Joe Biden:

Biden med uttalelse

I en uttalelse i natt kommenterte påtroppende president Joe Biden beslutningen i Representantenes hus om å stille Donald Trump for riksrett.

PÅTROPPENDE PRESIDENT: Joe Biden kommer med uttalelse etter beslutningen i Representanenes hus om på stille Donald Trump for riksrett. Biden skriver imidlertid ikke om han mener Senatet bør dømme Trump eller ei. Foto: Reuters/NTB.
PÅTROPPENDE PRESIDENT: Joe Biden kommer med uttalelse etter beslutningen i Representanenes hus om på stille Donald Trump for riksrett. Biden skriver imidlertid ikke om han mener Senatet bør dømme Trump eller ei. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en uttalelse natt til torsdag kommenterer påtroppende president Joe Biden beslutningen i Representantenes hus om å stille Donald Trump for riksrett.

- I dag utøvde medlemmene av Representantenes hus makten som ble gitt dem i henhold til vår grunnlov, og stemte for å anklage, og holde presidenten ansvarlig. Det var en topartsstemme avgitt av medlemmer som fulgte grunnloven og deres samvittighet. Prosessen fortsetter til senatet, skriver den påtroppende presidenten i en uttalelse om onsdagens beslutning.

- Oppildnet av president Trump

FREDLIG TONE: Donald Trump var opptatt av å samle nasjonen da han talte via en tale postet på Twitter onsdag 13. januar. Video: Twitter Vis mer

I uttalelsen sier ikke Biden noe om hvorvidt han mener Senatet bør dømme Trump, men han gir Trump skylda for «det væpnende opprøret» som ble utført av en rekke Trump-tilhengere.

- I forrige uke så vi et usedvanlig angrep på vårt demokrati. Det var ulikt noe annet vi har vært vitne til i landets 244 års lange historie.

- Det kriminelle angrepet ble planlagt og koordinert. Det ble utført av politiske ekstremister og innenlands terrorister, som ble oppildnet til denne volden av president Trump. Det var et væpnet opprør mot USA. Og de ansvarlige må stilles til ansvar, fortsetter han.

Håper Senatet kan balansere flere saker

Den påtroppende presidenten håper Senatet nå klarer å behandle både riksrettssaken og andre viktige saker.

- Jeg håper Senates lederskap vil finne en måte å håndtere sine konstitusjonelle plikter vedrørende riksrettssaken samtidig som de også jobber med andre hastesaker, skriver Biden.

Den påtroppende presidenten understreker også viktigheten av at amerikanerne nå står sammen som en nasjon.

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer

- Jeg har ofte sagt at det ikke er noe vi ikke kan gjøre, hvis vi gjør det sammen. Og det har aldri vært mer kritisk for oss å stå sammen som en nasjon enn akkurat nå, legger han til.

- Vi må huske hvem vi er som amerikanere, hva vi står for, og tror på. Det er på tide for oss å være det som vi på vårt beste alltid har vært, avslutter Biden.

Trump stilles for riksrett

Uttalelsen kommer bare timer etter at Representantenes hus besluttet å stille Donald Trump for riksrett.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.

Det er lite trolig at Trump kommer til å bli stilt for riksrett før etter at han er ferdig som president. Joe Biden blir tatt i ed som USAs neste president under en innsettelsesseremoni 20. januar, og Senatet har neste møte 19. januar.

Det er Senatet som nå skal behandle riksrettsspørsmålet. Der trengs to tredjedels flertall for å felle Trump.

Taus om riksrettstiltalen

Også Donald Trump kom i natt med en uttalelse.

I en fem minutters lang video publisert på Det hvite hus' Twitter-konto fordømmer den avtroppende presidenten angrepet på Kongressen, men er helt taus om riksrettstiltalen.

- Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne støtte politisk vold eller være respektløs overfor politiet eller vårt flagg. Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne true eller trakassere deres medamerikanere. Om du gjør noen av disse tingene, støtter du ikke vår bevegelse. Du angriper den og du angriper landet vårt. Vi kan ikke tolerere det, sier Trump i videoen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer