Bidragsfar må i fengsel

BERGEN (Dagbladet): Aldri har bidragsfedrene vært så flinke til å betale i tide. Samtidig trapper myndighetene opp jakten på unnasluntrerne. Trebarnsfaren «Geir» fikk 60 dagers ubetinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedgrunnen er at han ikke har sett seg råd til å betale barnebidrag de ti siste åra. Når han i tillegg hadde rotet med skatten og sine forpliktelser som privat næringsdrivende, ble straffen hard. Bergen byrett hevder at han har satt hensynet til sine egne barn til side i sitt forsøk på å utprøve sin forretningsidé - som stort sett har gått i vasken.

-Han har fullstendig overlatt til barnas mor å sørge for at barna har til et eksistensminimum. Da hjelper det lite at han fra tid til annen handler klær til barna. Dette kan man ikke basere barnas livssituasjon på, skriver retten i dommen, som er anket.
-Jeg er jævlig bitter, sier den dømte til Dagbladet. -Det er tolv år siden skilsmissen. Jeg er over 40 år, bor i en leilighet mindre enn 60 kvadratmeter, eier knapt mine egne truser, og lever på min samboer. Men sånt tar ikke rettsapparatet hensyn til.

De siste fire åra er over 200 bidragspliktige anmeldt av Trygdeetatens innkrevingssentral, hvorav 60 ble anmeldt i fjor. De skyldte til sammen drøyt 13 millioner kroner. 105 bidragsfedre har fått fengselsstraff, hvorav 43 ubetinget.

-Vi kjører nå ei tøffere linje, og anmelder så mange som mulig av dem som misligholder bidragsplikten grovt, sier innkrevingsdirektør Wilfred Bang.
Hans hovedbudskap er likevel at aldri har så mange bidragspliktige vært à jour med bidragsgjelda; anslagsvis 30 prosent. Rundt én av ti misligholder bidraget, ifølge direktøren.

De fleste bidragsytere er satt i gjeld idet de mottar første krav i posten - på grunn av lang saksbehandlingstid...

Kritikere som Foreningen 2 Foreldre mener at «bidragsfengsel» er et ekstremt utslag av en skeiv bidragsordning, og burde avskaffes.