Toppmøte i Genève

Biden og Putin møtes: - Vanskelige samtaler

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin møtes i Genève, der de for første gang møtes ansikt til ansikt som presidenter.

USAs president Joe Biden møter Russlands president Vladimir Putin i Genève. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet følger saken.

Joe Bidens og Vladimir Putins toppmøte er i gang. I det historiske bygget Villa La Grange ved Genèvesjøen skal de nå diskutere en rekke vanskelige saker.

De ble begge tatt imot av den sveitsiske statsministeren Guy Parmelin, som ønsket dem en fruktbar dialog for deres egen skyld, men også for resten av verden.

KLAR BESKJED: Den sveitsiske presidenten ønsket de to presidentene en produktiv dialog for Russlands, USAs og verdens skyld. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / NTB
KLAR BESKJED: Den sveitsiske presidenten ønsket de to presidentene en produktiv dialog for Russlands, USAs og verdens skyld. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer

Putin ankom først

Putins fly landet i Genève rett før klokka 12.30. Rundt ti minutter seinere kom han ned flytrappa, hvor en stor bilkortesje ventet.

Han ankom det historiske Villa La Grange først, og ble tatt imot av Parmelin.

LANDET: Russlands president Vladimir Putin ankommer Sveits rett før klokka 12.30. Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL / AFP / NTB
LANDET: Russlands president Vladimir Putin ankommer Sveits rett før klokka 12.30. Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL / AFP / NTB Vis mer
TATT I MOT: Putin ble møtt av president Guy Parmelin. De utvekslet noen ord ved bilen, før de gikk fram til inngangen, hvor de stilte seg opp for kameraene. Deretter gikk de inn. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB
TATT I MOT: Putin ble møtt av president Guy Parmelin. De utvekslet noen ord ved bilen, før de gikk fram til inngangen, hvor de stilte seg opp for kameraene. Deretter gikk de inn. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB Vis mer

Biden, som ankom Sveits allerede tirsdag etter å ha vært på sin første rundreise i Europa som president, ankom villaen klokka 13.19. Deretter gikk det ytterligere ett minutt før bildøra ble åpnet, uvisst av hvilken grunn.

Der sto Parmelin klar for å ta imot den amerikanske presidenten. De tok hverandre i hånda før de gikk inn i den over 350 år gamle villaen.

VERT: President Joe Biden blir også tatt i mot av vertlandets president Guy Parmelin. Foto: REUTERS/Denis Balibouse / NTB
VERT: President Joe Biden blir også tatt i mot av vertlandets president Guy Parmelin. Foto: REUTERS/Denis Balibouse / NTB Vis mer

Håper på produktivt møte

Få minutter seinere kom alle tre ut sammen. Biden og Putin sto på hver sin side av Parmelin, som i en kort uttalelse ønsket dem velkommen til Genève, fredens by.

- Det er en ære og en glede for Sveits å avholde møtet og, i samsvar med vår skikk, fremme produktiv dialog og gjensidig forståelse i deres og hele verdens interesse. Lykke til og farvel, sa Parmelin.

HÅNDTRYKKET: Her stiller Biden og Putin seg opp for fotografene. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
HÅNDTRYKKET: Her stiller Biden og Putin seg opp for fotografene. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer

Deretter tok Biden og Putin hverandre i hånda, før de gikk inn i villaen på nytt.

Vel innendørs stilte de to presidentene opp for pressen i villaens ærverdige bibliotek. Symbolsk satt de to på hver sin side av en gammel globus mens fotografene knipset iherdig.

- Det er alltid best å møtes ansikt til ansikt, sa Biden.

- Jeg ønsker å takke for initiativet til å møtes i dag, sa Putin på russisk, før en tolk oversatte.

- Jeg håper at møtet vårt blir produktivt, sa den russiske presidenten.

I GANG: Etter en kort presseseanse, er toppmøtet i gang. Foto: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP / NTB
I GANG: Etter en kort presseseanse, er toppmøtet i gang. Foto: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP / NTB Vis mer

Fem timer

Det er ventet at møtet vil vare i opptil fem timer - uten matpause. Putin er i det konstruktive hjørnet, sa en talsmann kort tid før møtet startet.

- Vi har en mengde med temaer vi ønsker å ta opp, så Putin har ankommet med et konstruktivt humør og en åpenhet for å stille spørsmål og forsøke å finne løsninger, sa Putins talsmann Dmitirij Peskov, ifølge CNN.

Han sa at diskusjonene vil bli tøffe. Han har også åpnet for at møtet kan bli forlenget om nødvendig.

- Dagsordenen er så omfattende at det absolutt vil være utfordrende å begrense den til samtaler i fire eller fem timer, sa talsmann Peskov.

- Putin uttrykker seg alltid tydelig i å skissere «grensene» for Russland, spesielt i en så vanskelig samtale som ligger foran oss i dag, uttalte han ifølge nyhetsbyrået TASS.

VILLAEN: Politibetjenter kjører forbi Villa La Grange. Tusenvis av personer er involvert i sikkerhetsoppbudet i byen. Foto: Leandre Duggan/Keystone via AP / NTB
VILLAEN: Politibetjenter kjører forbi Villa La Grange. Tusenvis av personer er involvert i sikkerhetsoppbudet i byen. Foto: Leandre Duggan/Keystone via AP / NTB Vis mer

Eksperter Dagbladet har snakket med mener dette møtet vil bli svært annerledes fra møtet mellom Putin og Trump. Det forventes heller ikke store framskritt.

I forkant av møtet har begge presidentene erkjent at forholdet mellom de to landene er på et bunnivå.

- Jeg tror det vil være et nederlag for begge parter om forholdet blir verre. De trenger hverandre på grunn av Kina. Men at man skal komme langt under møtet, det tror jeg ikke, sier Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

Spent forhold

Biden-regjeringen anklager blant annet Kreml for dataangrep, brudd på menneskerettighetene og styrkeoppbygging langs grensa mot Ukraina, og amerikanerne har innført økonomiske sanksjoner.

I mars i år svarte Biden bekreftende på et spørsmål om han anså Putin for å være «en morder», noe den russiske presidenten tilsynelatende tok lett på.

- Vi vil alltid se våre egne kvaliteter i andre og tenker at de er lik oss selv, sa han.

Russland anklager på sin side USA for styrkeoppbygging, både i Norge, Svartehavet og Østersjøen og har gjentatte ganger advart amerikanerne mot å øke den militære spenningen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer