Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bikinibilder av fransk presidentkandidat skaper debatt

Mens mannebladet FHM kårer Ségolène Royal til verdens 6. mest sexy kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hun har vært noe av en medieyngling, den sosialistiske presidentkandidaten Ségolène Royal. Men nå har den elegante firebarnsmoren vendt ryggen til franske kjendisblader etter at de trykket bilder av henne på stranden, skriver Times Online.

Magasinet Closer var først ute med å trosse den uskrevne regelen om ikke å publisere bilder av kvinnelige politikere i badetøy. Tidligere har de vist bilder av den håpefulle presidentkandidaten på badeferie ved Middelhavet, kun iført en tyrkis bikini og en baseballcap.

Bladet nøyde seg ikke bare med å trykke bildene, de uttrykte også beundring for figuren til toppolitikeren:

«Tenk at hun er 53!»

Og synet av Royal, som brukte et av barnas flyteredskaper da hun badet og strakte på musklene i vannet, ga magasinet Closer den bekreftelsen de var ute etter.

«Slik som enhver kvinne er hun opptatt av figuren. Og figuren hennes, for å være nøyaktig, er helt upåklagelig», skrev bladet.

Sexy kvinne

For å gjøre situasjonen enda verre for hun som kan bli Frankrikes første kvinnelige president, kom magasinet VSD på banen med badebilder av henne, mens hennes partner og lederen for det franske sosialistpartiet Francois Hollande leste «The History of France for Dummies».

IMAGE: Både Ségolène Royal og hennes motkandidat innenriksminister Nicolas Sarkozy har brukt media bevisst til å lansere seg som spreke presidentkandidater. Nå mener imidlertid Royal at franske «people-magasiner» har trådt over grensen ved å publisere bikinibilder av henne. Foto: AP/Scanpix
IMAGE: Både Ségolène Royal og hennes motkandidat innenriksminister Nicolas Sarkozy har brukt media bevisst til å lansere seg som spreke presidentkandidater. Nå mener imidlertid Royal at franske «people-magasiner» har trådt over grensen ved å publisere bikinibilder av henne. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Royal vurderte først å saksøke VSD for å bryte de strenge reglene for skerming av privatliv. Hun nøyde seg imidlertid med å sende protestbrev til både sistnevnte magasin og Closer som var først ute med bikinibildene.

Men selv om bikinibildene skapte hodebry for Royal, hadde de en hyggelig bieffekt. I magasinet FHM ble hun av sine landsmenn kåret til den sjette mest sexy kvinnen i verden.

Bruker media

Men det er ikke bare Royal som har fått testet grensene for sitt privatliv. Også hennes motkandidat i neste års presidentvalg, de konservatives Nicholas Sarkozy, er blitt avbildet på glossy papir. VSD viste bilder av ham joggende på stranden under overskriften «Duell i solen».

De omtalte bildene av presidentkandidatene har satt i gang en debatt som har gått i både radio og avisspaltene, inkludert en lang artikkel i den seriøse avisen Le Monde.

På den ene siden har bildene fått franskmenn til å heve øyenbrynene i et land hvor mediene tradisjonelt har vært svært diskrét når det gjelder å dekke politikeres privatliv, og de har til sammenlikning med sine pressekolleger i Storbritannia styrt unna de mest sensitive og private sakene.

Samtidig har både Sarkozy og Royal brukt media bevisst for å fremstå som moderne politikere som gjerne vil puste liv inn i fransk politikk. Kritikerne vil ha det til at de setter image over substans i kampen om å lede meningsmålingene.

- Seg selv å skylde på

image: Bikinibilder av fransk presidentkandidat skaper debatt

Sarkozys av-og-på ekteskap er blitt en offentlig såpeopera og etter parets nylige gjenforening lot de seg villig avfotografere, skriver BBC.

Royal på sin side gjennomgikk en stor imageforandring før hun lanserte seg som presidentkandidat. Hun skal blant annet ha invitert fotografer inn på fødestuen etter at hun fødte ett av barna sine.

Derfor er det ikke alle som har møtt Royals protester mot kjendisbladene med like stor forståelse. Karikaturtegneren Plantu i Le Monde valgte å vise en bikinikledd Royal på stranden under et tv-kamera mens hun spør parneren og sosialistlederen Holland: «Kan du smøre meg med litt krem?».

Redaktøren i VSD, Marc Dolisi, konkluderer derfor med at begge presidentkandidatene har seg selv å skylde på.

- Royal og Sarkozy har velvillig vist frem privatlivet sitt når det passet dem.

- Offentligheten følger deres minste bevegelser og handlinger fordi de selv har brukt sine privatliv som et politisk våpen på en mesterlig måte, sier VSD-redaktør Dolisi til nyhetsbyrået Reuters.

Første kvinne

Royal er den første kvinnen med reelle vinnersjanser når franskmennene skal velge ny president neste år. Hennes største bragd hittil er å ha fylt tomrommet på venstresiden etter Lionel Jospin mislyktes ved forrige valg i 2002.

Hun kommer fra eliteskolen ENA, har vært folkevalgt siden 1998 og har sittet som statsråd en rekke ganger. Nå sitter styrer hun regionen Poitou-Charentes.

<B>SUPERPAR:</B> Ségolène Royal og hennes partner Francois Hollande under en pressekonferanse i Limoges 25.mars 2004. Magasinet VSD publiserte bilder av Hollande mens han leste «The History of France for Dummies».
<B>AV-OG-PÅ:</B> Ekteskapet mellom Frankrikes innenriksminister Nicolas Sarkozy og Cecilia er blitt en offentlig såpeopera.