SNAKKER TIL EUROPA: USAs visepresident Joe Biden taler i dag til frammøtte på sikkerhetskonferansen i Muchen i Tyskland. Foto: Oliver Lang/AFP
SNAKKER TIL EUROPA: USAs visepresident Joe Biden taler i dag til frammøtte på sikkerhetskonferansen i Muchen i Tyskland. Foto: Oliver Lang/AFPVis mer

Biden varsler ny amerikansk utenrikspolitikk

USAs visepresident Joe Biden talte i Munchen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs visepresident Joe Biden talte i dag på sikkerhetskonferansen i Munchen, der han varsler at USA vil endre sin utenrikspolitikk og vektlegge diplomatiet.

- Demokratiet er vårt viktigste våpen, sa han til de frammøtte statslederne, blant annet fra Frankrike, Tyskland og Ukraina.

Terror viktig
- Jeg kommer til Europa på vegne av en ny administrasjon som er besluttet på å slå an en ny tone i Washington og i Amerikas forbindelser rundt i verden, sa Biden i talen til konferansen.

Selv om den nye administrasjonen i USA varsler en ny linje i internasjonal politikk, anser Biden fremdeles terror og masseødeleggelsesvåpen på avveie som en alvorlig trussel.

- Og vi vil be våre allierte trå til når alt annet feiler, sa visepresidenten til de frammøtte.

Når USA legger om utenrikspolitikken sin, så vil det ikke skje uten omkostninger for resten av verden. Biden understreket at USA vil kreve mer av sine partnere i Europa.

Russland
Under avgåtte president George W. Bush sank forholdet mellom USA og Russland til et lavmål. Biden trakk fram landet som en samarbeidspartner.

- Som president Obama sa, det er på tide å trykke på reset-knappen og finne områder vi kan samarbeide på, sa Biden.

Samtidig tok han avstand fra Russlands Georgia-politikk, der den tidligere supermakten legger press på landet for å gi fra seg to utbryterrepublikker.

Biden understreket også at USA ville ta mer ansvar i klimapolitikken.

Dagbladet.no kommer med mer.