Store deler av USA og verden jublet da Joe Biden vant presidentvalget mot Donald Trump.

Ett år seinere er begeistringen borte, og Biden sliter tungt.

Dagbladet har tatt turen til Bidens hjemby, der stemningen er en helt annen.

Bidens brutale år: - Helt unikt

Publisert

SCRANTON/WILMINGTON (Dagbladet): - Jeg tror ikke det har vært noen president i USA siden Franklin Roosevelt eller Abraham Lincoln, som har hatt flere prøvelser og utfordringer i sitt første år som president. Se på det Biden har stått overfor, sier John Hart til Dagbladet.

Han lener seg mot omeletten foran seg inne på Boulevard Diner i Scranton i Pennsylvania. Utenfor ligger et grått skylag.

Den tidligere journalisten i lokalavisa Scranton Tribune har kjent presidenten siden de møttes på kjøkkenet til redaktøren i avisa på 1970-tallet.

Nå bor Hart bare fire hus bortenfor Bidens barndomshjem i den litt slitne byen i USAs rustbelte preget av fordums storhet. Befolkningen er halvert til rundt 70 000 siden 1940-tallet.

John Hart mener knapt noen annen amerikansk president har stått overfor liknende prøvelser i sitt første år som Biden.

Scranton var helt sentral i industriutviklingen i USA. Jernbanen og kullgruvene var drivkraften. Men etter andre verdenskrig har det gått nedover med byen.

Hovedveien inn til Scranton er oppkalt etter byens store sønn.

Selv snakker Biden (78) ofte med stolthet om oppveksten i det lille huset. På valgdagen i november 2020 var han tilbake.

- Fra dette huset til Det hvite hus med Guds nåde, skrev Biden på en av veggene i barndomshjemmet før han ble valgt.

Ikke populær

Men nå ser den første begeistringen for Biden ut til å være over. Uttrekningen fra Afghanistan ble ingen suksess, og siden har han slitt med å samle det demokratiske partiet om sine store politiske planer for å utvikle den amerikanske velferdsstaten og infrastrukturen.

Meningsmålingene er ikke lystig lesning. Ifølge FiveThirtyEights gjennomsnitt av målingene, er det nå 42,8 prosent av amerikanerne som er fornøyd med jobben Biden gjør. 50,8 prosent er misfornøyd. Det er en nedgang fra rundt 55 prosent da han kunne flytte inn i Det hvite hus i januar i år.

Nettstedets gjennomgang viser også at Biden har mistet støtte i alle demografiske grupper. Blant menn og kvinner. Blant svarte velgere. Blant hvite velgere. Blant babyboomere og millenials (personer født fra starten av 1980-tallet og midten av 1990-åra red.anm.). Blant Demokrater og blant uavhengige velgere.

Faktisk er stemningen blant uavhengige velgere nå så negativ at den nærmer seg de sterkt negative målingene de ga USAs forrige president, Donald Trump, skriver FiveThirtyEight. Også blant velgere med latinamerikansk bakgrunn øker misnøyen. Dette var for øvrig ei gruppe som allerede vendte seg litt i retning Trump og republikanerne i fjor.

Tirsdag denne uka kom en ny saftig smell for Biden og demokratene. Demokraten Terry Mcauliffe tapte guvernørvalget i Virginia mot republikaneren Glenn Youngkin. Det er første gang på tolv år at republikanerne vinner et guvernørvalg i delstaten, som Biden vant med ti prosentpoeng over Trump for ett år siden. I den enda mer demokratiske delstaten New Jersey, klarte den demokratiske guvernøren Phil Murphy så vidt å vinne gjenvalg.

Nå ringer alarmklokkene i Det demokratiske partiet ett år før mellomvalget neste år, hvor de står i fare for å miste kontrollen i Kongressen.

- Elsker ham

Scranton var én av byene som bidro til at Hillary Clinton tapte mot Trump i 2016. I 2020 snudde Scranton seg vekk fra Trump og stemte med klar margin for sin utflyttede sønn.

I et gammelt lite bygg et kvartal unna Bidens barndomshjem ligger den lille sjappa Hank's Hoagies. Hit har Biden kommet siden 1940-tallet, den gangen det var en liten kolonialbutikk. Nå er spesialiteten hoagies - en type sandwich.

- Han kommer innom når han er i byen. Jeg tror han liker å mimre og treffe venner og slappe av litt her inne før han går ut i den virkelige verden igjen. Han pleier også å snike til seg et par cupcakes når kona ikke følger med. Vi elsker ham. Han er en flott fyr, forteller innehaveren Tom Owens til Dagbladet.

Tom Owens har drevet Hank's Hoagies i 25 år. Han forteller at sist Biden var innom, var valgdagen for ett år siden.

Siden da har han måtte nøye seg med en pappfigur av USAs president.

Det er ingen tvil om at de inne hos Hank's Hoagies fortsatt støtter varmt opp om Biden.

Han forteller følgende om dagen Biden var innom på valgdagen for ett år siden:

- Biden kom hit den dagen han ble valgt til USAs president. Han hadde med seg to barnebarn som vi fikk hilse på. Det var en ganske spesiell opplevelse, sier Owens.

Han synes fortsatt Biden gjør det veldig bra som USAs president. To dager tidligere var presidenten i Scranton, og Owen håpet at han skulle rekke å komme innom.

- Men han er litt opptatt som lederen av den frie verden. Forhåpentligvis kommer han igjen til sommeren, sier Owens og smiler.

- Nedadgående trend

Vanligvis har presidenter det amerikerne kaller honeymoon - bryllupsreise - de første månedene hvor de svever høyt på meningsmålingene etter valgseieren. Den perioden er definitivt over for Biden.

- Hadde du spurt meg for seks måneder siden, hadde jeg sagt at dette gikk bra. Men nå... Siden uttrekningen fra Afghanistan har det vært en nedadgående trend, sier professor Ross Baker i statsvitenskap ved Rutgers University i New Jersey til Dagbladet.

Han tror det skyldes flere faktorer.

- Situasjonen i Afghanistan kom samtidig som pandemien ikke er helt over. I tillegg er det problemer med forsyningskjeden, høye bensinpriser og mange uheldige ting, som Biden egentlig ikke har kontroll over. Det har gjort ham mindre populær, sier Baker.

Selv om oppslutningen om Biden ser ut til å følge et ganske tradisjonelt mønster, mener Baker det er noe som gjør dagens situasjon helt unik.

- Det er veldig vanskelig å være president når en så stor andel av folk i opposisjonspartiet mener at du ikke er en legitim president. Dette er helt uten sidestykke i amerikansk historie. De som har tapt valg tidligere, har godtatt nederlaget. Men nå hevder Trump at valget ble rigget mot ham, sier Baker.

RAMMET AV LØGNENE: Professor Ross Baker i statsvitenskap ved Rutgers University mener Trumps løgner om valgnederlag henger ved Biden.
RAMMET AV LØGNENE: Professor Ross Baker i statsvitenskap ved Rutgers University mener Trumps løgner om valgnederlag henger ved Biden. Vis mer

- Holder meg våken

Og en stor andel av republikanerne tror på Trumps store løgn. Allerede før Biden ble president opplevde USA blant annet det voldelige angrepet mot Kongressen 6. januar. Det ble utført av Trump-tilhengere, som forsøkte å omgjøre valgresultatet etter at Trump hadde bedt dem gå til Kongressen og «slåss som helvete». Minst 50 politifolk ble skadd i angrepet, og fem personer mistet livet.

- Trump har klart å overbevise en betydelig del av folk om at Biden ikke er en legitim president. Dette har hengt over Biden på en måte som det aldri har gjort for noen annen president, i hvert fall ikke siden 1800-tallet, sier Baker.

- Hvordan påvirker det presidentskapet at han synker på meningsmålingene?

- Det er ikke bra for moralen. Presidenters popularitet stiger og synker over tid. Det som ser ut til å være annerledes denne gangen er den store gruppa av mennesker som ikke tror han er president. Det plager meg veldig. Det holder meg våken om natta, sier professoren.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Baker tror det skal veldig mye til før Trump-tilhengerne forandrer mening om Biden.

- Det skjer ikke med mindre noe skjer som gjør at Trump blir diskreditert av sine egne, men jeg vet ikke hva det skulle være, sier Baker og viser til hvordan Trump har overlevd en nesten endeløs rekke skandaler.

- Startet presidentdrømmen

Inne på Boulevard Diner løfter stamgjesten Hart et syltetøyglass med navnet sitt på. Han smører et tykt lag på toastskiva. På jakkeslaget sitter en «Black Lives Matter»-button.

For ett år siden viste Hart Dagbladet bildet som sto på trykk i Scranton Tribune i 1956. Det viste tidligere president Harry S. Truman på besøk i Scranton. Han kjører åpen bil gjennom sentrum av byen, som var helt sentral i industriutviklingen i USA. Mange mennesker har samlet seg for å følge kortesjen, og midt blant dem står 13 år gamle Biden.

- Det startet presidentdrømmen hans. Hvem vet hvordan Biden vil bli husket som president. Men jeg vet at han alltid står fast på det han tror på - fra det øyeblikket i 1956 og fram til i dag hvor han bor i 1600 Pennsylvania Avenue, sier Hart.

13-ÅRING: Her ble presidentdrømmen vekket i Biden. Det skulle ta 64 år før drømmen gikk i oppfyllelse. Faksimile: Scranton Tribune
13-ÅRING: Her ble presidentdrømmen vekket i Biden. Det skulle ta 64 år før drømmen gikk i oppfyllelse. Faksimile: Scranton Tribune Vis mer

Truman var langt fra den eneste presidenten eller politikeren med presidentambisjoner, som har besøkt Scranton. Byen har vært viktig politisk. Fram til midten av forrige århundre var byen et blomstrende industrisamfunn i USA. Kullgruver og jernbanen var drivkraften. Men etter andre verdenskrig begynte det å gå nedover. Olje og gass tok over for kull som energikilde. I 1970 rullet det siste toget ut fra jernbanestasjonen. I dag er den svære gamle jernbanestasjonen omgjort til et hotell og står der som et minne om tidligere storhet.

Scrantons nedtur skulle få konsekvenser for unge Biden. Da han var ti år måtte faren finne ny jobb. Det fant han i Wilmington i Delaware, og familien flyttet. Men Biden fortsatte å komme tilbake for å besøke familie og venner.

- Medfølelse og hjerte

I 1972 omkom Bidens kone og datter i en tragisk bilulykke. De to sønnene, Hunter og Beau, ble skadd, men overlevde. Dette skjedde like etter at Biden var blitt valgt som senator fra Delaware bare 30 år gammel.

På den tida møttes Hart og Biden rett som det var hjemme på kjøkkenet til redaktøren i Scranton Tribune når Biden var i byen. Da Biden stilte som presidentkandidat i 2008, ringte han Hart og spurte om han kunne hjelpe til med å skape litt entusiasme i barndomsbyen. Hart trådte til og hjalp til med valgkamparrangement og pengeinnsamling. Den gangen endte Biden som Barack Obamas visepresident. Først i 2020 skulle det bli hans tur.

I dette krysset i Wilmington i Delaware omkom Bidens første kone og datter i en bilulykke i 1972. Det skulle prege resten av livet hans.

Siden 1990-tallet har han bodd i dette velstående strøket i Wilmington. Huset er ikke synlig fra veien, og sikkerheten er trappet kraftig opp.

Biden var senator for delstaten i 36 år fram til han ble Barack Obamas visepresident i 2009.

- Da han stilte til valg denne gangen, visste jeg at Amerika ville være i gode hender. Og at resten av verden ville være i gode hender. Fyren har medfølelse og hjerte - noe mange politikere mangler, sier Hart.

- Hva tenker du om at meningsmålingene går nedover for Biden?

- La meg stille deg et spørsmål. Hva var Abraham Lincolns oppslutning på begynnelsen av 1864. Den var helt i søpla. Og han er den beste presidenten USA noensinne har hatt. Så jeg legger ikke mye vekt på meningsmålinger, sier Hart.

Ikke ute av kontroll

Den erfarne demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby mener ting kan snu for Biden.

- Vi har hatt presidenter som Truman, Nixon, Carter og Trump, som noen ganger hadde en oppslutning på 30-tallet eller lavere. Det har ikke spunnet helt ut av kontroll for Biden. Han befinner seg ikke i et farlig område foreløpig, sier Zogby til Dagbladet.

Han mener Bidens største problem nå er å få samlet sitt eget parti når de har et så knapt flertall i Kongressen.

- Biden la fram en visjon om å være transformerende. For å leve opp til de forventningene, må du ha stemmene. Biden sliter med å få samlet partiet sitt. Han har ikke råd til å miste én eller to stemmer fra sitt eget parti, sier Zogby.

De siste månedene har Demokratene vært i lange forhandlinger med seg selv om Bidens svære tiltakspakker. Striden står mellom en sterk progressiv fløy og særlig to moderate senatorer, Joe Manchin og Krysten Sinema.

- VANSKELIG: Den demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby mener det er vanskelig å overdrive hvor vanskelige omstendigheter USA befant seg i da Biden tok over.
- VANSKELIG: Den demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby mener det er vanskelig å overdrive hvor vanskelige omstendigheter USA befant seg i da Biden tok over. Vis mer

- Sliter

- Dersom noen kan klare å komme tilbake, så er det Joe Biden. Han kjenner Kongressen og er en person som er likt selv av noen av sine argeste politiske motstandere i det republikanske partiet. Men det er tøffe tider, sier Zogby.

Den demokratiske eksperten mener det er vanskelig å overdrive hvor vanskelige omstendigheter USA befant seg i da Biden tok over. Det voldelige angrepet mot Kongressen skjedde 6. januar, og USA er spesielt hardt rammet av coronapandemien.

- Den eneste jeg kan komme på som kommer i nærheten, er Abraham Lincoln. Like etter at Lincoln ble valgt, trakk Sørstatene seg ut, og vi kjempet en borgerkrig, sier Zogby og fortsetter:

- Det er der vi befinner oss. Det er ikke bare de indre kampene du ser i Kongressen. Det foregår en kulturkrig, og den er ekte. Den pågår i store deler av landet. Likevel er det fortsatt forventninger til presidenten fra hans eget parti om å vinne tilbake uavhengige og moderate velgere. Han vant solid i denne gruppa i presidentvalget, men sliter nå, sier meningsmålingseksperten.

I tillegg påpeker han at den fastlåste situasjonen i Kongressen, hvor republikanerne nekter å være med på det meste, også innebærer at Biden ikke har vært i stand til å fylle ambassadørposter og andre sentrale lederjobber i administrasjonen.

- Han gikk inn i presidentjobben under nesten umulige omstendigheter, sier Zogby.

OPPKALT ETTER HAM: I 2011 fikk togstasjonen navnet The Joseph R. Biden Jr. Railroad Station.
OPPKALT ETTER HAM: I 2011 fikk togstasjonen navnet The Joseph R. Biden Jr. Railroad Station. Vis mer

Fornøyde i hjembyen

Nesten daglig de 36 åra Biden var senator, tok han toget 90 minutter hver vei fra hjemmet i Wilmington i Delaware til Washington D.C. og tilbake. I 2011 fikk togstasjonen i hjembyen navnet The Joseph R. Biden Jr. Railroad Station.

I en bil utenfor stasjonen sitter Grant Kingswell. Han bor i kystbyen Rehoboth Beach - ikke langt unna. Der har også Joe og Jill Biden et feriehus.

- Biden er vidunderlig. Han er en flott mann. Med alle utfordringene han sto overfor, er han den beste noensinne. Dessuten er han vennlig og morsom, sier Grant Kingswell.

Frank Lucy fra Bidens hjemby Wilmington mener Bidens vitenskapelige tilnærming til pandemien er det viktigste han har gjort så langt som president.

- De siste månedene har tappet Biden ganske kraftig, sier Kourtney Knop. Hun tror ikke han vil bli valgt til en ny presidentperiode.

Like nedenfor renner Christina-elva. Sola skinner mens Frank Lucy og en kamerat kommer padlende nedover. Også han er svært fornøyd.

- Jeg liker det Biden har gjort så langt. Han har hatt en vitenskapelig tilnærming til coronapandemien, lyttet til de medisinske ekspertene og vært åpen om informasjon. Det er den største forskjellen, sier Lucy til Dagbladet.

Tviler på gjenvalg

Delaware er også kjent for å ha særdeles gunstige skattevilkår for selskaper. Derfor har noen av USAs største selskaper hovedkvarter i Wilmington. Kourney Knop har lunsjpause fra jobben i storbanken Chase og legger ikke skjul på at hun er bekymret.

- Jeg tror han har hatt en utfordrende tid under pandemien, med økonomien, med inflasjon. Han har virkelig hatt hendene fulle, men jeg synes vi klarer oss tålelig greit som land. Jeg håper at vaksinene gjør at vi kan åpne mer, og at det vil hjelp ham, sier Knop til Dagbladet.

Hun tror imidlertid ikke at han får fire nye år som USAs president etter valget i 2024, men håper det kommer en ny, sterk demokratisk kandidat etter ham.

- Er det noe han kunne gjort annerledes?

- Jeg er veldig bekymret for inflasjonen, og at den kan ha blitt forsterket av arbeidsledigheten og utbetalingen av arbeidsledighetstrygd. Så økonomisk kunne vi hatt en bedre kurs, sier Knop.

- FIN TALE: Statsminister Erna Solberg skrøt av USAs president Joe Bidens tale til FN. Hun påpekte også ulikhetene mellom ham og forgjenger Donald Trump. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer

Splittet parti

Så langt i presidentskapet mener eksperter som Baker og Zogby at det særlig er Afghanistan som Biden burde håndtert annerledes.

- De fleste var enige om at vi måtte komme oss ut av Afghanistan. Men exiten var fryktelig. Det er nesten vanskelig å fatte at de bommet sånn, og at det ikke var en detaljert uttrekningsplan, sier Zogby.

Et av Bidens andre store problemer har vært at venstrefløyen og mer moderate demokrater ikke klarer å bli enige.

- Det er et strukturelt problem med det demokratiske partiet, og ikke Bidens skyld. Av alle de demokratiske kandidatene i primærvalgkampen, var Biden den klart mest konservative. Men han forsto at partiet hadde forandret seg og hadde en veldig sterk progressiv fløy, særlig i Representantenes hus, forklarer Baker.

For ett år siden vant Biden med over 81 millioner stemmer. Det er det meste noen kandidat noensinne har fått i et presidentvalg. Daværende president, Donald Trump, fikk drøyt 74 millioner stemmer.

- De to er som forskjellen mellom ild og vann. Det er vanskelig å finne et politikkområde hvor de ikke er fullstendig uenige - bortsett fra i innvandringspolitikken. Begge har hatt kriser på grensa, og Biden ser ut til å ha godtatt Trump-politikken med å la asylsøkere til USA forbli på meksikansk side, sier Baker.

Samtidig trekker han fram forskjellen internasjonalt. Trump mente USA skulle gå alene. Biden har vært opptatt av å melde USA inn i det internasjonale samfunnet igjen.

- Det er uenigheter mellom Biden og andre verdenslederen om politikk. Men det er naturlig og normalt, særlig i en verden dominert av krise. Men Biden har personlig respekt og troverdighet som en verdensleder. Om USA kan gjenoppbygge seg selv som en global supermakt, gjenstår å se, men Biden har i det minste troverdighet, sier Zogby.

John Hart er dypt bekymret for sinnet og hatet mellom folk i USA. Den tidligere journalisten mener også mediene har direkte skyld i å fyre opp under dette sinnet.

Siden sommeren 2020 har Black Lives Matter-bevegelsen satt sitt preg på USA.

På valgdagen 2020 besøkte Joe Biden barndomshjemmet i Scranton i Pennsylvania.

«Fuck Biden, Fuck Biden»

Hart forteller om livet i Scranton. Han håper byen skal klare å bygge seg opp igjen ved å satse på høyere utdanning og helgeturister fra New York, som ligger to-tre timer unna.

Samtidig er han dypt bekymret over sinnet og konfliktene i USA.

- Jeg skammer meg over å si at jeg var journalist. Jeg mener mediene i dette landet er direkte ansvarlig for striden vi ser i dag. De blåser liv i brannen, sier Hart.

Han forteller hvordan folk samlet seg utenfor Bidens barndomshjem noen få dager i forveien. Ryktene gikk om at presidenten skulle komme.

- Det var feststemning. Plutselig dukker det opp en pickup-truck. Noen fyrer hopper ned fra lasteplanet med røde Trump-capser og Trump-flagg. De begynner å rope «Fuck Biden, Fuck Biden». Det endte nesten i håndgemeng. Først da politiet dukket opp, roet situasjonen seg. Men det viser stemningen i dette landet, sier Hart.

- Biden lovet i valgkampen at han ville gjøre ting mer normalt og sivilisert igjen. Tror du han klarer det?

- Det er en nobel tanke. Men det er et gammelt ordtak om at når hesten først er ute av stallen, er det veldig vanskelig å få den tilbake inn dit igjen. Jeg er redd vi har mange folk i dette landet som ikke vil tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer