TOPSHOT - Former vice-president and Democratic presidential nominee Joe Biden accepts the Democratic Party nomination for US president during the last day of the Democratic National Convention, being held virtually amid the novel coronavirus pandemic, at the Chase Center in Wilmington, Delaware on August 20, 2020. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
TOPSHOT - Former vice-president and Democratic presidential nominee Joe Biden accepts the Democratic Party nomination for US president during the last day of the Democratic National Convention, being held virtually amid the novel coronavirus pandemic, at the Chase Center in Wilmington, Delaware on August 20, 2020. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Vis mer

Alle presidentens utfordringer

Han må håndtere et selvhevdende Kina og et opportunistisk Russland.

Et opprørsk Iran og et uforutsigbart Nord-Korea.

Dette blir Joe Bidens største utfordringer ute i verden.

Publisert

USAs 45. president Donald Trump sa opp internasjonale avtaler og vanskjøttet allianser. Det som danner grunnlaget for Joe Bidens utenrikspolitiske ambisjoner, er det motsatte.

- Med Biden er forventningen at han vil leve opp til postulatet «Amerika er tilbake». At vestlige demokratier skal vite hvor de har USA, og at dette ikke er basert på egenrådige personlige preferanser, som det tidvis har framstått som under Trump, men felles interesser, ideologi og verdier, sier Anders Romarheim, USA-kjenner og førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

Det er ikke gitt at Biden vil utrette mer enn sin brautende forgjenger. Ei heller er det gitt at USAs utfordringer ute i verden løses best ved å gjøre om på alt Trump har gjort, mener en rekke utenrikspolitiske eksperter Dagbladet har intervjuet.

I denne artikkelen peker de på hva, hvis noe, vil endre seg i USAs tilnærming til Kina, Russland, Nord-Korea og Iran med Biden som president. Og de peker på Bidens største utfordringer, og forteller hva Vladimir Putin, Kim Jong-un, Ayatollah Khamenei og Xi Jinping frykter med USAs nyvalgte president.

Russian President Vladimir Putin waves as he arrives for talks on a stalled peace plan for eastern Ukraine at the chancellery in Berlin, Germany, October 19, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Russian President Vladimir Putin waves as he arrives for talks on a stalled peace plan for eastern Ukraine at the chancellery in Berlin, Germany, October 19, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke Vis mer

Joe Biden til Vladimir Putin: «Du har ingen sjel»

Da USAs 43. president George W. Bush møtte Russlands president Vladimir Putin for første gang under et toppmøte i Slovenia i 2001, skulle tøværet etter Den kalde krigen bli til en ny vår.

Det var i den ånden at en opitimistisk president Bush tok til talerstolen foran presse fra hele verden, og uttrykte tiltro til, for ikke å si tro på, Putins «nye» Russland. Bush hadde sett inn i Putins øyne, og fått en åpenbaring, fortalte han.

«Jeg så en person til å stole på», sa Bush.

«Jeg var i stand til å danne meg et inntrykk av hans sjel», la han til.

Ti år seinere sto daværende visepresident Joe Biden inne på Putins kontor i Kreml i Moskva. Han var alene med den russiske presidenten, og så granskende inn i Putins øyne.

«Herr president, jeg ser inn i øynene dine, og du har ingen sjel», sa Biden til Putin.

Putin, den tidligere KGB-offiseren, stirret tilbake på Biden og sa:

«Vi forstår hverandre».

Foto: Reuters / NTB

Iver B. Neumann er direktør for Fridtjof Nansens Institutt og ekspert på russisk utenrikspolitikk, og tror man raskt vil se en endring i hvordan USA forholder seg til Russland under Joe Biden.

- Hva vil endre seg i det russisk-amerikanske forholdet med Biden som president?

- Biden vil legge mer vekt på at Russland de siste åra har helt stadig sterkere i kinesisk retning, og på en demokratisk stats behov for å distansere fra Russlands autoritære politikk.

- Hva frykter Putin med Biden?

- At Russland i enda større grad enn under Trump vil bli sett på som en regional makt, som først og fremst er interessant som haleheng til Kina. I likhet med USA er Kina en global makt.

ARKTIS: Russland og Vladimir Putin setter inn store ressurser på å dominere havområdene nord i Arktis. Video: CNN Vis mer

- Hva kan bli en potensiell konfliktsak mellom USA og Russland?

- Om Kina øker presset mot Taiwan, vil spenningen mellom Kina og USA automatisk øke. Da kan også spenningen mellom Russland, som Kina-hellende, og USA øke. Om Russland trapper opp sitt press mot Ukraina, er det en bestilling på å forverre forholdet til EU og til USA. Syria kan også skape utfordringer for forholdet mellom USA og Russland, spesielt om Israel skulle trappe opp aggresjonen mot Iran. Da vil USA komme i klemme mellom støtte til atomavtalen med Iran og støtte til Israel generelt. Der vil Russland lett kunne komme i spill.

- Hvordan vil forholdet mellom Putin og Biden bli?

- Litt anstrengt, men Putin er en rasjonell beslutningstaker, og Russland er for svakt til å utfordre USA direkte. Syria og Ukraina er alt oppslagstavler på hvilke signaler Russland sender til USA om at de fortsatt vil regnes med.

North Korea's leader Kim Jong Un sits in his vehicle after arriving at the Dong Dang railway station, Vietnam, at the border with China, February 26, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha     TPX IMAGES OF THE DAY
North Korea's leader Kim Jong Un sits in his vehicle after arriving at the Dong Dang railway station, Vietnam, at the border with China, February 26, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

«Ild og vrede»

Han truet Nord-Korea med en «ild og vrede» verden aldri hadde sett maken til med mindre diktaturets atomprøveoppskytinger og andre provokasjoner opphørte.

Deretter dro USAs president Donald Trump til FNs generalforsamling. Fra talerstolen døpte han Kim Jong-un om til «Rocketman».

Eksperter fra hele verden begynte å sette prosenttall på sannsynligheten for en katastrofal krig på den koreanske halvøya.

Men USAs 45. president var også den første sittende amerikanske presidenten som klarte å få Nord-Koreas opphøyde leder til et forhandlingsbord under skikkelige omstendigheter. Ikke bare én, men to ganger.

Foto: Reuters / NTB

Er det én ting Biden ikke bør kaste, er det Trumps framskritt i Nord-Korea, mener Stein Tønnesson, forsker ved Prio.

Men det er akkurat det Tønnesson, en av Skandinavias ledende Nord-Korea-kjennere, frykter vil skje.

- Hva vil endre seg i det nordkoreansk-amerikanske forholdet med Biden som president?

- Dessverre kan den direkte kontakten på presidentnivå gå tapt slik at Kim bestemmer seg for nye provokasjoner, for eksempel med prøveutskyting av ny type rakett.

- Hva frykter Kim med Biden?

- Hans største frykt er kanskje at USA og Kina skal gjøre felles sak igjen og forsterke sanksjonene. For Kim er det viktig å kunne støtte seg til Kina og unngå kinesiske sanksjoner, men samtidig frykter han avhengighet av Kina.

PÅ GRÅTEN: Under en militærparade i Nord-Korea 10. oktober holdt Kim Jong-un en følelsesladd tale. Vis mer

- Hva blir Bidens største utfordring med Kim?

- Å få Kim til å delegere beslutningsmakt til sine medarbeidere, slik at det kan bli reelle forhandlinger på embetsmannsnivå. Det vil trolig ikke lykkes. Kim er solospiller, slik som Trump. Biden er lagspiller.

- Hva kan bli en potensiell konfliktsak mellom Kim og Biden?

- Konflikten er den samme gamle. For at USA skal gå med på å lette FNs og egne sanksjoner, må Kim oppgi sine atomvåpen. Men det vil han ikke.

- Hvordan vil forholdet mellom Kim og Biden bli?

- Jeg tror neppe at de vil møtes, og Biden vil nok ikke gi seg inn på noen personlig brevkontakt, slik Trump gjorde. Xi Jinpings innstilling får stor betydning. Nord-Korea blir igjen et viktig spørsmål i forholdet mellom USA og Kina. Spørsmålet er hvor mye spillerom Xi gir Kim for å provosere Sør-Korea, Japan og USA. Biden vil kanskje prøve å få Kina og Russland med på et nytt samarbeid med Japan, Sør-Korea og USA for å øve felles press på Nord-Korea, men det blir vanskelig å få til så lenge USAs forhold til Russland og Kina er så dårlig som det er.

China's President Xi Jinping leaves APEC Haus, during the APEC Summit in Port Moresby, Papua New Guinea November 18, 2018. REUTERS/David Gray     TPX IMAGES OF THE DAY
China's President Xi Jinping leaves APEC Haus, during the APEC Summit in Port Moresby, Papua New Guinea November 18, 2018. REUTERS/David Gray TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

«Kina voldtar landet vårt»

«Vi kan ikke fortsette å la Kina voldta landet vårt, og det er det de gjør», sa daværende presidentkandidat Donald Trump under valgkampen før valget i 2016.

I løpet av valgkampen sa han også at han «elsker Kina», men som president har ikke Trump akkurat pleiet nær og vennlig omgang med Kina og president Xi Jinping.

I 2018 avfyrte Trump det første skuddet i det som skulle bli en tilsynelatende fastlåst handelskrig da den amerikanske presidenten innførte straffetoll kinesiske varer til en verdi av 34 milliarder dollar - over 300 milliarder kroner.

Nå, to år seinere, har USA innført straffetoll på kinesiske varer til en verdi av 360 milliarder dollar - nesten 3200 milliarder kroner.

Det har blitt kostbart. For USA.

Foto: Reuters / NTB

En fredsavtale i den amerikansk-kinesiske handelskrigen er ventet når Joe Biden blir amerikansk president, tror Kina-kjenner Paul Midford, professor ved NTNU.

- Hva vil endre seg i det kinesisk-amerikanske forholdet med Biden som president?

- Det jeg hovedsakelig forventer er at Joe Biden vil trekke seg ut av Trump generaliserte og lemfeldige handelskrig med Kina. Det kan godt være at han skrur til og viderefører noen av Trumps sanksjoner, for eksempel mot Huawei. Handelskrigen har gjort mer skade på den amerikanske enn den kinesiske økonomien, så Trumps taktikk fungerte ikke.

- Hva frykter Xi med Biden?

- Istedenfor å handle alene, vil Biden forsøke å rekruttere amerikanske allierte, særlig Japan og EU, og jobbe sammen med dem for å konfrontere Kina på en rekke områder, blant andre handel, internettsikkerhet og 5G.

- Hva blir Bidens største utfordring med Xi?

- Det faktum at Kina er langt mektigere nå enn da han var visepresident, og de har blitt enda mektigere det siste året. Til tross for coronapandemien er Kina på vei til å nå fire prosent økonomisk vekst i år, mens den amerikanske økonomien har krympet.

NEKTET: Kinas utenriksminister nektet å vedgå at coronaviruset oppsto i Kina. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Hva kan bli en potensiell konfliktsak mellom Xi og Trump?

- Det er ikke mangel på potensielle konflikter mellom USA og Kina, men den kanskje største potensielle konflikten ligger i Sør-Kina-havet. Kina har bygget og militarisert kunstige øyer i regionen. Den amerikanske marinen har svart med å seile inntil tolv nautiske mil fra øyene, noe Kina anser for å være en krenkelse av deres suverenitet. Det har ikke ennå ført til sammenstøt, men det kan det gjøre i framtida.

- Hvordan vil forholdet mellom Xi og Biden bli?

- Jeg tror de kommer til å få et skikkelig forhold, selv om det kanskje ikke blir et veldig varmt et. Men jeg kan også ta feil. Biden er en relasjonell politiker, men basert på det nåværende forholdet ser jeg ingen kinesisk-amerikanske toppmøter finne sted i nær framtid.

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei and Iranian President Hassan Rouhani pray near the coffin of Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force, who was killed in an air strike at Baghdad airport, in Tehran, Iran, January 6, 2020. Official President's website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES     TPX IMAGES OF THE DAY
Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei and Iranian President Hassan Rouhani pray near the coffin of Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force, who was killed in an air strike at Baghdad airport, in Tehran, Iran, January 6, 2020. Official President's website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

Likviderte «Skyggekommandanten»

Det nye året var bare tre dager gammelt da amerikanske droner avfyrte flere «Hellfire»-missiler mot en bilkortesje ved flyplassen i Bagdad.

I bilene satt blant andre Qasem Soleimani, den mektige iranske generalen og lederen for elitestyrkene al Quds - en del av den iranske revolusjonsgarden.

Soleimani var kjent som «Skyggekommandanten», en mystisk og fryktet skikkelse i Vesten og en høyt respektert militær autoritet i Iran.

Likvideringen av Soleimani, beordret av Trump, ble et foreløpig klimaks i det «nye» uvennskapet mellom USA og Iran, som begynte da Trump trakk seg ut av atomavtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran.

Foto: Reuters / NTB

Nå har Iran mye å hevne, ifølge Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Nupi.

- Hva vil endre seg i det iransk-amerikanske forholdet med Biden som president?

- Begge er klare for å vende tilbake til atomavtalen, og Biden blir som et utgangspunkt for nye forhandlinger. Han vil styrke og forlenge avtalen. Iran er villig til å forhandle om Irak og Syria, men ikke om missilprogrammet.

- Hva frykter det iranske lederskapet med Biden?

- At han bare vil tilby delvis lettelse av sanksjonene, at han hele tida vil kompromisse med republikanerne, at forhandlingene vil trekke på tida, og at det kan bli et nytt rundkast i amerikansk politikk etter fire år.

- Hva blir Bidens største utfordring med det iranske lederskapet?

- De konservative styrket seg da Trump trakk seg ut av atomavtalen. Etter det iranske presidentvalget til sommeren vil han antakelig få en mer uforsonlig president å hanskes med. Trump oppnådde ingenting, verken regimeendring eller ny politikk. Iranerne selger seg dyrt.

- Hva kan bli en potensiell konfliktsak mellom det iranske lederskapet og Biden?

- Sakene står i kø. I tillegg til atomavtalen har Iran mye å hevne, herunder drapet på al Quds-lederen Qasem Soleimani, som de ikke er ferdig med, og på atomfysikeren Fakrizadeh. Nå har de presisjonsstyrte droner og kryssermissiler som også kan overføres til Hizbollah i Libanon, houthiene i Jemen og militser i Irak for bruk derfra. Israel og Saudi-Arabia står i skuddlinjen og Biden kan ikke stille seg utenfor.

- Hvordan tror du forholdet mellom Biden og det iranske lederskapet vil bli?

- De kommer på talefot. Forholdet blir mer «business-like», men det blir tøffe tak.

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden and his running mate Sen. Kamala Harris, D-Calif., arrive for a campaign event at Alexis Dupont High School in Wilmington, Del., Wednesday, Aug. 12, 2020. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden and his running mate Sen. Kamala Harris, D-Calif., arrive for a campaign event at Alexis Dupont High School in Wilmington, Del., Wednesday, Aug. 12, 2020. (AP Photo/Carolyn Kaster) Vis mer

Kan avlastes av «Dronningen»

IFS-forsker Anders Romarheim tror Vestens stats- og regjeringssjefer vil sove bedre om natta de neste fire årene, enn de har gjort under Trump.

Han er helt klart på hva fire nye Trump-år ville ha betydd.

- Fire år til ville ha vært en katastrofe etter alle solemerker. Jeg vil si at det er knapt noe Trump har skjøttet verre i utenriks- og sikkerhetspolitikken enn alliansediplomatiet, sier Romarheim.

Foto: AP / NTB

Men Biden har ingen lett oppgave foran seg. Jobben han nå har gjør unge menn til grå menn. Biden er med sine 78 år allerede den eldste amerikanske presidenten gjennom tidende.

Et behov for avlastning kan oppstå, og kan allerede ha blitt medregnet da Biden valgte 54 år gamle Kamala Harris som sin visepresident.

GRATULERER BIDEN: Kort tid etter at de store, amerikanske mediene meldte at Joe Biden blir USA sin neste president, delte Kamala Harris denne rørende videoen på Instagram. Vis mer

- Jeg tror dronningen må i spill tidlig på det internasjonale sjakkbrettet, fordi kongen er så treg, og han beveger seg bare et felt av gangen, sier Romarheim, og sikter til Kamala Harris.

Han legger til:

- Sjelden tror jeg et visepresidentbesøk har hengt så høyt som det vil gjøre nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer