Presidentvalget i USA:

Biden sliter - Trump er favoritt

Målingene og prognosene trodde på Joe Biden. Så snudde bettingselskapene etter at Donald Trump tok seier etter seier. Samtidig har flere viktige vippestater stanset tellingen av poststemmer.

Publisert

Det er ennå tidlig, og valget er ikke avgjort ennå, men for tilhengere av Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, har ikke valgnatta vært fryktfri for en reprise av presidentvalget i 2016.

Nå som da gikk Demokratenes presidentkandidat inn i natta som overveldende favoritt, både i henhold til meningsmålingene og prognosene. Og nå som da overrasker USAs president Donald Trump med sterke foreløpige resultater i en rekke særdeles viktige vippestater.

Tidlig onsdag morgen liknet situasjonen veldig på situasjonen som resulterte i en Trump-seier og et Clinton-mareritt i 2016.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 01.12.2020 00:26Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Florida + Ohio = presidentskapet

Tidlig natt til onsdag vant Trump den viktige vippestaten Florida, en stat ekspertene mener at han måtte vinne for å ha en sjanse mot Biden.

At Trump vant delstaten såpass tidlig på kvelden, var på mange måter det første varselskuddet.

Seint onsdag morgen kom det atter et varselskudd fra Trump-leiren.

Tallknuserne i Decision Desk HQ meldte 05.19 at Trump også forventes å vinne Ohio. Historisk sett har de to delstatene en særdeles viktig betydning for amerikanske presidentvalg.

USA: Trump er favoritt for første gang på oddsselskapet Betfair. Vis mer

Siden 1972 har Ohio blitt vunnet av kandidaten som gikk seirende ut av presidentvalget.

Og for å gjøre vondt verre for Demokratenes presidentkandiadat Joe Biden: Aldri før har en presidentkandidat som har vunnet både Florida og Ohio tapt et presidentvalg.

USA-kjenner og forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole, sa det bestemt til Dagbladet i forrige uke:

- Jeg er ganske sikker på at vinner én av disse kandidatene de to statene, så vinner han valget.

ØDE ØY: Joe Exotic, Carole Baskin eller Donald Trump - Rick Kirkham forteller hvem han hadde valgt å ta med seg på en øde øy. Vis mer

Bak i vippestatene

Men Joe Biden er ikke teoretisk sett avhengig av å vinne Ohio og Florida. Begge delstatene ble vunnet av Donald Trump i 2016.

Da tapte Hillary Clinton de historisk sett demokratiske delstatene Wisconsin, Michigan og Pennsylvania med i underkant av 60 000 stemmer til sammen, og dermed også presidentvalget.

Tidlig onsdag morgen var ikke situasjonen i disse delstatene hyggelig lesning for Joe Biden, men den var i det minste langt mer uklar.

HØR: Amerikanske myndigheter advarer mot mystiske søppeloppringninger som ber folk om å holde seg hjemme på valgdagen. Vis mer

I disse tre delstatene leder Trump, og han leder med over ti prosentpoeng i både Michigan og Pennsylvania.

Men i disse delstatene har en stor andel av velgerne stemt via posten, og i begge disse delstatene har myndighetene sagt at de ikke rekker å telle stemmene før onsdag kveld amerikansk tid.

Tidligere har delstatsmyndighetene i Michigan uttalt at for deres del er det ikke snakk om en valgdag, men en valguke.

Og Demokratene håper nå at disse poststemmene vil vippe valget i deres favør. Den største andelen av velgerne som stemmer via posten, antas nemlig å være Demokrater.

- ET FAKTUM: Oddvar Stenstrøm forteller at unge, svarte mennesker har fått det bedre økonomisk under Trump. Vis mer

God Biden-nyhet

Tidlig onsdag morgen kom det imidlertid en god Biden-nyhet da erkekonservative Fox News erklærte at Demokratenes presidentkandidat hadde vunnet erkerepublikanske Arizona.

Siden 1972 har Demokratene bare vunnet én gang i Arizona, og da het kandidaten Bill Clinton.

- Det skyldes misnøye med Trumps pandemi-håndtering, og at sørstatene blir mer etnisk mangfoldige, som er noe Demokratene tjener på, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norce forskningssenter, til Dagbladet om Bidens Arizona-seier.

KAOS: Connor Zora lagde en kunstinstallasjon for å vise sin misnøye til den sittende presidenten i USA. Vis mer

- Vil ta tid

Han ber folk «ha is i magen», og forteller at det endelige valgresultatet ikke vil foreligge med det første.

- Dette ser ut til å bli et tradisjonelt valg. Trump ser ut til å beholde sørstatene, og at dette vil avgjøres i vippestatene i Midtvesten, altså Pennsylvania, Michigan og Wisconsin. Som ventet, egentlig.

Han forteller at valgene de siste 20 åra har vært jevne, med unntak av valget i 2008.

- Dette vil ta tid. Men det ligger definitivt ikke an til å bli noe Biden-valgskred. Valgutfallet er en blink i bevegelse. Jeg har sett ståa skifte i flere delstater i løpet av de siste timene. Dette snur fort.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer