Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bier har også følelzzzer

Forskning viser at bier kan være pessimister.

BIER MED FØLELSE: Honningbier er den første virvelløse organismen som utrykker en form for pessimisme, ifølge Wired Science.  Dette er er en avgjørende egenskap som generelt er knyttet til «høyere utviklede» dyr. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
BIER MED FØLELSE: Honningbier er den første virvelløse organismen som utrykker en form for pessimisme, ifølge Wired Science. Dette er er en avgjørende egenskap som generelt er knyttet til «høyere utviklede» dyr. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Honningbier er den første virvelløse organismen som utrykker en form for pessimisme, ifølge Wired Science. Dette er er en avgjørende egenskap som generelt er knyttet til «høyere utviklede» dyr.

Her er en oversikt over virvelløse.

Bier med følelser Hvis bienes pessimisme skal tolkes på samme måten som hunders, hesters eller menneskers - så kan det hende at bier har følelser, skriver Wired Science.

«Biene utrykker seg mye likere virveldyrene enn tidligere trodd», skrev forskerne ved Universitetet i Newcastle, Melissa Bateson og Jeri Wright, i en studie publisert i Current Biology 2. juni.

Bateson og Wright testet biene med forsøk som er lagd for å vise om de i likhet med mennesker er i stand til å være pessismister.

Eller som forskerne selv formulerer det: «Om biene i likhet med menneske er i stand til å oppleve et kognitivt nivå hvor tvedtydig informasjon blir tolket på en negativ måte».
 
Halvtomt glass «I motsetning til mennesker kan ikke dyr eller insekter si at et glass er halvt tomt», skriver Wired Science. Forskere må trene dem opp til å reagere på en type stimuli: En lyd, en form eller når det gjelder honningbier - en lukt, som blir etterfulgt av en belønning eller straff.

Deretter ved å tilby forsøksdyrene en usikker eller ukjent stimuli er det mulig å tolke deres syn på verden. Slik en deprimert person ser trusler der andre er helt nøytrale - har pessimistiske dyr en tendens til å tolke usikre stimuli som straff. 

BEZZZIMISME: Hvis bienes pessimisme skal tolkes på samme måten som hunders, hesters eller menneskers - så kan det hende at bier har følelser, skriver Wired Science. Foto: AP/SCANPIX
BEZZZIMISME: Hvis bienes pessimisme skal tolkes på samme måten som hunders, hesters eller menneskers - så kan det hende at bier har følelser, skriver Wired Science. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Slike tester kan virke enkle forhold til kompliserte menneskelige følelser, men det er den mest objektive tilgjengelige metoden for å sammenligne kognitive følelser mellom arter.

Rikt følelsesliv «Pessimisme blir blant mennesker regnet for å være en følelse. Man kan ikke være pessimist uten å ha et indre følelsesliv», skriver Wired Science.

«Jeg tror ikke det er en overdrivelse å si at forskerne utforsker biens følelser», skriver journalisten Brandon Keim.

SOM ET MENNESKE: Forskerne testet biene med forsøk som er lagd for å vise om de i likhet med mennesker er i stand til å være pessismster. Her ser man Jerry Seinfeld iført bie-kostyme i Cannes fra lanseringen av animasjonsfilmen «Bee Movie». Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
SOM ET MENNESKE: Forskerne testet biene med forsøk som er lagd for å vise om de i likhet med mennesker er i stand til å være pessismster. Her ser man Jerry Seinfeld iført bie-kostyme i Cannes fra lanseringen av animasjonsfilmen «Bee Movie». Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

Tidligere forskning har vist at rotter og hunder er i stand til å føle pessimisme. Tidligere har Newcastle-forskeren Bateson blant annet forsket på pessimisme blant stær.

Men på tross av at bier tidligere har klart tester hvor de har gjenkjent former eller hatt romforståelse - har ideen om at bier, med deres sesamfrøstore hjerne, har følelser blitt regnet for å være usannsynlig, «om ikke helt latterlig», skriver Wired Science.

Biens hjerne «Det er tidligere ikke blitt antatt at virvelløse vesener som bier har menneskelignende følelser», sier Bateson til Wired. Likevel har honningbier og virveldyr mange neurologiske likhetstrekk, ifølge forskeren.

«Langt, langt tilbake i tid hadde vi felles forfedre. Den grunnleggende fysologien til hjerne har blitt bevart gjennom evolusjonen. Derfor er det grunnleggende likheter», sier Bateson. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media