Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Big Bang-maskinen i gang igjen

Protoner skal kollidere med lysets hastighet.

 THE BIG MACHINE:  Big Bang-maskinen 90 meter under bakken i Sveis er verdens dyreste forskningsinstallasjon til 10 milliarder dollar - vel 60 milliarder kroner. Her fra den ni dager lange oppstarten i fjor. Foto: AP/SCANPIX.
THE BIG MACHINE: Big Bang-maskinen 90 meter under bakken i Sveis er verdens dyreste forskningsinstallasjon til 10 milliarder dollar - vel 60 milliarder kroner. Her fra den ni dager lange oppstarten i fjor. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Forskerne ved CERN har satt i gang Big Bang-maskinen for første gang siden forsøket med å gjenskape jordens opprinnelse måtte avbrytes for over et år siden.

Fredag ettermiddag kunne de skru på maskinen og starte testene med å slippe fri partiklene i den enorme partikkelakseleratoren 90 meter under bakken i Meyrin, på grensa mellom Sveits og Frankrike.

Maskinen ble først startet opp i september i fjor, men måtte stanses etter ni dager på grunn av en heliumlekkasje.


 KONTROLLPANEL:   Nå er det liv igjen på kontrollskjermene til Big Bang-maskinen, som ble satt i gang igjen fredag etter ett års pause. Foto: AP/SCANPIX.
KONTROLLPANEL: Nå er det liv igjen på kontrollskjermene til Big Bang-maskinen, som ble satt i gang igjen fredag etter ett års pause. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Kollisjon i lysets hastighet

Dagens første forsøk dreide seg om å sende millioner av små protoner i lysets hastighet i en retning gjennom maskinen. Et par timer etterpå ble det gjort et nytt forsøk i motsatt retning.

Senere skal partiklene sendes i begge retninger i kollisjon med hverandre i et forsøk på å gjenskape situasjonen slik man tror den var under The Big Bang.

Forsøket har vært svært omstridt fordi noen frykter at det kan komme ut av kontroll og at det kan oppstå en ny virkelig Big Bang med svarte hull som sluker ikke bare CERN-anlegget, men utsletter hele jorda.

 SKJØNNER GREIA:  To av verdens fremste forståsegpåere inne teoretisk fysikk, Stephen Hawkings (t.v.) og John Ellis nede i CERN-laboratoriet i september i år i forbindelse med forberedelsene til restarten av Big Bang-maskinen. Foto: REUTERS/SCANPIX.
SKJØNNER GREIA: To av verdens fremste forståsegpåere inne teoretisk fysikk, Stephen Hawkings (t.v.) og John Ellis nede i CERN-laboratoriet i september i år i forbindelse med forberedelsene til restarten av Big Bang-maskinen. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

(NTB-AP)


 LANDEMERKE:  Kuppelen over forskningssenteret 90 meter under bakken er et landemerke i Meyrin. Foto: AP/SCANPIX.
LANDEMERKE: Kuppelen over forskningssenteret 90 meter under bakken er et landemerke i Meyrin. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media