HODEPINE: Det har tatt lang tid for miljøvernminister Erik Solheim å finne ut hva han mener om en planlagt veiutvidelse gjennom Nordre Øyeren Naturreservat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HODEPINE: Det har tatt lang tid for miljøvernminister Erik Solheim å finne ut hva han mener om en planlagt veiutvidelse gjennom Nordre Øyeren Naturreservat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Bikkjeslagsmål om vei ved fredet fugle-eldorado

Skaper hodepine i Miljøverndepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bagatellmessig, sier varaordfører Jon Røine (Sp) i Fet om naturinngrepet han ivrer etter å gjennomføre i Nordre Øyer Naturreservat.
Nå har en klage fra Naturvernforbundet i et og et halvt år satt bom for planene om å utvide Riksvei 22, som passerer gjennom naturreservatet.

Truede arter Nå begynner varaordføreren å bli veldig utålmodig.

- Det er en trafikkmengde på Riksvei 22 som er langt utover det en tofelts vei er beregnet på å kunne avvikle, sier han til Dagbladet.

Men Naturvernforbundet har ingen planer om å gi opp motstanden mot en fire-felts vei ved våtmarksområdet Mærkja i Nordre Øyer Naturreservat. Ifølge Mette Sperre i Naturvernforbundet i Fet er området hjemsted for truede våtmarksplanter og den sjeldne arten spissnutefrosk.

- Indrefilet - Dette er indrefileten i Nordre Øyeren Naturreservat. Det er et fantastisk område også for fugl. I høst har der vært tusenvis av svaner, gjess og ender, sier Mette Sperre til Dagbladet.

Området er et naturreservat, som er den strengeste verneformen i Norge.

- Hvis de får dispensasjon til å bygge ut her, kan man stille spørsmål om det i det hele tatt finnes vernede områder i Norge, sier hun til Dagbladet.

- Uforståelig Varaordfører Jon Røine ser det helt annerledes.

- Det har gått vei der siden 1980. Det er 500 meter helt i utkanten av naturreservatet. Hvis vi sier at det utvides med ti meter, får vi 5000 kvadratmeter, og naturreservatet er på 62 kvadratkilometer. Inngrepet er nesten bagatellmessig, sier Røine.

Senterparti-mannen er dypt frustrert over miljøvernminister Erik Solheim fra Senterpartiets regjeringspartner SV, som har brukt lang tid på å behandle klagen.

- Det er helt uforståelig, sier han til Dagbladet.
Overfor lokalavisa Indre Akershus Blad bruker han ord som «fullstendig handlingslammet» og «beslutningsvegring».

Lover svar Nå lover Miljøverndepartementet en snarlig avgjørelse i klagesaken fra Naturvernforbundet.

OMSTRIDT: Her er det omstridte våtmarksområdet Mærkja i Nordre Øyeren Naturreservat. Riksvei 22 til venstre. Foto: Harald Gjerde.
OMSTRIDT: Her er det omstridte våtmarksområdet Mærkja i Nordre Øyeren Naturreservat. Riksvei 22 til venstre. Foto: Harald Gjerde. Vis mer

- Avgjørelsen er like om hjørnet. Departementet vil kommentere kritikken når svaret foreligger, sier statssekretær Heidi Sørensen (SV) til Indre Akershus Blad.

MOTSTANDER:- Hvis de får dispensasjon til å bygge ut her, kan man stille spørsmål om det i det hele tatt finnes vernede områder i Norge, sier Mette Sperre i Naturvernforbundet . Foto: Tor Bjarne Christensen
MOTSTANDER:- Hvis de får dispensasjon til å bygge ut her, kan man stille spørsmål om det i det hele tatt finnes vernede områder i Norge, sier Mette Sperre i Naturvernforbundet . Foto: Tor Bjarne Christensen Vis mer