Biden slakter Trump

For første gang kommenterer Biden 6. januar-opptøyene etter høringen i forrige uke. Han raser mot Trumps håndtering av opptøyene.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer
Publisert

President Biden slakter Trumps håndtering av 6. januar-opptøyene og kaller det et «middelaldersk helvete».

Han hyller politistyrkene på stedet, men hamre løs på tidligere president Trump.

- Den beseirede presidenten så på alt mens han satt komfortabelt i sin egen spisestue ved siden av Det ovale kontor. Mens han gjorde det, ble de modige politifolkene utsatt for et «middelaldersk helvete» i tre timer. Det dryppet blod og de var omringet av kaos. Trump manglet mot til å handle, sier Biden, ifølge CNN.

Fem døde

Fem personer døde i opptøyene, mens et ukjent antall personer, hvor minst 138 politifolk, ble skadd.

I forrige uke ble flere detaljer rundt Capitol-stormingen kjent.

Ifølge The Guardian og flere andre medier trodde flere av visepresident Mike Pence sine livvakter at de skulle dø.

Flere skal ha ringt pårørende for å si farvel, ifølge et anonymt vitne i kongresshøringene torsdag forrige uke. Vitnet er en nasjonal sikkerhetstjenestemann.

Fryktet for livet

Målet for stormingen skal ha vært daværende visepresident Pence, som Trump hadde hetset i sin siste tale. Pence var ansvarlig for å sertifisere stemmene etter valget i 2020.

- Flere begynte på dette tidspunktet å frykte for sine egne liv. Det ble mye roping og mange personlige samtaler over radioen, uttalte vitnet under høringen forrige uke.

Vedkommende beskriver det hele som urovekkende, og forteller at det var kaotiske tilstander. Pence og livvaktene kom seg etter hvert i sikkerhet.

Kommisjonen slo fast at stormingen var presidentens siste forsøk på å stoppe valgresultatet. Kommisjonen konkludert også med at Trump ikke gjorde noe for å stoppe det 187 minutters lange angrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer