Spiseforstyrrelser i idrett:

Bidrar i kampen mot spiseforstyrrelser

Therese Johaug er utøverrepresentant i ekspertgruppa som skal få på plass tiltak mot spiseforstyrrelser i idretten. Hun vil bruke egen erfaring for å hjelpe andre.

VIL BIDRA: Therese Johaug sitter i Idrettsforbundets nye arbeidsgruppa som skal utarbeide tiltak mot spiseforstyrrelser i idretten. Her fra lanseringen av boka hennes «Hele historien» i oktober. I boka var hun åpen om at hun begynte «å tukle med matinntaket» tidligere i karrieren. Foto: Hanna Johre / NTB

VIL BIDRA: Therese Johaug sitter i Idrettsforbundets nye arbeidsgruppa som skal utarbeide tiltak mot spiseforstyrrelser i idretten. Her fra lanseringen av boka hennes «Hele historien» i oktober. I boka var hun åpen om at hun begynte «å tukle med matinntaket» tidligere i karrieren. Foto: Hanna Johre / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ønsker å sette fokus på disse utfordringene som mange jenter og gutter dessverre har, og mange kommer i, sier Therese Johaug til Dagbladet.

I slutten av forrige uke ble det kjent at Idrettsforbundet har satt ned en arbeidsgruppe for å utarbeide en handlingsplan mot spiseforstyrrelser i idretten.

Therese Johaug er utøverrepresentant i arbeidsgruppa.

- Forhåpentligvis kan jeg bruke mine egne erfaringer til å hjelpe dem som har problemer og forebygge at flere havner i en slik situasjon, sier Johaug.

Selv slet hun med vektproblematikk tidlig i karrieren, har hun fortalt i boka si «Hele historien».

1 av 3 sliter

I løpet av høsten 2023 skal utvalgets arbeid munne ut i en handlingsplan. Den skal komme med forslag til løsninger som idretten, foreldre, skoler, og helsevesen kan bruke.

- Jeg er veldig glad for at regjeringen nå har fått dette på plass og at Norges idrettsforbund har fått satt sammen en arbeidsgruppe som nå er oppnevnt.

Dette sier Høyres idrettspolitiske talsperson Turid Kristensen. Det var hun som i januar i fjor fremmet et representantforslag om at det skal utarbeides en handlingsplan mot spiseforstyrrelser i idretten.

Det gjorde hun etter Dagbladet artikkelserie «En syk skinasjon». Her avdekket Dagbladet at nær 1 av 3 skijenter sliter med kroppsmisnøye og forstyrret spiseatferd. Dette kunne dokumenteres gjennom en omfattende spørreundersøkelse, med skielever ved norske toppidrettsgymnas og tidligere topp-30 i Norgescupen i langrenn – totalt 450 respondenter.

- Jeg har sagt det mange ganger før – jeg hadde aldri oppdaget dette uten Dagbladets artikkelserie, sier Kristensen, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

LETTET: Turid Kristensen, Høyres idrettspolitiske talsperson, er glad arbeidet med en handlingsplan er i gang. Januar i fjor vedtok Stortinget dette, etter Kristensens forslag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LETTET: Turid Kristensen, Høyres idrettspolitiske talsperson, er glad arbeidet med en handlingsplan er i gang. Januar i fjor vedtok Stortinget dette, etter Kristensens forslag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ap var imot

En samlet opposisjon sikret flertall for Høyre og Kristensens forslaget i april i fjor. Ap og Sp stemte imot. Ett år etter, er arbeidet altså i gang.

- Det var stor motstand fra statsråden mot å opprette arbeidsgruppa, men jeg er veldig glad for at hun nå følger opp Stortingets vedtak og får satt dette arbeidet i gang, sier Kristensen.

I pressemeldingen som ble sendt ut forrige uke, uttalte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen dette:

- Vi har sett mange triste og alvorlige saker om spiseforstyrrelser i idretten. Når miljøene som i utgangspunktet skal være sunne og friske blir utfordrende er det et tydelig signal vi må ta på alvor. Nå skal Idrettsforbundet lede en arbeidsgruppe som skal se på hvordan vi kan bedre situasjonen.

Til Dagbladet sier Trettebergstuen at det er veldig bra arbeidet nå er i gang.

- Spiseforstyrrelser er et alvorlig problem det er viktig å ta på alvor. Jeg er både helt trygg på og har forventninger til at arbeidsgruppa vil komme med kunnskapsbaserte, gode og realistiske forslag, sier minister Trettebergstuen.

SER PROBLEMATIKKEN: 1. visepresident i Norges Idrettsforbund, Vibecke Sørensen, ser at spiseforstyrrelser er et problem i idretten, men også at idretten kan være en del av løsningen. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Idretten har selvbestemmelse

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har tidligere understreket overfor Dagbladet at idretten har selvbestemmelsesrett.

- Jeg mener fortsatt opposisjonens forslag om at regjeringen skulle instruere en selvstendig organisasjon som idretten er sånt som forekommer i land vi virkelig ikke liker å sammenlikne oss med. Derfor er jeg også veldig fornøyd med at vi har funnet en god løsning, der nettopp idrettens selvstendighet er fullt ivaretatt. Det er idretten selv som har utformet mandatet, det er de som styrer gruppa og regjeringen er ikke representert eller har lagt føringer for hva idretten skal komme fram til, sier Trettebergstuen.

GOD LØSNING: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er en god løsning med arbeidsgruppa de nå har satt ned. Foto: Shad Madian / Dagbladet
GOD LØSNING: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er en god løsning med arbeidsgruppa de nå har satt ned. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Hun fortsetter:

- Det er stor forskjell på godt samarbeid og statlig overstyring. Denne løsningen vi har kommet fram til nå er gode nyheter både for alle oss som både er opptatt av idrettens selvstendighet og utfordringene med spiseforstyrrelser i idretten.

- Ingen ekstra midler

Forslagsstiller Turid Kristensen er imidlertid skuffet over at Kulturdepartementet ikke bidrar med mer finansiering til utarbeidelsen av handlingsplanen.

- Jeg skulle ønske departementet hadde lagt enda bedre til rette gjennom å gi økonomisk bidrag til arbeidet. Men jeg har tiltro til at NIF skal løse dette på en god måte, sier Kristensen.

Anette Trettebergstuen understreker at de betaler for møtegodtgjørelse.

- Vi har allerede skrevet i tildelingsbrevet til NIF at Sunn idrett skal prioriteres. Også vil forslagene vurderes i budsjettprosessene, men det er ingen ekstra bevilgninger som følger med dette, sier Trettebergstuen.

Arbeidsgruppa ledes av Vibecke Sørensen, som er 1. visepresident i Norges idrettsforbund (NIF) og avdelingsoverlege ved Bærum sykehus.

- Vi er glade for at vi nå kan starte dette viktige arbeidet. Arbeidet med forebygging av spiseforstyrrelser er viktig for norsk idrett og for samfunnet for øvrig. Spiseforstyrrelser er både en samfunnsutfordring, og vi vet at det også er en utfordring i idretten, sier Sørensen til Dagbladet.

Arbeidsgruppa vil ha sitt første møte i midten av februar.

Turid Kristensen har store forventninger til handlingsplanen:

- Jeg håper virkelig at vi nå kan få fram noen løsninger på problemet med spiseforstyrrelser i idretten, sier hun.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer