Big Mac truer Boy George

NEW YORK(Dagbladet): John McCain har fått amerikanerne til å gå mann av huse for å stemme ved primærvalgene. Han har klart å stå fram som Bill Clintons rake motsetning, og truer nå George W. Bush og hele det republikanske partiapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supertirsdag er 7. mars. Da er det vinn eller forsvinn i den mest spennende valgthriller på mange tiår i USA.

Tilnavnet Big Mac dukket opp etter McCains seier i Michigan. Bush har fått kallenavnet Boy George etter at mamma og pappa Bush dukket opp i New Hampshire og snakket om «gutten vår». Og selv om «guttungen» har hatt 70 millioner dollar på baklomma og hele partiapparatet i ryggen, blir han ikke kvitt vietnamhelten John McCain.

Nå har Bush bare ti millioner dollar igjen og står nesten likt med McCains åtte millioner dollar.

- McCain-fenomenet er anti-clintonisme på det sterkeste, og det er McCain som framstår som mest anti-Clinton av alle kandidatene, skriver den politiske analytikeren Charles Krauthammer i Washington Post.

Moral fra Vietnam

McCains fem år lange fangenskap i Vietnam er nøkkelen til mye av tilliten han nyter. For så langt har kampen mellom Bush og McCain handlet om karakter, ikke om sak.

Mens Clinton er kjent for å gjøre det som er best for ham selv, er McCain en prinsippfast stabukk. Han ble sittende i fangehullet i Hanoi da vietnameserne ville frigi ham. Årsaken var at han ikke ville la farens admiraltittel få ham ut av fangehelvetet mens kameratene ble sittende igjen. Unge McCain nektet å la seg bruke. Derfor er McCains selvbiografi blitt en bibel for velgerne langs kampanjeruta. Og forskjellen på McCain og Bush er at McCain stoler mer på sine instinkter enn på sine rådgivere. McCain er sin egen policy-sjef, mens Bush er avhengig av en haug gamle hauker.

Populisten

McCain har truffet et behov for republikansk fornyelse i det amerikanske folket som partipampene har oversett. At George W. Bush ble mannen som skulle erobre Det hvite hus med sentrumspolitikk og appell til uavhengige velgere, kan bli et av mange bomskudd de siste årene. Strømmen av uavhengige velgere og misfornøyde demokrater har gått til McCain.

- Jeg vil gi regjeringen tilbake til folket. Jeg skal sprenge jerngrepet til lobbyister og økonomiske interesser i Washington. Jeg vil ha slutt på økonomisk innflytelse over valgkampen, sier McCain med et sammenbitt smil hver gang han møter velgere.

Og han er blitt populisten som kan vinne tilbake overløperne til Ross Perots reformparti, de såkalte Reagan-demokratene, og republikanere som har sett seg lei på sørstatsrepublikanernes jerngrep i partiet. Ikke siden Ronald Reagans dager har begeistringen vært større ved et primærvalg i USA.

Fru Reagans gunst

Nå kjemper både Bush og McCain om Nancy Reagans gunst i California. Nancy har foreløpig ikke sagt et ord, men får McCain hennes støtte, vil det bety enormt i delstaten som hanker inn 162 delegater. Og der er det bare registrerte republikanere som teller. Det samme gjelder New York med sine 101 delegater. Begge delstatene har primærvalg 7. mars. Til sammen 12 delstater går til valglokalene denne supertirsdagen. En uke seinere står Florida og Texas for tur med sikker seier til Bush.

Nå må McCain treffe de republikanske partimedlemmene. Det er ikke uten grunn han pumper ut en ny tv-reklame i California hvor han kaller seg «en stolt Reagan-republikaner som vil kutte skatter, betale nasjonal gjeld og rive i filler de 44000 sidene med skatteregler».

Han motsetter seg homofile ekteskap, som er et tema i California, og vil ikke bruke offentlige penger til kontroversiell kunst. I senatet har McCain stemt mot abort, våpenlovgivning og prøvestansavtale. Han stemte også for at Bill Clinton skulle stilles for riksrett.

Den uredde vietnamhelten og mannen som vil løfte republikanerne inn i samtida, er en dypt konservativ republikaner. Det bør ikke demokrater glemme i begeistringen over en frittalende og uavhengig politiker. For McCain vil ifølge alle meningsmålinger kunne slå Al Gore ved presidentvalget til høsten.

atn@dagbladet.no

VALG VIND I RYGGEN: John McCain driver valgkampi USAs største delstat California.