinnslaget i TV-nyhetene eller oppslag i avisene.

Fredag, da besøket hadde kommet til en ende, skrev New York Times at Harris' merittliste når det kommer til å levere på administrasjonens globale prioriteringer, har vært blandet.

- Jeg synes hun har vært veldig skjult hele denne tiden og ute av syne for de fleste europeere. Jeg synes hun har gått under radaren, sier Célia Belin ved tankesmia Brookings Institution, til avisa.

Det hvite hus har rykket ut for å forsvare Harris, skriver The Guardian.

- Til alle som trenger å høre det. Visepresidenten er ikke bare en viktig partner for presidenten, men en sterk leder som har tatt på seg viktige nøkkelutfordringer dette landet står overfor, sa Det hvite hus' pressesekretær Jen Psaki, og viste til stemmerettigheter, migrasjon og utbyggingen av bredbånd.

I en uttalelse til CNN toner også stabssjef i Det hvite hus, Ron Klain, ned kritikken mot visepresidenten. Han sier at Harris og hennes team er i gang med «den raskeste og sterkeste starten av noen visepresident jeg har sett».

- Alle som får æren av å jobbe tett med visepresidenten vet hvordan hennes talenter og besluttsomhet har gjort en stor forskjell i denne administrasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer