PRISER: Mens en Big Mac koster 30 kroner i USA har prisen i Norge passert 50 kroner med god margin. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
PRISER: Mens en Big Mac koster 30 kroner i USA har prisen i Norge passert 50 kroner med god margin. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅGVis mer

Big Mac er snart dobbelt så dyr i Norge som i USA

En norsk Big Mac er den dyreste i hele verden. Den billigste får du i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  En norsk Big Mac er den dyreste i verden, viser årets utgave av The Economists Big Mac-indeks, som på en måte sammenligner kjøpekraften i 45 land.

Basert på teorien om at homogene varer skal koste det samme i alle land, korrigert for valutakurs, skulle en norsk Big Mac kostet i underkant av 30 kroner målt mot amerikansk dollar, skriver Finansavisen.

Det gjør den ikke. Faktisk er gjennomsnittsprisen 48 kroner, og i sommer koster den fort over 50 kroner. Det er 68 prosent mer enn den koster i USA.

Oversikten i økonomitidsskriftet viser at Norge har verdens dyreste Big Mac, foran Sveits, Venezuela, Sverige, Brasil,Canada og Danmark. Billigst er den i India og Ukraina, der prisen er rundt 10 kroner.

Høyt kostnadsnivå Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets peker på det norske kostnadsnivået som årsak til at Norge har verdens høyeste pris på Big Mac.

- Vi vet jo at kostnadsnivået er veldig høyt. Det er ikke mye råvarer i en Big Mac, men mye tjenester, sier han til avisen.

Dersom norske valutakurser skulle justert seg etter Big Mac-indeksen, skulle en amerikansk dollar kostet 10 kroner, ikke rett over 6 kroner, som den gjør nå.

- Indeksen reflekterer kostnadsnivået i Norge. Det vil være dyrt med dagens valutakurs for en utlending å kjøpe en hamburger i Norge. Det sier likevel ikke noe om valutaen er over- eller undervurdert, mener Bruce.

Big Mac stiger mer Dollaren har blitt dyrere siden forrige undersøkelse i fjor, men prisen på Big Mac i Norge har økt enda mer i samme periode.

- For en amerikaner vil det bli billigere å kjøpe en hamburger i Norge om et år om dollaren skulle styrke seg. Men Big Macen vil fortsatt være dyr. Det er som sagt kostnadsnivået som styrer mest, sier Bruce til Finansavisen.

Flere nyheter Trendalarm: Nå skal du trene mens du jobber
Opptur for Fredriksen, Hagen og Røkke - men Wilhelmsen tok kaka
- Norske bønder må våkne opp