Bidens nye rådgiver sterkt kritisk til Tegnell

President Joe Biden har gjort det klart at kampen mot pandemien har førsteprioritet. Blant hans nye rådgivere som skal være med og dra i spakene, er Andrew Slavitt – en høylytt Tegnell-kritiker som mener strategien hans kan få ham «sparket eller sammenliknet med en nazist».

HØSTET KRAFTIG KRITIKK: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har høstet kraftig kritikk for måten Sverige har håndtert coronapandemien på - også av Joe Bidens nye rådgiver. Foto: Claudio Bresciani / TT / AFP / Sweden Out / NTB
HØSTET KRAFTIG KRITIKK: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har høstet kraftig kritikk for måten Sverige har håndtert coronapandemien på - også av Joe Bidens nye rådgiver. Foto: Claudio Bresciani / TT / AFP / Sweden Out / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

Hittil er det registrert over 25 millioner smittetilfeller og nærmere 420 000 coronarelaterte dødsfall i USA. Det gjør landet til det hardest rammede i verden.

Torsdag erklærte USAs ferske president Joe Biden krig mot pandemien. Han innførte en rekke tiltak, blant annet påbud om negativ test og karantene for alle som ankommer USA.

Biden har lenge gjort det klart at kampen mot pandemien har førsteprioritet under hans presidentskap. Han har allerede satt ned et nytt responsteam, som skal være Det hvite hus' spydspiss med ansvaret for bekjempelsen.

- Risikerer å få sparken

Blant dem som har fått plass i responsteamet til Biden, er Andrew Slavitt, som vil fungere som Det hvite hus' senior-coronarådgiver.

En rekke svenske aviser, blant dem Expressen, Aftonbladet og Dagens Nyheter, påpeker nå at han tidligere har rettet sterke utsagn mot Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell.

Slavitt har kalt ham arkitekten bak Donald Trumps tidligere coronarådgiver Scott Atlas' strategi, som var skeptisk til tiltak for å kontrollere pandemien.

Atlas havnet umiddelbart på kollisjonskurs med smittevernekspert Anthony Fauci og Deborah Birx, og trakk seg seinere fra stillingen.

- Scott Atlas' bror fra en annen mor, Anders Tegnell, som er hjernen bak «bare ignorer det»-strategien, er også ute av det, skrev Slavitt i en Twitter-melding 3. desember i fjor.

Han skrev at «hvis 200 000 smittetilfeller hver dag var Tegnell og Atlas' fantasi, så har vi kommet til det stadiet nå».

- Det er bare et spørsmål om tid før strategien din får deg sparket eller sammenliknet med en nazist», skrev Slavitt om Tegnell.

IKKE SAMMENLIGNBART: Tegnell ble intervjuet på SVT fredag 31. juli der han svarte på spørsmål om dødstallene i Norge kunne sammenlignes med med i Sverige. Video: SVT Vis mer

Har forsvart strategien

Tegnell har fått kraftig kritikk for måten han og Sverige har håndtert pandemien på. Sverige har valgt en mindre restriktiv linje når det gjelder sosial isolasjon enn både Norge og en rekke andre europeiske land. De har lenge holdt fast ved flokkimmunitet-strategien.

Tegnell har imidlertid forsvart strategien en rekke ganger, og sa seinest 18. januar at det overhodet ikke stemmer at han har «latt smitten spre seg fritt i samfunnet».

- Vi har aldri diskutert å slippe smitten fri, sa han i et intervju med SVT.

- Den svenske strategien er i grunn ganske lik som den andre land har jobbet med. Det er å holde smitten nede så mye som mulig, fortsatte han.

Sveriges konge, Carl Gustaf, har også betegnet landets smittehåndtering som «mislykket».

- Det er selvsagt at antall døde er beklagelig, og vi kommer absolutt til å måtte jobbe med å prøve å forstå hva vi kan bli bedre på å for å forhindre at det skjer igjen. Om vi skal kalle det mislykket eller ikke, tenker jeg at vi skal overlate til de i framtida som skal utrede dette spørsmålet, sa Tegnell da han ble bedt om å kommentere kongens uttalelser på en pressekonferanse 17. desember i fjor.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer