Oslo 20220328. En rødrev våget seg ut på en liten bytur etter mørkets frembrudd mandag. Den rasket tilsynelatende uredd for både vanlige folk og folkevalgte over Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo - sannsynligvis på jakt etter mat eller make. Forbipasserende på to bein hadde i alle fall ikke sett på maken, og før noen fikk sukk for seg var reven forsvunnet inn i sitt urbane revehi.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20220328. En rødrev våget seg ut på en liten bytur etter mørkets frembrudd mandag. Den rasket tilsynelatende uredd for både vanlige folk og folkevalgte over Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo - sannsynligvis på jakt etter mat eller make. Forbipasserende på to bein hadde i alle fall ikke sett på maken, og før noen fikk sukk for seg var reven forsvunnet inn i sitt urbane revehi.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Bikkjekaldt

For å spare strøm er maktens korridorer blitt iskalde. Politikerne på Stortinget hutrer og stiller på jobb i lag på lag med ull.

Oslo 20221006. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger fram statsbudsjettet for 2023 i Stortinget. Til vesntre for ham sitter Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Hanna Johre / NTB
Oslo 20221006. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger fram statsbudsjettet for 2023 i Stortinget. Til vesntre for ham sitter Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Dagbladet har tatt tempen på norsk rikspolitikk - og målte et kontor til 16 grader. Det er langt under Arbeidstilsynets anbefaling.

Men ingen folkevalgte vil stå fram og klage, i frykt for hets og kjeft i kommentarfeltet. Da får de heller fryse.

Publisert

- Jeg kan ikke bli Dagbladets ansikt på at vi fryser på Stortinget. Jeg har fått nok kjeft i kommentarfeltene, sier en folkevalgt til Dagbladet.

Vedkommende står i vandrehallen, på vei inn i møte, og viser fram et arsenal av skjerf. Ett rødt, ett gult og ett grått. De er hjemmestrikka alle sammen, og er blitt et nødvendig onde på Løvebakken.

- Det er så kaldt her, herregud, sier politikeren videre.

To andre folkevalgte går forbi. Ingrid Fiskaa (SV) og Mona Fagerås (SV) klager ikke på temperaturen, men viser stolt fram ullgenserne de har tørket støv av.

Når kulda trekker inn

Det var i september at stortingspresident Masud Gharahkhani ba administrasjonen om å legge fram aktuelle tiltak for å spare strøm ved Stortingets mange bygg.

Kort tid seinere ble varmen skrudd ned - og det ettertrykkelig.

Maktens korridorer er nå av det kjølige slaget. Så kaldt er det blitt at temperaturen er blitt en snakkis på Løvebakken - og motebildet formes som alltid av omgivelsene: Lusekofter, skjerf og ullgensere er haute couture på Stortinget nå.

Inne på dette kontoret på Stortinget viser gradestokken 16. Kontorets eier vil ikke stå fram og klage, men erkjenner at det er rimelig kjølig.

Vintermote 2022

Under møte i Stortinget onsdag denne uka, telte Dagbladet flere strikkegensere og lusekofter enn kalde reporterfingre kunne telle.

Digre skjerf holdt strupene varme i forkant av debatten, også.

Kaldt på jobb er ingen spøk. Ifølge Arbeidstilsynet vil for kalde arbeidsmiljø medføre nedsatt fingerferdighet, presisjon og tempo, muskelstivhet og økt mottakelig for infeksjoner hos enkelte. Reumatiske plager kan også forsterkes.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) ønsker ikke å kommentere saken.

Kofter og ullgensere er på moten igjen på Stortinget, særlig under møter i den bikkjekalde stortingssalen.

16 grader

Også kontorene til politikerne er kalde. Arbeidstilsynet ber om at temperaturen på kontorer i det ganske land ikke faller under 22 grader.

Men Dagbladets utsendte reporter målte temperaturen til 16 grader inne på kontoret til en partiprofil som verken ønsker å klage eller stå fram i avisa.

Hun har hentet fram Ap-røde ullsokker for å holde varmen på tærne.

- Det er utrolig kaldt, men nå må dere gå. Jeg skal ha et møte på Teams.

Arbeiderpartiets Lubna Jafery viser stolt fram sitt bidrag til vintermote i kalde møterom på Stortinget.

«Gubben» fryser

- I salen, der er det bikkjekaldt. Det er jo et rom som er dimensjonert for at 169 mennesker skal sitte der og avgi varme. Men vi sitter jo ikke akkurat der hele tida, sier en anonym kvinnelig stortingspolitiker med kontor rett over Vandrehallen.

- Så dere kan skylde dere selv for at det er kaldt i salen?

- Joda. Men det er kaldt der hver vinter. Da sitter vi med skjerf over oss.

Representanten omtaler også en anonym rådgiver hun bare omtaler som «Gubben». Denne «gubben» har langt større problemer med kulda, ifølge politikeren. Det er rett og slett vanskelig å skrive noen dager.

- «Gubben» forteller at han må varme hendene på en tekopp for å kunne skrive, sier hun og ler.

Å lure en luring

Men noen har lurt systemet, bare for å bli bitt i baken av karma.

Inne på et kontor, bak lukkede dører, sitter en anonym stortingsprofil og gliser. Her inne er det både lunt og varm - nesten litt i overkant. Mannen har for lengst kastet dressjakka.

- Jeg har funnet en løsning, sier mannen lurt.

Overleppa hans er blank - såpass varmt er det her inne.

- Jeg klarte å dra termostaten opp på maks etter de tok ned varmen. Så her inne fryser jeg ikke, legger han til.

- Er det litt vel varmt her?

- Vel, jo, for så vidt. Problemet er at nå får jeg ikke termostaten ned igjen, skjønner du, sier mannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer