Biedøden: Avlet fram den «perfekte bien». Så kom orkanen

Forskere avlet bort aggressiviteten til drapsbien, og gjorde den motstandsdyktig mot infeksjoner.

BIER: Den mye omtalte biedøden kan bli et stort problem. Her er bier fra et marked utenfor Washington. Foto: AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
BIER: Den mye omtalte biedøden kan bli et stort problem. Her er bier fra et marked utenfor Washington. Foto: AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det sies at hvis biene dør, har menneskeheten bare fire år igjen å leve, og den såkalte biedøden blir derav stadig omtalt. Blant årsakene som truer biene er infeksjoner og sprøytemiddel, men ingen ser foreløpig ut til å løse biedøden. Likevel har forskere i Puerto Rico har kommet opp med en mulig løsning.

Dette er historien om hvordan drapsbien utviklet seg til å bli en «perfekt bie» og hvordan hele eksperimentet kan ha blitt ødelagt en av orkan.

Sårbare bier

Den aggressive biearten «drapsbiene» er en krysning mellom europeiske og afrikanske honningbier. De ble importert fra Afrika på 1950-tallet, skriver Newsweek.

Flere år før dette, da europeere emigrerte til USA for rundt 400 år siden, tok de med seg bier. Her var klimaet på mange måter likt som i Europa.

For dem som flyttet til Sør-Amerika ble det annerledes. Klimaet gjorde dem svake og sårbare for både sykdommer og infeksjoner.

I flere år jobbet forskere i Brasil for å finne ut om det var mulig avle fram en bie med bedre genetiske funksjoner, slik at de kunne overleve. Og på 1950-tallet ble det satt i gang et prosjekt, hvor enkelte bier fra Afrika ble introdusert for et avlsprogram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer