FORNØYD: Joe Biden, tidligere visepresident, nå presidentkandidat, var fornøyd med utfallet av "supertirsdagen". Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Biden til Dagbladet: - Det føles bra!

Joe Biden og Bernie Sanders er demokratene som kan smile bredest etter supertirsdagen.

Publisert

LOS ANGELES / VERMONT / OSLO (Dagbladet): Det ble tidlig klart at supertirsdag ville bli en super tirsdag for Joe Biden.

Omtrent i det sekundet de første valglokalene stengte utropte CNN Joe Biden til vinner i Virginia.

Dette er en stat Biden hadde gode forhåpninger om å vinne i, men at både CNN og nyhetsbyrået AP utpekte den tidligere visepresidenten som vinner omtrent i det sekundet valglokalene stemte, tolket mange som et godt tegn for Biden.

På valgvaken natt til onsdag norsk tid var det en blid Biden som møtte tilhengerne og pressen.

FORNØYD: Joe Biden, tidligere visepresident, nå presidentkandidat, var fornøyd med utfallet av "supertirsdagen". Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Det føles bra, sier Biden til Dagbladet.

I noen få sekunder brøt det ut fullstendig kaos på Bidens valgvake da flere kvinner med plakater stormet scenen og nådde nesten den tidligere amerikanske visepresidenten.

Men demonstrantene ble resolutt tatt hånd om av sikkerhetsvaktene til den tidligere visepresidenten.

- Det føles godt

Da alle stemmene var talt opp i Virginia viste resultatet at Biden hadde sikret seg 53,3 prosent av stemmene i Virginia, mot Bernie Sanders 23,1 prosent.

I staten Virginia er det 99 delegater som skal fordeles.

MED BIDEN: Den kjente komikeren Keegan-Michael Key fra Saturday Night Live (SNL) håper Biden vil fortsette i Obamas ånd. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Det føles godt. Jeg vet ikke hvordan resultatene er, men det føles godt og vi er optimistiske. Vi kommer til å gjøre det bra i noen andre stater også, sa Biden etter at han hadde blitt utropt til seierherre i Virginia, ifølge The Guardian.

Samtidig som Biden ble utropt til vinner i Virginia, ble hans kanskje tøffeste konkurrent, Bernie Sanders, utropt til vinner i sin egen hjemstat, Vermont. Her deles det ut 16 delegater.

Noe annet enn seier her ville vært katastrofalt for Sanders, og svært overraskende. Da Sanders kjempet mot Hillary Clinton for fire år siden fikk han over 80 prosent av stemmene.

En halvtime seinere kom det ny oppløftende beskjed til Joe Biden, da CNN utropte han som vinner i North Carolina. Der er det 110 delegater på spill.

Også i Alabama ble Biden utropt til vinner i det sekundet valglokalene stengte. Dermed lå det tidlig an til å bli en svært god natt for den erfarne politikeren.

I skrivende stund er Biden utropt til vinner i følgende stater:

  • Virginia
  • North Carolina
  • Alabama
  • Oklahoma
  • Tennesse
  • Minnesota
  • Massachussets
  • Arkansas
SPENT: Det politiske engasjementet var stort i køen rundt valglokalet i Culver City i Los Angeles da Dagbladet tok tempen på «super-tirsdag». Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Resultatene fører til en euforisk stemning på Bidens valgvake, der Dagbladet er tilstede.

- For bare noen dager siden hadde pressen og kommentarorene erklært denne kampanjen død, sier Biden og peker på den enorme snuoperasjonen som startet i Sør-Carolina.

- Vi er absolutt i live, legger han til.

OFFENSIV: Det var en offensiv og opplagt Joe Biden som talte til valgvaken i Los Angeles. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OFFENSIV: Det var en offensiv og opplagt Joe Biden som talte til valgvaken i Los Angeles. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Denne kampanjen skal sørge for at president Trump må pakke sammen sakene sine, sier Biden til vill jubel fra de frammøtte.

Bernie Sanders er så langt utropt til vinner i Vermont, Colorado og Utah.

- For 31 år siden på denne dagen vant vi ordførervalget i Burlington i Vermont. Og vi vant mot alle odds. Alle sa at det ikke var mulig. Og da vi begynte presidentvalgkampen, sa alle at det ikke var mulig, sier Sanders mens kona og resten av familien står rundt ham.

- Og i dag kan jeg si med absolutt overbevisning at vi kommer til å vinne presidentnominasjonen. OG vi kommer til å slå den farligste presidenten i dette landets historie, sier Sanders.

Han gikk på scenen før resultatene fra de største delstatene, Texas og California var klare, men det var allerede tydelig for alle at Biden hadde hatt en svært god kveld.

I California ligger Sanders an til å vinne, ifølge CNN. Slår man sammen California og Texas er det der nesten halvparten av delegatene deles ut på supertirsdagen.

Med andre ord har Biden vunnet flest delstater, mens Sanders har vunnet de største.

I Maine er det derimot et rotterace mellom Sanders og Biden. Når 30 prosent av stemmene er talt opp leder Biden med 34,2 prosent av stemmene, mot Sanders 34,1 prosent.

I de andre statene er det foreløpig for tidlig, og for jevnt, til å utrope en vinner, men Biden ligger an til å vinne i Oklahoma, også der foran Bernie Sanders.

Nøkkeltallet for kandidatene er 15 prosent. Det er oppslutningen de må sikre seg for å sikre seg delegater i en stat.

Brukte masse penger

En som for alvor håper å få banet seg vei fram til tetsjiktet i løpet av supertirsdagen er Michael Bloomberg.

Han har brukt ikke mindre enn 510 millioner dollar på TV-reklamer, i håp om å vinne velgernes stemme, ifølge en CNN-oversikt.

For å sette det hele i perspektiv, kan vi sammenlikne med de andre kandidatene som fremdeles er med i valgkampen.

Bloomberg har nemlig brukt over 10 ganger så mye på reklame som Bernie Sanders, som, sammenliknet med Bloomberg, har brukt beskjedne 55 millioner dollar.

Elizabeth Warren og Joe Biden har brukt enda mindre, med henholdsvis 27 og 16 millioner dollar.

For milliardærens del ser det ut til at investeringen ikke gir seire i noen av delstatene, selv om han ligger an til å sikre seg delegater i både North Carolina, Tennessee, Arkansas, Colorado og Texas.

For Elizabeth Warrens del ser det enda verre ut. Selv ikke i sin egen hjemstat Massachussets klarer hun å vinne. Der ligger hun an til å få i overkant av 20 prosent av stemmene, og må dermed se seg slått av både Bude og Sanders.

Oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer