Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bigleys morder ba Osama om hjelp

Sendte 17 sider langt brev fra Fallujah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar skrev den 38 år gamle terroristen et brev til Osama bin Laden, for å be om flere al-Qaida-krigere, skriver New York Times.

Zarqawis gruppe har hittil fått ansvaret for over 700 drap i Irak, sist torsdag skar de strupen over på britiske Kenneth Bigley, etter at han ble tatt under et fluktforsøk dagen før. Han hadde da sittet fanget siden 16. september, da han ble tatt sammen med amerikanerne Jack Hensley og

Eugene Armstrong. Begge møtte samme skjebne som Bigley.

Flere ganger skal det være Zarqawi selv som utfører grusomheten. Det hele blir behørig filmet og opptaket lagt ut på nettet.

Det er få sikre fakta om Zarqawi bortsett fra at han er fra Jordan, oppholdt seg i Afghanistan da flyene dundret inn i World Trade Center i New York, og at han trolig ble skadd da USA angrep Afghanistan.

Så tok han seg over til Iran og videre til Irak.

Brevet til Osama

- Selv om vi er langt fra hverandre, så er hjertene våre nær hverandre, åpner Zarqawi i brevet til Osama bin Laden etter en runde med høfligheter.

I brevet skjeller han ut kurdere og shiaer, og kaller amerikanerne for feiginger.

Men samtidig skriver han at de «...kjemper mot tida for å opprette motstandsgrupper som kan skaffe sikre skjulesteder...»

De har også problemer med å finne de rette lokale samarbeidspartnerne og at de jobber hardt med å lære opp sine krigere og overbevise dem om den rette vei, via videoer, trykksaker og kurs.

Brevet ble fanget opp da kureren ble tatt i februar i Nord-Irak, og Zarqawi ber Osama om å sende flere krigere.

- Det som hindrer oss i en samlet aksjon er at landet ikke har noen fjell eller skoger vi kan gjemme oss i, skriver Iraks uten tvil mest jagede mann.

Gir Zarqawi ansvaret for alt

New York Times stiller spørsmålet om Zarqawi kan ha ansvaret for alle bortføringene, halshuggingene og bilbombene som USAs visepresident Dick Cheney forsøker å gi inntrykk av.

Gruppa i Irak skal bestå av 50-100 utenlandske krigere, og opptil 1000 irakere, men europeiske etterretningskilder tviler på at Zarqawi har evner eller menn til å kunne planlegge og styre selv en liten del av de rundt 100 angrepene som gjennomføres i Irak hver dag.

- Jeg tror ikke noen i Europa eller Midt-Østen oppriktig tror at han er ansvarlig for alt det som USA sier han har gjort i Irak, sier en anonym etterretningsoffiser til New York Times.

- Fyren er på rømmen, han gjemmer seg for USAs styrker og bytter trolig oppholdssted hver kveld. Det ville vært nærmest umulig for ham å kjølig planlegge og utføre alle operasjonene over hele Irak som noen mener han er ansvarlig for, sier etterretningskilden.

Er i Irak

Men ingen er i tvil om at Abu Musab Al-Zarqawi holdt til i Afghanistan før 11. september 2001, at han nå oppholder seg i Irak, og at han er en alvorlig trussel mot amerikanske soldater og kontraktører fra vesten.

Zarqawi skal ha fått ansvaret for flere terrorangrep i Europa også, blant annet togbombene i Madrid. Men analytikere mener det er helt utenkelig at han skal ha klart å bygge opp et verdensomspennende terrornettverk fra sine skiftende skjulesteder i Irak.

- Zarqawi var aldri en del av ledelsen i al-Qaida, og han har aldri sverget noen allianse med bin Laden, sier en høyerestående tysk etterretningsoffiser som ønsker å være anonym.

Han beskriver Zarqawi som en frittstående agent som gjør ting på sin egen måte, helt forskjellig fra resten av al-Qaida.

Flere mener han ser seg selv om en rival til al-Qaida.

Og det gjenspeiles i brevet til Osama.

Zarqawi refererer i brevet til Osama til en uenighet mellom hans gruppe og al-Qaida. Han henvender seg til Osama med et forslag som kan gavne dem begge, og at han ikke vil ta det ille opp dersom bin Laden ikke ønsker å sende flere menn.

- Vi er brødre og uoverenstemmelsen vil ikke ødelegge vennskap.

IRAKS FARLIGSTE MANN: USA har satt store ressurser inn i jakten på Abu Musab al-Zarqawi, uten hell.
DREPTE BIGLEY: Det var al-Zarqawis gruppe som påtok seg ansvaret for å ha kidnappet og henrettet briten Ken Bigley.
<B>FLERE UTSEENDER: Slik ser han også ut. Bildet er offentliggjort av amerikanske myndigheter.
FILMER TERROREN: Internett er blitt en viktig del av gruppas formidling av sine halshugginger og aksjoner. Her har de filmet et angrep mot en britis-amerikansk base ved Falluja den 26. september i år. Dagen etter var videoen ute på nett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media