Bikkjeslagsmål om beviser

Forsvarerne kjemper mot lydbånd i retten og journalister i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aktoratet i båtsertifikatsaken står overfor flere problemer enn båtmekler Erik Øyes taushet.

Allerede i går gjorde skipsinspektør Claes Pallins norske forsvarer Arild Holden det klart at han akter å protestere mot at de tre journalistene Erik Tumyr, Knut Gjernes og Eskil Engedal fra Dagens Næringsliv (DN) møter i vitneboksen.

I dag gjentok Pallins andre norske forsvarer, John Chr. Elden, kravet med fornyet styrke. Han vil at journalistenes vitnemål avskjæres som bevis, og ber om at tiltalepunktet som omhandler den direkte kontakten mellom Erik Øye og DN-journalistene frafalles.

- Hvis ikke ber vi om at politiet etterforsker journalistene, sa Elden.

Det vil i så fall bety en utsettelse av saken.

- Ulovlig bevis

Hele båtsertifikatsaken startet med en artikkel i avisa 18. august 2001. Etter nitid graving klarte journalistene å avsløre at den svenske skipsinspektøren Claes Pallin hadde utstedt båtsertifikat til norske finansmenn, uten at de avla eksamen.

DN-journalistene kjøpte - under oppdiktede navn - et sertfikat for 20 000 kroner av Pallin via Øye.

LYDOPPTAK: En politimann hjelper aktor Susie Bergstrand å spille av et lydopptak av en  politiforklaring, som ligger på CD. Foto: SCANPIX
LYDOPPTAK: En politimann hjelper aktor Susie Bergstrand å spille av et lydopptak av en politiforklaring, som ligger på CD. Foto: SCANPIX Vis mer

Pallins og Øyes forsvarere mener dette tiltalepunktet bygger på ulovlige beviser, fordi den kriminelle handlingen angivelig ble provosert fram av journalistene.

- I denne saken er dessuten journalistene som privatpersoner å anse, sier Elden.

- Selv om Dagens Næringslivs provokasjon er grei i et samfunnsmessig perspektiv, vil den likevel ikke være det i en strafferettslig sammenheng.

- De har jobbet i et prosjekt opp mot en SKUP-pris (pris for kritisk og undersøkende journalistikk, journ.anm.), hevder Elden.

Skulle forsvarerne få medhold i retten, blir det et skudd i baugen for aktoratet.

- Nå er det ekstra viktig at de tre journalistene fra Dagens Næringsliv, som avslørte saken, forklarer seg i retten, sa aktor Susie Bergstrand i går.

Spørsmålet om journalist-vitnene skal avgjøres av dommer Torjus Gard på fredag.

Dragkamp om lydbånd

Bergstrand risikerer enda mer hodebry.


Forsvareren til Røkke-assistent John Inge Valand ønsker nemlig å hindre at tre lydbåndopptak som Øye i all hemmelighet tok opp av samtaler mellom ham og Valand legges fram som bevis i retten.

Ifølge Øyes tidligere advokat Birger Nilsen var motivet for å ta opp samtalene at Øye ønsket å dokumentere det som skjedde.«

Regissert»

Valands forsvarer, Haakon Borgen, reagerer på at CD-platene som aktoratet vil legge fram for retten, også inneholder lydopptak av samtaler som ikke var mellom Øye og Valand. Borgen hevder opptakene kan være regissert av de andre personene på båndet, at de er skaffet til veie på «ulovlig eller utilbørlig» måte, og han krever at lydopptakene ikke spilles av i retten.

- Vi mener framgangsmåten er kritikkverdig, sa Borgen.

Deretter ga han en lengre innføring i det han mener er gjeldende juss på området.

- Jeg oppfatter at det er en viss regi på disse opptakene, fortsatte han.

Borgen hevder opptakene er framskaffet på ulovlig måte, og at de er både «illojale og støtende».

- Vår påstand er at utskrifter av disse opptakene, eller avspilling av opptakene, avskjæres fra bevismengden.

Viktige for aktoratet

De omstridte samtalene ble tatt opp dagen etter at saken var omtalt i DN, og inneholder opplysninger som aktoratet mener styrker deres sak mot Røkke-leiren. Aktoratet vil svært gjerne ha opptakene spilt i retten,

Aktor Fredrik Ranke mener de ikke er ulovlige, siden Øye deltok i samtalene han teipet.

Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs støtter Valands ønske om å hindre opptakene framlagt.

- Lydbåndopptak som dette kan brukes av den ene samtalepartneren til å legge feller for den andre. Jeg synes det vil være kjedelig dersom den slags uetisk oppførsel kan bli brukt til som bevis i retten, sier hun til VG.LES OGSÅ:

Skippere i urent farvann (Artikkel i Dagens Næringsliv 19. august 2001)

«Sertifikatsaken» (DN-journalistenes metoderapport)

I RETTEN: John Inge Valands forsvarer Haakon Borgen i samtale med Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs.
DISKUTERER:</B> Hva er lov og ikke lov? Advokat John Chr. Elden og Ellen Holager Andenæs studerer et svensk båtsertifikat i retten.