Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bidragsfedre kan presses til konkurs

TROMSØ (Dagbladet): Statens pengeinnkrevere har satt ny rekord. I fjor fikk de tak i 2,6 milliarder kroner. Men Foreningen 2 Foreldre mener bidragssentralen kjører for tøft. - Bak millionene ligger det mange personlige tragedier, mener foreningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hjelper slett ikke ungene å slå en far konkurs, sier leder Rune Rækken i Foreningen 2 Foreldre.

Trygdedirektør Arild Sundberg bekrefter at Trygdeetatens innkrevingssentral i 1998 vil fremme de første konkursbegjæringer mot folk som ikke betaler det de plikter.
- Vi bruker mye tid og krefter på å oppnå en god dialog og få til en fornuftig avtale om betaling. Det er slett ikke et mål i seg sjøl å slå noen konkurs. Men noe annet valg har vi ikke når folk som har økonomisk evne, likevel ikke viser vilje til å gjøre opp for seg, sier Sundberg til Dagbladet.

Hensynsløst

Han avviser at innkreverne er de reneste torpedoer som skal rive til seg tusenlappene for enhver pris. Men Rune Rækken forteller at Foreningen 2 Foreldre stadig får henvendelser fra fortvilte mennesker som må klare seg med ei månedslønn som ligger under sosialkontorenes minimum for livsopphold.

- Årsaken er at bidragssentralen tar sine penger uten hensyn til vedkommendes situasjon. Innkreverne jobber med skylapper, de opptrer stivbeint og er bare opptatt av å få et sugerør ned i den enkeltes pengekasse, sier Rækken til Dagbladet.

Urettferdig

Lederen for Foreningen 2 Foreldre mener bidragssystemet henger fast i et kjønnsrollemønster fra 1950-tallet.

- Mor har omsorgen og er fattig, far er forsørger og har penger. Slik er ikke virkeligheten i dag, mener Rækken.

- I dag er bidraget like stort om du har omsorgen null dager, eller tar hånd om barnet 150 dager i året. Bidraget reduseres ikke sjøl om du har store utgifter fordi du har barnet hos deg nærmest halve året. Det er fryktelig urettferdig, mener Rækken.
Trygdedirektør Sundberg vil bare si at innkrevingssentralen må håndheve de regler Stortinget har fastsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!