Orkanen Ida

Biden erklærer unntakstilstand

Orkanen Ida har søndag kveld norsk tid slått inn over land i Louisiana i USA. - Dette kommer til å bli en fryktelig dag, sier meteorolog. Nå trygler guvernør John Bel Edward president Joe Biden om å erklærer unntakstilstand.

UTROLIGE BILDER: To piloter på oppdrag av NOAA klarte å fange dette spektakulære øyeblikket på film 29. august 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter / National Huricane Center, NOAA. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Ida er en av de kraftigste som er registrert noen gang, med vindstyrke på opptil 66 meter per sekund, ifølge AP.

Ida traff Louisiana som en kategori 4-orkan, er den femte kraftigste orkanen som noen gang har rammet Fastlands-USA. Etter noen timer ble Ida nedjustert til kategori 2 mens den bevegde seg innover i delstaten.

Bilder fra Louisiana viser at tak har flerret av deler av en bygning i New Orleans franske kvarter, og folk forlater byene for å unngå stormen, skriver Sky News. Hele New Orleans er ifølge ABC uten strøm i 02-tida norsk tid. President Joe Biden tror det kan ta flere uker før strømmen vil være tilbake i alle områder.

Ifølge CNN er én million kunder i Louisiana uten strøm mandag morgen, norsk tid. Det meldes også om at telefonlinjene til nødsentralene i St. Charles Parish er nede.

Ifølge lokale medier meldes det mandag morgen om at det skal ha oppstått flere branner, men at brannvesenet ikke har anledning til å rykke ut på dem. Årsaken skal blant annet være lavt vanntrykk, som følge av at mange trær har blåst over ende, og sterk vind.

Unntakstilstand

Guvernør John Bel Edward ber nå presidenten om å erklære nasjonal unntakstilstand som følge av orkanen. Det skriver delstatsmyndighetene på sine nettsider natt til mandag norsk tid.

- En unntakstilstand vil gi Louisiana flere ressurser til å beskytte innbyggernes helse og sikkerhet. Jeg håper Det hvite hus handler raskt, slik at vi kan få ytterligere hjelp, sier guvernøren i en uttalelsen.

Mandag morgen norsk tid erklærer Biden unntakstilstand, opplyser Det hvite hus.

ØDELEGGELSER: Bilder fra stedet viser at tak har flerret av i New Orleans franske kvarter. Foto: NTB / AP Photo / Eric Gay
ØDELEGGELSER: Bilder fra stedet viser at tak har flerret av i New Orleans franske kvarter. Foto: NTB / AP Photo / Eric Gay Vis mer

Døde

Allerede før selve orkanen slo inn søndag, fikk innbyggerne i Louisiana kjenne på uværets krefter. Folk våknet til kraftig vind søndag. Vinden rev løs markiser og vannet sto opp av brakkvannssjøen Lake Ponchartrain ved New Orleans.

NATURKREFTER: En mann tar bilde av de store bølgene i New Orleans idet orkanen Ida skyller innover land i Louisiana. Foto: NTB / AP Photo / Gerald Herbert
NATURKREFTER: En mann tar bilde av de store bølgene i New Orleans idet orkanen Ida skyller innover land i Louisiana. Foto: NTB / AP Photo / Gerald Herbert Vis mer

Orkanen, som hadde direkte kurs mot New Orleans, ble søndag oppgradert til en kategori 4-orkan, som kan gi vindkast på over 60 meter per sekund. Meteorologen Benjamin Schott frykter at orkanen kan oppjusteres til kategori 5.

- Jeg er målløs. Jeg har vondt i magen. Dette kommer til å bli en fryktelig dag. Alle de verste tingene som vi trodde stormen kunne gjøre, tror jeg at kommer til å skje, sier han, ifølge USA Today.

Den såkalte Saffir-Simpson-skalaen opererer med i alt fem kategorier. Alle orkaner i kategori 4 og oppover regnes som ekstremt farlige. Natt til mandag norsk tid har orkanen minsket i styrke, og er nedgradert til en såkalt kategori 3-orkan, skriver nyhetsbyrået AP.

President Joe Biden sier i møte med det føderale kriseorganet FEMA søndag kveld norsk tid at ødeleggelsene sannsynligvis vil være enorme, ifølge Kevin Frey, Washinton-korrespondent for Spectrum News NY1. Presidenten skal ha omtalt stormen som «livsfarlig».

Søndag morgen norsk tid kom den første meldingen om dødsfall.

- Like etter klokka 20.30 søndag kveld fikk vi melding om at en person var skadd etter at et tre falt over en bolig i Prairieville. Vedkommende er nå bekreftet død, skriver Ascension Parish lensmannskontor på sin Facebook-side.

Sheriffen i Ascension fylke skriver at en person i Baton Rouge-forstaden Prairieville døde av skadene etter at et tre veltet.

SLÅR INN: Kraftig vind og regn har rammet kysten i Louisiana søndag kveld norsk tid, idet orkanen Ida slår innover delstaten. Foto: NTB / Mark Felix / AFP
SLÅR INN: Kraftig vind og regn har rammet kysten i Louisiana søndag kveld norsk tid, idet orkanen Ida slår innover delstaten. Foto: NTB / Mark Felix / AFP Vis mer

16 år etter Katrina

Orkanen Ida treffer nesten på dagen 16 år etter at New Orleans ble rasert av orkanen Katrina. Orkanen Katrina fra 2005 er den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie. Minst 1200 mennesker omkom, hovedsakelig i New Orleans, der 75 prosent av byen sto under vann, etter at byens forsvarssystem mot flom brøt sammen.

Katrina var en kategori 3-orkan, men siden den var langt større i utbredelse, førte den til en stormflo på over åtte meter noen steder, som brøt ned dikene rundt New Orleans og la 80 prosent av byen under vann.

Ekspertene varsler stormflo på flere meter som kan gå over dikene som beskytter New Orleans, og myndighetene har gitt folk utenfor dikene ordre om obligatorisk evakuering.

SKAPER KAOS: Innbyggere på vannscooter frakter en kano til et hus under flom i Mississippi, der Ida også skaper kaos. Foto: Steve Helber / AP / NTB
SKAPER KAOS: Innbyggere på vannscooter frakter en kano til et hus under flom i Mississippi, der Ida også skaper kaos. Foto: Steve Helber / AP / NTB Vis mer

Preppet mat

Lørdag kveld norsk tid snakket Biden med sjefen i det føderale kriseorganet FEMA og guvernører om forberedelsene i forkant av at orkanen treffer kysten, skriver Reuters.

- Vi har preppet mat, vann, generatorer og andre forsyninger i området. Støttehold for gjenoppretting av strøm og mobilnettverk er også på vei. Vi har også tett koordinert med elektriske verktøy for å gjenopprette strøm så snart som mulig, sa Biden.

FEMA har sendt 500 beredskapspersonell til Texas og Louisiana i forkant av stormen, opplyste Biden. Amerikanske myndigheter har siden 2005 - da New Orleans ble rasert av orkanen Katrina - brukt milliarder av dollar på store infrastrukturprosjekter for å beskytte byen mot flom og kraftig vind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer