Biden sammenlikner Buttigieg med avdød sønn

Søndag trakk Pete Buttigieg seg fra det demokratiske nominasjonsvalget. Mandag kveld ga han formelt sin støtte til Joe Biden.

STØTTE: Pete Buttigieg annonsert mandag kveld at han støtter Joe Biden. Biden fulgte opp med å sammenlikne Buttigieg med hans avdøde sønn. Foto:  REUTERS / Elizabeth Frantz / NTB scanpix
STØTTE: Pete Buttigieg annonsert mandag kveld at han støtter Joe Biden. Biden fulgte opp med å sammenlikne Buttigieg med hans avdøde sønn. Foto: REUTERS / Elizabeth Frantz / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble det klart at det demokratiske stjerneskuddet Pete Buttigieg trekker seg fra demokratenes nominasjonsvalg.

Buttigieg annonserte at han ville trekke seg fra scenen i hjembyen South Bend. Da ga han ikke sin tilslutning, eller støtte, til noen av de andre kandidatene, men det lå allerede da i kortene at han kom til å støtte Joe Biden.

Støtter Biden

Den bekreftelsen kom natt til tirsdag, da Joe Biden og Pete Buttigieg sammen opptrådte under et valgmøte i Dallas.

- Det er en ære for meg å stå her med visepresident Biden. Dere vet, da jeg var med i valgkampen, så gjorde vi det klart at hele poenget var å få samlet landet slik at vi kan slå Donald Trump, og å vinne en æra for de verdiene vi deler, sa Buttigieg til de frammøtte.

- Det var alltid et mål som var mye større enn at jeg skal bli president. Og det er i navnet til det målet at jeg med glede støtter Joe Biden i hans kamp for å bli USAs president.

Buttigieg skal allerede ha vært en person Joe Biden satte høyt. Ifølge Mike Memoli, journalist i NBC News, skal den tidligere visepresidenten ha vært svært takknemlig for at Buttigieg forsvarte ham, og sønnen hans, Hunter Biden, fra angrep fra Trump-allierte i forbindelse med riksrettssaken mot presidenten.

Rørende hyllest

Etter at Buttigieg mandag kveld annonserte at han ville støtte Biden, svarte Biden med å sammenlikne ham med sønnen Beau Biden, som døde av hjernekreft i 2015, 46 år gammel.

- Jeg tror ikke jeg har gjort dette før, men han minner meg om sønnen min, Beau. Jeg vet at det kanskje ikke betyr så mye for de fleste, men for meg er det det høyeste komplimentet jeg kan gi en mann eller kvinne, sa Biden, ifølge CNN.

- Som Beau, så har han en sterk ryggrad. Jeg mener dette virkelig. Jeg tenker på det.

Biden kunne ikke få fullrost Buttigieg nok, og mener det bare er én ting som hindrer Buttigieg fra å vinne det demokratiske valget.

- Hadde han vært rikskjent i seks år til så hadde det ikke vært meg som sto her, da hadde det vært jeg som støttet Pete, sa Biden.

Buttigieg oppfordrer nå alle som har støttet ham om å samle seg bak Biden.

GIR SEG: Tidligere ordfører i South Bend i delstaten Indiana, Pete Buttigieg, trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp. Foto: JIM WATSON / AFP - Video: CNN Vis mer

Vind i seilene for Biden

Seinere mandag kveld, natt til tirsdag norsk tid, gikk Joe Buden på scenen med Amy Klobuchar, da hun annonserte at hun trekker seg fra valget.

Også hun stiller seg nå bak Joe Bidens kandidatur.

Beto O’Rourke, som trakk seg fra Demokratenes nominasjonskamp i desember, planlegger også å støtte Biden.

Joe Biden har for alvor fått vind i seilene etter en litt tung start på det demokratiske primærvalget.

I helga tok han en overbevisende seier i Sør-Carolina, med nesten 50 prosent av stemmene. Resultatet ble av The New York Times kalt en gjenopplivning av Bidens kampanje.

Det førte til at flere medier spekulerte i om det nå står mellom Biden og Bernie Sanders (78).

VANT: Tidligere visepresident Joe Biden ser ut til å komme tilbake i kampen om å bli Demokratenes kandidat til å utfordre Donald Trump ved presidentvalget. Video: CNN Vis mer

Fire igjen

Etter et kaosvalg i Iowa endte det med knapp seier til Buttigieg, mens han endte på en sterk andreplass i New Hampshire. Siden har det ikke gått like bra.

I Nevada kom han på en tredjeplass, mens han natt til søndag endte bak Joe Biden, Bernie Sanders og Tom Steyer - som trakk seg samme natta - i primærvalget i Sør-Carolina.

Og natt til mandag norsk tid fant han altså ut at nok var nok. Dermed trakk han seg like før supertirsdag, 3. mars, som trolig vil gi svar på hvem som kan utfordre Sanders i kampen om å bli demokratenes kandidat i presidentvalget i november.

På supertirsdag går innbyggerne i hele 13 delstater til valgurnene. Der vil det naturlig nok mye fokus rettes mot Sanders og Biden, men det er også her feltets joker melder seg på.

Tidligere New York-borgermester for Det republikanske partiet, Michael Bloomberg (77), har brukt nær 300 millioner dollar, over 2,7 milliard kroner, av sin egen formue på å tapetsere amerikanske TV-kanaler og nettsteder med reklame.

Målet har hele tiden vært storeslem på «supertirsdag».

Foruten de tre aldrende herrene er det bare én person til som er med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, feltets eneste kvinne: Elizabeth Warren.

Sammenliknet med Biden og Sanders har hun sikret seg svært få delegater så langt. Sanders har en klar ledelse med 55 delegater, mens Joe Biden har 46.

Warren på sin side har bare åtte, men tirsdag kan det meste snu.

Da får vi svaret på hvem av de fire som inntar ledertrøya i kampen om å få utfordre Donald Trump i høstens presidentvalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer