Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biedøden: Avlet fram den «perfekte bien». Så kom orkanen

Forskere avlet bort aggressiviteten til drapsbien, og gjorde den motstandsdyktig mot infeksjoner.

BIER: Den mye omtalte biedøden kan bli et stort problem. Her er bier fra et marked utenfor Washington. Foto: AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
BIER: Den mye omtalte biedøden kan bli et stort problem. Her er bier fra et marked utenfor Washington. Foto: AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sies at hvis biene dør, har menneskeheten bare fire år igjen å leve, og den såkalte biedøden blir derav stadig omtalt. Blant årsakene som truer biene er infeksjoner og sprøytemiddel, men ingen ser foreløpig ut til å løse biedøden. Likevel har forskere i Puerto Rico har kommet opp med en mulig løsning.

Dette er historien om hvordan drapsbien utviklet seg til å bli en «perfekt bie» og hvordan hele eksperimentet kan ha blitt ødelagt en av orkan.

Sårbare bier

Den aggressive biearten «drapsbiene» er en krysning mellom europeiske og afrikanske honningbier. De ble importert fra Afrika på 1950-tallet, skriver Newsweek.

Flere år før dette, da europeere emigrerte til USA for rundt 400 år siden, tok de med seg bier. Her var klimaet på mange måter likt som i Europa.

For dem som flyttet til Sør-Amerika ble det annerledes. Klimaet gjorde dem svake og sårbare for både sykdommer og infeksjoner.

I flere år jobbet forskere i Brasil for å finne ut om det var mulig avle fram en bie med bedre genetiske funksjoner, slik at de kunne overleve. Og på 1950-tallet ble det satt i gang et prosjekt, hvor enkelte bier fra Afrika ble introdusert for et avlsprogram.

- Biene var veldig friske, sterke og energiske, men også aggressive. Forskerne som jobbet med dette ville overvåke dem og se om aggresjonen kunne avles bort, sier Gene Robinson, direktør i Illinois Bee Research Famility, til Newsweek.

Ved et uhell slapp flere bier unna forskningslaboratoriet. De formerte seg med honningbiene og resultatet ble den svært aggressive drapsbien, som angriper i flokk og kan forfølge mennesker.

Drapsbien

Det tok ikke lang til før drapsbien begynte å spre seg. I 1985 hadde den spredd seg til Nord-Amerika og på 1990-tallet kom de til Texas.

- Spredningen av disse biene er et stort problem. De stikker mennesker, og hvis man løper, da følger de etter deg før de dør, sier Matthew Hudson, professor ved Universitet i Illinois til Newsweek.

I 1994 spredte drapsbiene seg, trolig via en båt, til Puerto Rico. Her, som andre steder, blandet de seg med koloniene av europeiske honningbier. Men i Puerto Rico skjedde det noe ganske annet enn andre steder. Drapsbiene sluttet å angripe mennesker.

I I løpet av 30 år har forskere sett at de har utviklet seg i retningen mot europeiske honningbier, og at de ikke lenger angriper mennesker og birøktere. Ingen vet hvorfor dette skjer akkurat i Puerto Rico.

For å forstå det som skjer tok forskere i Puerto Rico og ved universitet i Illinois 30 mannlige bier fra den afrikanske drapsbie-stammen i Mexico, 30 fra den europeiske stammen i Nord-Amerika og 30 fra nye hybriden i Puerto Rico.

Biene forandret seg

Fordi de første drapsbiene som migrerte til Puerto Rico var så like sine afrikanske forfedre, hadde forskerne forventet å finne genmateriale som reflekterte den arven.

Men forskerne gjorde også funn i enkelte regioner der bienes genmateriale liknet på deres europeiske slektninger. Robinson og hans forskerkolleger tror derfor at det er biene i disse regionene som hadde de «snille» genene, og dermed kan gi svaret på spørsmålet om hvordan drapsbiene i Puerto Rico forandret seg.

Funnene ble publisert i tidsskriftet Nature Communications i november i år.

Frode Ødegaard, insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) forklarer at biene i dette tilfellet utviklet seg til å bli motstandsdyktige for parasitter.

- Drapsbier har blitt et kjempeproblem i USA fordi de er så aggressive mot mennesker. Men samtidig er de motstandsdyktige. Biene i Puerto Rico har altså utviklet seg til å bli «snille, men motstandsdyktige». Det er på en måte den perfekte bien, sier Ødegaard til Dagbladet.

Ødelagt av orkanen

Likevel understreker han at biedøden er mer kompleks enn som så, og at den handler om mer enn parasitter.

- Sprøytemidler, stress og andre miljøproblemer er også en viktig faktor, sier han.

Men, i september traff orkanen «Maria» Puerto Rico. Orkanen traff land 20. september som en kategori fem-orkan, med livsfarlige vindkast og et kraftig regnvær. Tusenvis av mennesker måtte søke ly og alle de 3,5 millioner innbyggerne var uten strøm.

150 000 biekolonier forsvant som følge av orkanen, skriver Newsweek. Hvis biene som er avlet fram i Puerto Rico forsvinner, kan forskningsprosjektet dø.

Ifølge puertoricanske myndigheter mistet 64 mennesker livet i orkanen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!