Krigen i Ukraina

Biden: - Putin gisper etter luft

USAs president Joe Biden kommer med et stikk til den russiske presidenten etter våpenhvileerklæringen torsdag.

SLÅR TILBAKE: Ukrainske myndigheter omtaler overhode i Den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill, som en krigspropagandist. Foto: Aleksander Nemenov / AFP
SLÅR TILBAKE: Ukrainske myndigheter omtaler overhode i Den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill, som en krigspropagandist. Foto: Aleksander Nemenov / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden sier i en uttalelse at Putin «gisper etter luft» i et svar til Putins erklæring av to dagers våpenhvile i Ukraina.

Ifølge Reuters erklærer russiske myndigheter våpenhvile i Ukraina fra kl. 12.00 fredag 6. januar til og med midnatt 7. januar i forbindelse med ortodoks jul.

Kreml skal også ha bedt Ukraina om å erklære våpenhvile de samme dagene, slik at befolkningen skal ha muligheten til å gå i kirka på julaften og første juledag.

Ortodoks høytid

Russerne ber om at også Ukraina erklærer våpenhvile i den ortodokse høytida.

Erklæringen kom like etter at patriark Kirill, overhode for den russisk-ortodokse kirke, oppfordret til våpenhvilen.

Den russisk-ortodokse kirke har stor politisk makt i Russland, og patriark Kirill er en svært nær alliert av president Vladimir Putin.

Avvises

Ukrainske myndigheter avfeier kategorisk forslaget, og kaller det en kynisk felle.

Rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, omtaler den russisk-ortodokse kirken som en krigspropagandist.

- Den russisk-ortodokse kirken oppfordret til om folkemord på ukrainere, oppfordret til massemord og insisterte på en enda større mobilisering i Russland, skriver han i en Twitter-melding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer