- Bidrar til moderne slaveri

- Verdensbanken bidrar til moderne slaveri. Det sier Zambias tidligere president Kenneth Kaunda. Han er i Oslo for å støtte aksjonistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verdensbanken, IMF og handelsorganisasjonen WTO er kommet for å bli, men de trenger grunnleggende endringer, sier Kaunda til NTB foran Verdensbankens konferanse i Oslo.

Veteranen fra frigjøringskampen i det sørlige Afrika er frontfigur for kritikerne av Verdensbankens politikk under arrangementene i Oslo. I morgen innleder han på motkonferansen Åpent Forum, og skal holde appell ved massemønstringen mot Verdensbanken mandag.

Sterkere press

En humørfylt Kaunda (78) tar imot i idylliske omgivelser på et hotell ved Oslofjorden. Han ble den nye staten Zambias første leder etter frigjøringen fra Storbritannia i 1964, og satt som president fram til et valgnederlag i 1991.

- Det er positive tendenser i både Verdensbanken og pengefondet IMF. Jeg tror nok at lederne har større forståelse for utviklingslandenes problemene enn før og en viss vilje til å endre kurs, men disse institusjonene har strukturer som ikke endres over natten. Det trengs et sterkere press for reformer av Verdensbanken i de rike landene, der makten ligger, sier han.

Han ble blant annet en viktig støttespiller for frigjøringskreftene i Sør-Afrika og Zimbabwe. Det siste tiåret har gitt mange tilbakeslag for både Zambia og Kaunda, men Kaunda selv virker ikke svekket.

Menneskelig ansikt

Kaunda sier han har tatt den lange veien fra Lusaka til Norge for å bidra i kampen for å gi globaliseringen «et menneskelig ansikt». Han mener det er en stor oppmuntring at så mange unge mennesker over hele verden engasjerer seg i kritikk av de internasjonale finansinstitusjonene, og for en verden med større økonomisk rettferdighet.

Zambia er blant de store mottakerne av utviklingshjelp, blant annet fra Norge. Likevel er den økonomiske utviklingen i landet miserabel.

- Handel viktigst

- Bistand er viktig, men rettferdig handel er mye viktigere. Det er handelsbetingelsene som er hovedårsaken til at en del av de fattigste landene holdes nede og ikke kommer videre, sier Kaunda, som har personlig erfaring fra konflikter med Verdensbanken og IMF da han på 1980-tallet forgjeves forsøkte å redusere landets tilbakebetaling av gjeld.

- Afrika er rikt på ressurser. Men vi har vært gjennom alle grader av utbytting og utplyndring, som har holdt oss nede i fattigdom. Først kom slavehandelen og kolonitida, og nå er vi underlagt noen handelsbetingelser som er så harde for de fattige landene at det minner om et moderne slaveri, sier han.

Subsidiering

Som eksempel trekker han fram den rike verdens omfattende subsidiering av egen landbruksproduksjon, som gjør det umulig for u-landene å komme inn på de vestlige markedene for å skaffe eksportinntekter. Og samtidig vil ikke Verdensbanken og IMF tillate subsidiering av u-landenes egen produksjon.

Kaunda har ingen tro på paroler om å avskaffe Verdensbanken, men er bekymret for mangelen på demokrati i banken og andre institusjoner.

- Slike institusjoner trengs i globaliseringens tid. Men de er bygd opp og styrt av de rike landene i nord, og tjener fortsett disse landenes interesser. Alle betingelsene for handel er fortsatt i disfavør av de fattige landene.

Aids-katastrofen

Hjertesaken i Kaundas travle pensjonisttilværelse er kampen mot hiv og aids, som har fått et katastrofalt omfang i både Zambia og mange andre afrikanske land. Kaunda mistet selv en sønn med aids i 1986.

- En helt konkret ting som Verdensbanken kan gjøre, er å bidra til at Verdens helseorganisasjon, UNICEF og andre organisasjoner får mer penger til bekjempelse av hiv og aids. For dersom denne epidemien ikke kommer under kontroll, kan våre land heller ikke få en positiv økonomisk utvikling, sier han.

(NTB)

I NORGE:</B> Zambias tidligere president er i Norge for å delta på motkonferansen mot ABCDE-konferansen.