Bier løser klassisk problem på under ett sekund

Mens verdens beste datamaskiner bruker flere dager. Ingen vet hvordan.

SMARTE: De har verken en stor hjerne eller mange nerveceller, men biene slår verdens beste datamaskiner når det kommer til å finne den beste veien mellom en rekke blomster. For biene er det svært energikrevende å fly, dermed er kunnskapen svært viktig for dem. Foto: Reuters
SMARTE: De har verken en stor hjerne eller mange nerveceller, men biene slår verdens beste datamaskiner når det kommer til å finne den beste veien mellom en rekke blomster. For biene er det svært energikrevende å fly, dermed er kunnskapen svært viktig for dem. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bier er en av menneskenes beste venner. En tredel av all mat vi spiser er resultat av insekters bestøvning, og biene gjør mesteparten av jobben.

Biene har også sofistikerte samfunn med opp til 80 000 individer som arbeider sammen, med en fordeling av arbeid, plikter og «gleder» som alltid har fascinert mennesker.

Slår superdatamaskiner Men biene slutter ikke å imponere med det. Forskere ved Royal Holloway-universitetet i London, ville finne ut hvor smarte bier er når de velger hvilken rute de skal fly når de er ute og samler nektar. Problemet er kjent som handelsreisendeproblemet, og går ut på å finne enkleste og billigste reisevei når man skal innom en rekke destinasjoner.

Problemet er svært viktig når det kommer til å optimalisere alt fra internettrafikk til hvordan man bygger veinett.

Datamaskiner løser dette problemet ved å sammenlikne alle mulige ruter man kan reise, for så å velge den korteste. Men våre venner biene gjør denne beregningen med like gode resultater - bare svært mye raskere enn selv superdatamaskiner.

- Vi må studere biene Forskerne laget et kompleks landskap med en rekke datastyrte blomster for å teste hvordan biene løste utfordringen, om de valgte å hente nektar fra blomstene i rekkefølgen som de oppdaget dem, eller om de valgte den mest effektive veien. Det som viste seg var at biene valgte den mest effektive veien hver eneste gang, selv når forskerne forandret hvilke blomster som viste seg.

- Slike kompliserte handelsreisendeproblemer bruker superdatamaskiner flere dager på å løse. Vi må studere hjernen til biene for å forstå hvordan de kan løse slike kompliserte problemer selv med enkle hjerner, sier professor Lars Chittka, ifølge Fox.

Forskerne håper at man ved å studere hvordan biene klarer å løse problemet, vil de kunne effektivisere en rekke områder i samfunnet vårt - uten at man trenger så mye datakraft.