Bikinijenter skal leke at de er seler rundt hvithaier

Du kan se om de blir spist direkte på Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag inviterer National Geographic Channel (NGC) og Dagbladet.no deg til å følge et helt unikt forskningsprosjekt overført direkte hjem til din egen stue.

«Shark Attack Experiment: LIVE» handler om å avsløre mytene om verdens mest fryktede dyr og la seerne følge direkte når verdens fremste haieksperter tester hva som får haier til å angripe. Skjer det noe uventet som setter dykkernes liv i fare, vil NGC sette over til et annet bilde, mens haieksperter holder deg oppdatert om hva som skjer.

Til å utføre eksperimentene har National Geographic Channel rekruttert tre «The Shark Angels», tre vakre kvinner, Julie Andersen, Olivia Symcox og Gail Addison, som iført bikini skal utfordre verdens mest dødelige rovdyr.

- Utgangspunktet for prosjektet er å se på de mange mytene folk har om haier. For eksempel at haier angriper når man har på seg glinsende eller lyse klær, og så lage eksperimenter som vi kan teste direkte på tv, sier marinbiolog Ryan Johnson til Dagbladet.

- Ville dyr ... Ryan vokste opp på New Zealand og har dykket med haier i 12 år og er en av ekspertene bak NGCs direktesendte haishow. Han forteller at målet er å redusere frykten vi mennesker har for haier.

«HAIENGLER:»: Julie Andersen, Olivia Symcox og Gail Addison skal utfordre noen av verdens farligste rovdyr direkte på Dagbladet.no. Foto: Nat Geo
«HAIENGLER:»: Julie Andersen, Olivia Symcox og Gail Addison skal utfordre noen av verdens farligste rovdyr direkte på Dagbladet.no. Foto: Nat Geo Vis mer

- Folk har en irrasjonell frykt for haier. De som bader og surfer må få vite at haier ikke er ute etter å spise dem. Mennesker er ikke haimat og haier er ikke interessert i oss, vårt mål er å vise det, sier Johnson.

- Men det hender at haier spiser mennesker..?

- Jeg er helt sikker på at det ikke kommer til å skje noe farlig, men så er det altså alltid den lille sjansen for at noe går galt når du har med ville dyr å gjøre.

- Klarer dere å oppnå noen kontakt med haiene, som man for eksempel klarer med delfiner?

HAIEKSPERT: Marinbiolog Ryan Johnson har gjennomført utallige dykk med hai de siste 12 årene. Hans største haiopplevelse var da han for første gang dykket med hvithaier uten bur: - Jeg kunne se enhver liten bevegelse hvithaien gjorde, men den var aldri interessert i meg. Den svømte rundt i 20-30 minutter, mens jeg bare satt der og studerte det fantastiske dyret, sier Johnons. Foto: Nat Geo
HAIEKSPERT: Marinbiolog Ryan Johnson har gjennomført utallige dykk med hai de siste 12 årene. Hans største haiopplevelse var da han for første gang dykket med hvithaier uten bur: - Jeg kunne se enhver liten bevegelse hvithaien gjorde, men den var aldri interessert i meg. Den svømte rundt i 20-30 minutter, mens jeg bare satt der og studerte det fantastiske dyret, sier Johnons. Foto: Nat Geo Vis mer

- Jeg har alltid forsøkt å oppnå emosjonell kontakt med dem, men jeg har aldri klart det. De er nysgjerrige, men å utvikle det til noe mer enn det tror jeg er umulig. De har rett og slett ikke de egenskapene, de er ville dyr og for meg er det nettopp det som gjør dem som fascinerende.

Sjekker hvithaiene «Shark Attack Experiment: LIVE» er bygget opp slik at forsøkene som gjennomføres først blir testet ut på de minst aggressive haiartene som makrellhaien og blåhai, før tigerhaier og ikke minst verdens mest aggressive hai oksehodehaien skal til pers.

Det direktesendte showet avsluttes med hvithaien, verdens råeste rovdyr. Hvithaien er haien med flest angrep på mennesker, men det skremmer ikke National Geographics haieksperter. Teorien de har planer om å teste er om hvithaier angriper alt som ligner på en sel. Er det en myte at hvithaier angriper alt de kommer over uten å sjekke byttet først? Eller er de mer sofistikerte?

Ryan Johnson sier at det ikke er sikkert at de gjennomfører det planlagte forsøket med hvithaiene, det kommer an på hvordan haiene oppfører seg.

- Det vi har sett tidligere er at hvis du oppfører deg som et bytte og svømmer vekk i panikk, vil haiene også behandle deg som et bytte og finne ut hva du er for noe. Det er et av de farligste eksperimentene vi har gjort, sier Johnson, som likevel er sikker på at ingen av «haienglene» vil bli spist under direktesendinga som starter 00:15 lørdag.

- Folk tror at hvithaiene er havets isbjørner og løver, som spiser mennesker ofte. Det som er virkelig interessant er at selv når hvithaier biter mennesker, slipper de som regel taket og svømmer vekk. Mennesker er ikke en del av haienes diett, selv når de biter er det ut av nysgjerrighet, sier Johnson.

Vil redde haiene Forskerne har to mål med «Shark Attack Experiment: LIVE». Det ene er å finne trygge måter å oppholde seg rundt haier. Det andre er å skaffe oppmerksomhet rundt at noen av naturens mest imponerende rovdyr kan bli utryddet.

- Hele prosjektet handler om å redde haier. Hvert år fiskes det opp 80-100 millioner haier, det er ikke bærekraftig. Måten vi kan redde haiene er å få folk til å si at «disse dyrene hører hjemme på kloden vår!» Folk som ser hvor fantastiske og nydelige disse dyrene er, vil protestere når de slaktes, sier Johnson.

PS! «Shark Attack Experiment: LIVE» starter lørdag klokka 00:15. Sendingen vil pågå fram til 05:00. Du kan lese intervju med «haiengel» Olivia Symcox i morgen.

BUR: Olivia Symcox og de andre dykkerne er aldri lenger unna sikkerhetsburet enn 10 sekunder. Foto: Nat Geo
BUR: Olivia Symcox og de andre dykkerne er aldri lenger unna sikkerhetsburet enn 10 sekunder. Foto: Nat Geo Vis mer