SPONSET: Stians Sport har i flere år sponset terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå. Her fra Sommer-OL i Brasil i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SPONSET: Stians Sport har i flere år sponset terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå. Her fra Sommer-OL i Brasil i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Bikker 1 million solgte Merida-sykler

Stians Sport har importert Merida-sykler siden 1988. Nå runder selskapet millionen.

(Finansavisen): I 1988 solgte Stians Sport 2.500 sykler. I toppåret 2015 økte den norske Merida-distributøren salget til nesten 100.000 sykler.

- I løpet av året forventer vi å runde én million solgte Merida-sykler, sier daglig leder Stian Steen-Olsen, til Finansavisen.

Hans foreldre startet opp Stians Sport i 1975. I 1988 ble selskapet den første Merida-distributøren i verden. Syklene ble importert fra Merida-fabrikken i Taiwan og solgt fra egne lokaler og til sportsbutikker.

- Siden starten har vi vært en av Meridas største kunder, og vi er fortsatt blant de topp fem største Merida-distributørene i verden, sier Steen-Olsen til avisen.

Satser på nett

I 1995 kjøpte Merida-fabrikken 34 prosent av aksjene i Stians Sport. Eierandelen er den samme i dag.

- Vi klarte ikke å finansiere veksten i terrengsykkelsegmentet på egenhånd, og det var et godt strategisk grep å få Merida på eiersiden. Problemet med agenturer er at man mister det hvis man gjør en dårlig jobb og at man også mister det hvis man gjør en god jobb. Det strategiske partnerskapet har også gitt oss et godt nettverk i Asia, sier Steen-Olsen til Finansavisen.

I dag er kjeder som XXL, Sport1, MX Sport og Coop selskapets største kunder, i tillegg til frittstående sykkelbutikker.

For rundt tre år siden startet Stians Sport nettbutikken Merida Store.

- Vi tilbyr hele sortimentet til kundene, men samarbeider med de lokale sportsbutikkene, hvor kundene får levert og montert sykkelen. Vi satser hardt på nett for å møte forbrukeren der den vil handle, sier Steen-Olsen til avisen.

Marginpress

I fjor omsatte selskapet ifølge avisen for 173,8 millioner kroner i Norge, mot 175,4 millioner i 2016.

Stians Sport tok over agenturet på Merida i Sverige i 2009, via datterselskapet Merida Sverige AB.

I fjor omsatte datterselskapet for 133,7 millioner svenske kroner, en økning fra 115,8 millioner året før.

Resultatet falt i begge selskapene i fjor, som i stor grad skyldes ugunstig valutautvikling, skriver Finansavisen.

- Vi hadde stort press på marginene i fjor. Når valutaen endrer seg er det ikke lett å snu seg rundt og øke prisene, men ser vi på driftskostnadene har de vært stabile i mange år. For det vi har fakturert hittil i år ser vi at vi har klart å forbedre marginbildet, sier Fred Haukås, økonomidirektør i Stians Sport, til avisen.

Andre økonominyheter:

Advarer om fall i Oljefondet på 30-40 prosent
Kundene rusher til fastrentelån
Jan L. Andreassen om muligheten for børskrakk