- Biedøden er avlyst

Til tross for dystre spådommer, er det flere honningbier i dag enn noen gang de siste 20 årene. Den mye omtalte bie-apokalypsen er en miljøbløff, mener agronom.

TRØBBEL I KUBEN: Bier i bikube på jJevnaker. Få innsekter har blitt gjenstand for så mye bekymring som biene de siste årene. Agronom Øystein Heggdal mener vi har bekymret oss unødig. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
TRØBBEL I KUBEN: Bier i bikube på jJevnaker. Få innsekter har blitt gjenstand for så mye bekymring som biene de siste årene. Agronom Øystein Heggdal mener vi har bekymret oss unødig. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få insekter har vært gjenstand for så mye bekymring de siste årene som biene.

«Biedøden», som fenomenet ble omtalt som her hjemme, og «Beepocalypse» eller «Beemageddon» i USA, har vært gjenstand for utallige avisartikler, har vært tatt opp på Skavlan, av Det hvite hus, og er også omtalt her i Dagbladet.

Grunnen til bekymringen for de summende småkrypene har ikke bare dreid seg om opprettholdelse av biologisk mangfold - biene har en avgjørende rolle i pollineringen som gjør at vi hvert år kan høste en rekke frukter og grønnsaker.

Biedøden er følgelig framstilt som en potensiell trussel mot verdens matsikkerhet.

Øker i antall Men biedøden var, om ikke en bløff, så i alle fall betydelig overdrevet. Det synet fremmer agronom og journalist Øystein Heggdal i en kronikk i Bondebladet.

«At det er flere bier i verden nå enn på 20 år vil nok skuffe en del miljøengasjerte sjeler der ute. Dette er historien om elendig forskning og enda dårligere mediadekning», skriver Heggdal i kronikken.

Forskningen gir ved første øyekast Heggdal rett i det mest grunnleggende: Honningbiene er ikke i ferd med å dø ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer