Bikinibildet av norske volleyballjenter årets bilde i Tyrkia

Ble forfulgt av militærhelikopter og tyrkiske menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene av bikinikledde norske volleyballjuniorer skapte stor sensasjon i Tyrkia i fjor sommer.

Nå er bildet av jentene som soler seg, mens et lavtflygende militærhelikopter snirkler seg inn mot jentene i gresset, blitt kåret til årets bilde 2006 i Tyrkia.

Fotografen var Hanne Steen (42). Hun var med til Tyrkia, fordi datteren hennes var tatt ut på landslaget. Fra hotellrommet pleide Steen å sende bilder og korte historier som ble lagt ut på nettsiden til idrettsklubben Øksil (Øksnes skoleidrettslag) i Vesterålen.

For henne er det vanskelig å fatte hvordan det gikk til at bildet hun tok havnet på forsida av Tyrkias største avis, ble plukket opp av CNN i Tyrkia, samt ni andre tyrkiske aviser.

Hjemmesiden til Øksil fikk plutselig 200 000 treff i løpet av noen hektiske sommerdager.

Og nå altså, har Hanne Steens blinkskudd blitt årets bilde i Tyrkia.

- Det er helt utrolig! Jeg tenkte: Går det virkelig an? sier Hanne Steen til Dagbladet.no.

- Absurd

SKAPTE SENSASJON: De norske volleyballjuniorene skapte sensasjon og nærmest hysteriske tilstander da de var i Tyrkia under EM-kvalifiseringen i fjor. Faksimile: Dagbladet 28. mai 2006.
SKAPTE SENSASJON: De norske volleyballjuniorene skapte sensasjon og nærmest hysteriske tilstander da de var i Tyrkia under EM-kvalifiseringen i fjor. Faksimile: Dagbladet 28. mai 2006. Vis mer

Steen tror den utrolige historien begynte med at hun ga Øksils hjemmesideadresse til en journalist, og at denne «kreative» journalisten solgte bildet av de bikinikledde jentene videre.

- Det var virkelig helt absurd. Her sitter jeg og skriver noe for venner og kjente og så havner det på CNN og på forsida til den største avisa i Tyrkia, sier Steen.

Hun forteller at ganske snart fikk de fire tv-stasjoner i hælene. I tillegg til alle de tyrkiske mennene som fra før av hadde fulgt etter jentene under oppholdet i Ankara.

Det toppet seg imidlertid da jentene hadde tatt en times kjøretur ut av Ankara for å finne et litt mer folketomt område hvor de kunne sole seg. Etter bare få minutter hadde den norske juniorlandslagstroppen et militærhelikopter over hodene.

Noen av jentene løp vekk, fordi de trodde helikopteret skulle lande.

- Helikopteret kom noen meter over hodet på oss. Vi kunne se uniformene. Det var rett og slett militære som fulgte med på oss og tok bilder, forteller Steen.

Ikke fått en krone

Landslagstrener Per Arne Haar mottok nyheten om årets bilde på e-post fra Tyrkia.

- Jeg vil gjerne informere deg om en nyhet i Tyrkia. I disse dager har organisasjonen av tyrkiske journalister kunngjort presseprisene for 2006. Ditt foto, som ble tatt av jentene mens de soler seg og et helikopter overvåker, er blitt kåret til det beste bildet i 2006, heter det i e-posten.

Prisen for bildet ble gitt til Anka News Agencny. Her er lenken til det tyrkiske nyhetsbyråets egen presentasjon av prisvinnerbildet.

På hjemmesiden til Øksnes skoleidrettslag kan du lese hva mesterfotograf Hanne Steen selv skriver om prisen.

- I dag fikk vi beskjed fra det Tyrkiske volleyballforbund om at bildet jeg tok, med mitt eget lille kamera, ble kåret til årets pressebilde i Tyrkia 2006, kåret av Tyrkiske journalister.

- For dem som måtte lure – jeg har ikke fått en eneste krone for min fotografering, og det er jo litt dumt for jeg trenger ett nytt kamera, skriver Steen på hjemmesiden.

UT AV ANKARA: For å få fred fra tyrkiske menn, som tok bilder og ville ha mobilnummer, dro de norske jentene på en times kjøretur ut av Ankara for å finne seg en mindre folksom gressflekk å sole seg på.
FORFULGT: De norske jentene ville gjerne ha sol på kroppen. Det ga oppmerksomhet.