Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biermann: - Min samvittighet er ren

BERLIN (Dagbladet): - Jeg hadde hundrevis av kontakter i DDR og ante ikke at jeg ble utnyttet. Jeg har aldri vært spion for Stasi. Min samvittighet er rein, sier Wolfgang Biermann til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han får ubetinget støtte fra veteranen i det tyske sosialdemokratiske parti (SPD), Egon Bahr. Han var Willy Brandts nærmeste medarbeider og medarkitekt for den nye øst-politikken. Bahr sa i går kveld dette til Dagbladet:

- Det er intet nytt i beskyldningene mot Biermann. Det er opprørende at dette kommer opp igjen nå. Jeg har kjent Biermann så lenge at jeg vet at han er uskyldig.

Var naiv

- Jeg var forsiktig når jeg besøkte DDR. Men kanskje var jeg naiv når det ikke slo meg at kontakter som virket oppriktige og regimekritiske, kunne være Stasi-agenter i virkeligheten. Først etterpå har jeg erfart at en kunstner og en funksjonær i det østtyske ungdomsforbundet FDJ, som jeg møtte, viste seg å jobbe for Stasi, sier Biermann.

Både Biermann og Bahr understreker at oppgaven var å spre SPDs politikk i DDR. Derfor hadde Biermann med seg SPD-materiale og vesttyske aviser over Muren.

Begge mener at dette så kan ha blitt registret i Stasi som rapporter som nå er dukket opp i de såkalte SIRA-arkivene.

Fikk ikke penger

- Biermanns oppgave var å spre vårt sikkerhetspolitiske budskap til østtyskerne, understreker Bahr.

Biermann utelukker heller ikke at referater han skrev til partiledelsen i Bonn, ofte i titalls eksemplarer, kan ha blitt gitt videre til Stasi av spioner som østtyskerne hadde ved SPD-hovedkvarteret.

Han mener i likhet med Bahr at dekknavnet «Akker» muligens ikke skjuler en spion, men kan ha blitt brukt som et sekkebegrep for kildene til informasjoner som Stasi samlet fra de vesttyske sosialdemokratene.

Wolfgang Biermann avviser kategorisk at han noen gang skal ha mottatt penger fra eller skrevet under på en lojalitetserklæring overfor Stasi.

At han i 1996 gikk med på å betale 25 000 mark for å få spionbeskyldningene ut av verden, begrunner han slik:

- Jeg hadde flyttet til Norge, var nybakt far til ett barn og et annet var på vei. Jeg var innstilt på å ta en rettssak for å bevise min uskyld. Men da hadde jeg måttet reise bort fra familien i en rettssak som kunne vart i årevis. Det offentlige ville dekket mine utgifter til forsvarer bare etter sitt regelverk, ikke de reelle kostnadene. Derfor fulgte jeg rådet fra min advokat om å betale. I det lå ingen innrømmelse av skyld.