Krigen i Ukraina

Bidens Zelenskyj-stikk: ­- Framstår underlig

Den amerikanske presidenten hevdet de advarte Zelenskyj mot krigen, men at han ikke ville lytte.

SKRYTER: Joe Biden (t.h.) er stolt over amerikanske etterretningsresultater i Ukraina, mener ekspert. Foto: Gints Ivuskans og Jim Watson / AFP / NTB
SKRYTER: Joe Biden (t.h.) er stolt over amerikanske etterretningsresultater i Ukraina, mener ekspert. Foto: Gints Ivuskans og Jim Watson / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I en tale på en veldedighetsmottakelse i Los Angeles uttalte USAs president Joe Biden at Volodymyr Zelenskyj ble advart mot russernes planer om å invadere Ukraina, men at han ikke ville høre.

- Vi visste vi hadde data som beviste at Putin planla å gå inn i landet, men Zelenskyj ville ikke høre, sa Biden ifølge The Guardian.

Stor selvtillit

Etterretningsekspert Tom Røseth tror utspillet handlet om å skryte av amerikansk etterretning. Han mener amerikanerne har stor selvtillit rundt sin egen etterretning, og det med god grunn:

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Han forsvarer amerikansk etterretning i krigen, som for så vidt er helt riktig. Det har vært en stor etterretningssuksess for amerikanerne, og det er de også stolte av, sier Røseth til Dagbladet.

Han peker på at amerikanerne tidlig advarte ukrainerne om konkrete planer for invasjon av Russland. Men ukrainerne lyttet heller på sin egen etterretning, som sa at trusselnivået ikke var høyere enn tidligere.

- Vi må huske på at ukrainerne har levd med høy trussel og krig med Russland siden 2014. Da jeg snakket med mine kontakter i det ukrainske forsvaret i desember, anså de ikke trusselen som like høy som i april samme år.

Konkrete planer

På samme tidspunkt mente altså amerikanerne at russerne hadde helt konkrete planer om å invadere Ukraina.

- Russerne mobiliserte på grensene, og oppførte seg som om det var en øvelse. For de fleste russerne var det også en øvelse. Amerikanerne synes å ha hatt ekstremt godt tak om Moskvas intensjon, sier Røseth.

Summa summarum så ikke ukrainerne faren fra øst like tidlig som amerikanerne, mener han.

- Hva tenker du om ordlyden i Bidens utspill?

- Jeg stiller meg undrende til hva motivet skulle være. Det er ikke i Bidens interesse å kritisere ukrainerne. Det framstår underlig, sier han.

Advarte

Et av de viktigste eksemplene på hva amerikansk etterretning har betydd i krigen så man allerede første dag av invasjonen.

Ifølge Wall Street Journal reiste CIA-direktør William J. Burns personlig til Kyiv i januar, der han advarte Volodymyr Zelenskyj om at russiske styrker planla å ta over flyplassen i Hostomel for å fly inn utstyr og soldater.

Kampene om flyplassen utenfor Kyiv dro ut i flere dager, og da russerne til slutt klarte å ta over var den så ødelagt at den var ubrukelig for militære forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer