Valget i USA

Biden-venn: - Dra til Russland

Joe Biden utpekes som vinner av det amerikanske presidentvalget. I hjemtraktene i Scranton jubler kompiser og naboer.

Publisert

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet). Jimmy Connors er tidligere mangeårig borgermester i Bidens hjemby Scranton i Pennsylvania og kjenner Biden godt.

Det er nettopp Bidens hjemstat som kan ha dratt ham over den magiske grensa på 270 valgmennn. Opptellingen i delstaten fortsetter og går riktig vei for Biden.

Dagbladets samarbeidende analysebyrå i USA, Decision Desk, har utropt Biden til vinner.

- Det er fantastisk. Vi feirer Joe nå. Han kommer til å vinne med millioner, sier Connors (74) til Dagbladet fredag kveld norsk tid.

- Et kall

Biden gjorde det svært godt i hjemfylket Lackawanna, hvor Scranton ligger.

- Han kunne bestemt seg for å sitte i hagen med barnebarna sine og pensjonert seg. Han gjorde ikke det. Han hadde et kall, sier Connors.

STØTTESPILLER: Jimmy Connors har kjent Joe Biden i mange år. Den tidligere Scranton-borgermesteren jubler over kompisens seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTESPILLER: Jimmy Connors har kjent Joe Biden i mange år. Den tidligere Scranton-borgermesteren jubler over kompisens seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Og takk gud for det. Vi hadde ikke klart fire nye år med han andre. Nå må trolig Secret service hente ham ut av Det hvite hus.

VIKTIG: Pennsylvania er en svært viktig vippestat i presidentvalget. Joe Bidens hjemby Scranton ble sentral for at Donald Trump vant valget i 2016, men byen er ikke stor nok for dem begge. Her står kampen om den hvite arbeiderklassen. Reporter Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han er ikke nådig i sin karakteristikker av «han andre» - president Donald Trump:

- Han er som en liten gutt som ikke vil gi opp lekene sine. Han tapte og det er på tide å dra hjem. Dra til Russland. Putin vil ønske han velkommen, sier han tørt.

- Overlykkelige

John Hart, mangeårig journalist i lokalavisa Scranton Tribune og en av de nærmeste naboene til Bidens barndomshjem, er i ekstase.

- Folk er overlykkelige. Det er godt å ha en hjemlig gutt som president, sier Hart.

Biden gjorde et av sine siste kampanjestopp da han besøkte barndomshjemmet med barnebarnet dagen før valgdagen.

GAMMEL STORHET: John Hart har fulgt Bidens karriere og Scranton i mange år som journalist i Scranton Tribune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAMMEL STORHET: John Hart har fulgt Bidens karriere og Scranton i mange år som journalist i Scranton Tribune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke tilfeldig, mener Hart, som nå skal feire med familien og hjembyen til Biden.

For bare noen timer siden lå Joe Biden bak USAs president Donald Trump med 18 224 stemmer. Nå leder Joe Biden i Pennsylvnia med så god marguin av DDHQ slår fast at Biden vinner delstaten.

Dermed har Biden 273 valgmenn, altså tre valgmenn over den nødvendige grensa på 270 valgmenn.

Tok Pennsylvania

Decision Desk leverer sine resultater og analyser til en rekke internasjonalt anerkjente medier i årets valg, blant dem The Economist, Axios og Dagbladet.

Tallknuserne har ikke konkludert i Arizona, Nevada, Georgia og Nord-Carolina - men som vinner i Pennsylvania har Biden altså uansett nok valgmenn til å dra seieren i land.

Joe Biden har ledelsen i alle de gjenværende delstatene, unntatt Nord-Carolina.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer