Biden medgir: - Trump kan vinne

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden leder stort på de fleste meningsmålingene, men innrømmer at president Donald Trump kan stikke av med seieren på grunn av «måten han spiller på».

INNRØMMER: Presidentvalget nærmer seg med stormskritt i USA. Nå innrømmer Demokratenes kandidat Joe Biden at han frykter Donald Trumps taktikk. Foto: CBS News / 60 MINUTES / AP / NTB
INNRØMMER: Presidentvalget nærmer seg med stormskritt i USA. Nå innrømmer Demokratenes kandidat Joe Biden at han frykter Donald Trumps taktikk. Foto: CBS News / 60 MINUTES / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er en av de folka, eller konkurrentene, som sier at slaget ikke er over før bjella ringer. Og jeg føler meg overtroisk hvis jeg spår noe annet enn at dette kommer til å bli en hard kamp, sier Biden i et intervju med CBS-programmet «60 minutes».

CBS sendte programmet natt til mandag norsk tid. President Donald Trump lot seg også intervjue til programmet, men avbrøt etter 45 minutter fordi han mente nyhetskanalen stilte urettferdige spørsmål og hadde nok stoff. Han publiserte selv det uredigerte intervjuet på sin Facebook-side torsdag, og skrev at «alle skal få et innblikk i hva et falskt og forutinntatt intervju er».

I Bidens intervju, sier demokraten at han har det bra med hvordan han ligger an i presidentkampen.

- Men du vet, jeg undervurderer ikke måten han (Trump, journ.anm.) spiller på, sier han og peker på Trumps politiske taktikk i innspurten mot valgdagen 3. november.

PUBLISERTE INTERVJU: USAs president Donald Trump publiserte torsdag ettermiddag det omstridte intervjuet med «60 Minutes» på sin Facebook-profil. Vis mer

- Forsøker å delegitimere valget

Biden sier at Trump «på en måte forsøker å delegitimere valget», og at det kan medføre at «folk lurer på om det i det hele tatt er vits å stemme».

- Det er en skremselsfaktor, sier han i intervjuet.

Trump har gjentatte ganger hevdet at han risikerer å bli offer for valgfusk og udemokratiske metoder i årets valg. Han hevder utstrakt bruk av poststemmer under coronapandemien kan legge til rette for dette.

- Jeg har virkelig gledet meg over det overveldende antallet personer som har avgitt sine stemmer tidlig i statene, sier Biden.

Vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona blir trolig avgjørende for årets valgutfall. De siste meningsmålingene gir Biden et forsprang i alle disse seks delstatene, skrev NTB søndag.

Et gjennomsnitt av meningsmålinger i de seks delstatene ga Biden 49,3 prosent, mot 45,5 prosent for Trump samme dag.

- Stor kontrast

- Jeg håper mange kommer til å stemme på meg på grunn av den jeg er, sier Biden.

Han fortsetter:

- Men jeg tror kontrasten mellom meg og Donald Trump er så står som den kan få blitt hva gjelder verdier og syn på verden.

Biden fortsatte deretter å fronte sin politikk i intervjuet.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

- La oss gå

Trump forlot sitt intervju med «60 minutes» fordi han angivelig ble irritert over programleder Lesley Stahls spørsmål. Intervjuet tok for seg en rekke temaer, blant dem coronaviruset.

- Det er nok nå. La oss gå, sa presidenten før han reiste seg og forlot rommet.

Etter intervjuet rettet han kritikk mot Stahl personlig.

- Lesley Stahl fra «60 minutes» brukte ikke munnbind i Det hvite hus etter intervjuet med meg, skrev han på Twitter.

Flere amerikanske medier meldte imidlertid at Stahl ankom Det hvite hus med munnbind, og at hun hadde det på til innspillingen begynte.

CBS publiserte sin versjon av intervjuet som planlagt natt til mandag norsk tid.

- Det hvite hus sin beslutning om å se bort fra avtalen med CBS News og frigjøre opptakene deres, vil ikke skremme «60 Minutes» fra å levere sitt fulle, rettferdige og kontekstuelle intervju, som presidenter har deltatt i flere tiår, skrev kanalen torsdag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer