Sparetiltak på Oslos rådhus går hardt ut over de folkevalgte, som fryser på jobb. Ingen vil stå fram, i frykt for kjeft og hån i kommentarfelt.

En rekke politikere forteller Dagbladet om temperaturer ned mot 16 grader. Enkelte har hentet fram både boblejakke og vanter for å holde varmen.

Bikkjekaldt på Rådhuset
En iskald beretning

Publisert

RÅDHUSET (Oslo): I går skrev Dagbladet om hutrende stortingspolitikere som fryser på jobb. Ull er blitt siste skrik blant de folkevalgte, såpass surt er det i gangene og på kontorene nå.

Årsaken er sparetiltakene på Løvebakken. Temperaturen er skrudd ned for å spare penger, og Dagbladet målte 16 grader inne på kontoret til en anonym politiker.

Ingen politikere Dagbladet snakket med våget å stå fram med klager på kulda, i frykt for hets og hån i kommentarfeltene.

Reagerer på 16 grader

Noen hundre meter ned i gata, på Oslos ærverdige rådhus, er situasjonen lik.

Dagbladet måler flere politikerkontor til 16 grader, og misnøyen er reell.

- Jeg reagerer på at Norges største kraftkommune holder Rådhuset så kaldt. Jonas Gahr Støres kraftskatt har åpenbart påvirket Raymond Johansen, sier en anonym politiker til Dagbladet.

Bildebevis florerer nå blant frustrerte folkevalgte som alle dokumenterer det samme: 16 grader på kontorene på Rådhuset.

Dette er en venn i nøden for én politiker på Rådhuset. En gammel pin fra ski-VM i Oslo kan brukes til å tukle med temperaturen på kontorene.

- Surt og jævlig

Arbeidstilsynet ber om at temperaturen på norske arbeidsplasser ikke skal falle under 22 grader.

På Rådhuset er regelen nå 19 til 20 grader, men realiteten er altså langt lavere, kan Dagbladet avsløre.

Politikeren Dagbladet snakker med sitter på kontoret sitt og peker på termometeret. Det viser 16,5 grader. Rådhusets administrasjon har fått installert små termometer på alle kontorer her. Slikt skal visstnok bygge bevissthet til temperatur og strømbruk.

For enkelte blir det heller en konstant påminnelse på de kummerlige forholdene.

- Fy fasan, det er kaldt her. Surt og jævlig, sier politikeren.

En iskald tommel opp. Moralen er høy, men kroppstemperaturen er ofte lav på Rådhuset. Dagbladet har fått bruke bildet med anonymitet som premiss.

Boblejakke og fingervanter

Dagbladet får se bilde av en annen folkevalgt, som sitter med boblejakke og fingervanter på.

- Ja, ja, sånn har det blitt, sier en politiker som freser forbi i gangen, muligens for å holde på varmen.

Kaldt på jobb er ingen spøk, selv om mange folkevalgte både på Rådhuset og Stortinget tar kulda med et (stivnet) smil.

En (konspirasjons)teori

Ifølge Arbeidstilsynet vil for kalde arbeidsmiljø medføre nedsatt fingerferdighet, presisjon og tempo, muskelstivhet og økt mottakelig for infeksjoner hos enkelte. Reumatiske plager kan også forsterkes.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker ikke å kommentere saken, men hans rådgivere viser til at ansatte og folkevalgte selv kan styre temperaturen på kontorene opp mot 19 eller 20 grader.

Ifølge Dagbladets kilder er dette en forfrossen sannhet med betydelige modifikasjoner.

- Det kommer folk her på kvelden og skrur ned temperaturen så den blir 16 igjen, hevder én politiker.

Flere andre bekrefter samme teori: Noen går fra kontor til kontor på Rådhuset og drar ned temperaturen.

På med lua

Den eneste som tør å stå åpnet fram til Dagbladet, er mannen som tar på seg skylda for de iskalde forholdene for både politikerne og kommunalt ansatte i Oslo om dagen: Finansbyråd Einar Wilhelmsen.

- Ja, nå har vi sagt at det skal være strømsparing overalt, så da må vi tåle at det er litt kjøligere enn mange er vant til. Men det er ikke meningen at det skal være nødvendig å fryse altså.

HOLDER KOKEN: «Vi tør ikke annet enn å smile når sjefen har innført strømrasjonering», sier en anonym kilde til Dagbladet: Foto: Privat
HOLDER KOKEN: «Vi tør ikke annet enn å smile når sjefen har innført strømrasjonering», sier en anonym kilde til Dagbladet: Foto: Privat Vis mer

Han forteller til Dagbladet at han ser på dette som en god anledning til å vise fram den fine ullgenseren som kona har strikka til han.

- Rådhuset er et gammelt bygg, og temperaturen har variert en del i det siste, så det har hendt at jeg har hatt det litt kaldere enn anbefalt på mitt eget kontor også. Vi hadde en dag da folk satt på kontoret med lue, og da har det gått for langt, humrer byråden.

Et tjuvtriks i ermet

Enkelte har funnet tjuvtriks som fikser problemet.

- Se her, sier en annen politiker borti gangen.

Hen holder opp en pin merket «Oslo Ski VM-2011» og gliser. Minnet fra folkefesten i Holmenkollen er nå blitt en kjærkommen venn i vinterkulda på Rådhuset.

- Det viser seg at jeg kan bruke denne til å vri litt ekstra på termostaten og få levelig temperatur på kontoret, sier politikeren.

- Er dette lov, da?

- Lov og lov. La meg si det slik; nød lærer naken kvinne å spinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer