Bien dør idet den når sitt lykkeligste øyeblikk

Markus fanget 36 helt unike sekunder på film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få ting fascinerer oss så mye som unike bilder fra naturen og dyreriket. Videoen du kan se i denne saken inneholder nettopp slike bilder.

Klippet er fra den nye dokumentaren «More Than Honey», men det er særlig 36 sekunder av det som er verdt å merke seg. 36 sekunder  regissør Markus Imhoof er svært fornøyd med å ha fanget.

- Det var en av de mest krevende makroscenene, sier han til Scientific American.

Ventet tålmodig Tålmodig ventet Imhoofs team i et skogsområde i Østerrike. Det de ventet på var noe av det mest fascinerende som skjer i dyreriket, og iallfall det aller viktigste øyeblikket i en bies liv.

Midt i luften møtes liv og død når hannbien parer seg med en jomfrudronning. Biens penis faller av, og vips så er den død. Alt dette skjer i et voldsomt kaos der en haug med droner kjemper om å få befrukte den besøkende dronningen.

I løpet av en slik flytur kan dronningen pare seg med opp til 20 bier - og altså drepe dem alle samtidig. I en slags pose lagrer hun nok sperm til et helt livsforbruk.

En penis med vinger Som Scientific American tørt bemerker: «En mannlig honningbie er i bunn og grunn en penis med vinger som er dømt til å dø umiddelbart etter at han mister jomfrudommen».

Imhoofs team brukte værballonger med dronningbieferomoner for å lokke dronene til seg. Så ventet de på dronningen. Og hun kom. Flere ganger.

Dette øyeblikket er langt fra det eneste interessante ved Imhoofs dokumentar, som blant annet inneholder en rekke flere unike bilder av bienes liv.

Filmskaperne tok også i bruk små fjernstyrte helikoptere for å få filmet biene på kloss hold.

Og de kom tett på biene. På spørsmål fra Scientific American om hvor ofte de ble stukket under prosjektet, svarer Imhoof:

- Vi sluttet å telle.

«Biedokumentarenes Citizen Kane» Nå kan han iallfall glede seg over at dokumentarfilmen hans allerede vinner priser i land som Tyskland, Østerrike og Sveits. Nettsiden Ain't It Cool News har bombastisk kalt den «Biedokumentarenes Citizen Kane».

Også i Norge har den vært populær. Da Cinemateket satte den opp på Eurodok-festivalen i mars ble begge visningene utsolgt flere dager i forveien, ifølge Cinematekets nettsider.

Filmen tar selvsagt også opp krisen verdens honningbier befinner seg i. Store deler av Europa og Nord-Amerikas biekolonier forsvinner rett og slett, noe som blant annet fører til problemer for jordbruket.

Oppdrett av bier og dens fetter humlen for å få en naturlig, men industriell pollinering er en industri som omsetter for flere milliarder dollar i året.