Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bil er en fjern drøm

- Vi skulle gjerne hatt en bil, men synes det er unødvendig dyrt når vi både bor og jobber på Romsås, sier Trudy Johansen (40 år). Hun er adjunkt på Tiurleiken skole i Oslo, og gift med finskfødte Reijo (45) som er førskolelærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har de en årsinntekt på 470 000 kroner som er nær gjennomsnittet for par med tenåringsbarn.

De er med andre ord ikke verst stilt. Trudy tjener 250 000 kroner i året. Med fem års høyere utdanning og 20 års ansiennitet er den opprinnelige førskolelæreren svært nær sin topplønn.

Ektemannen tjener noe mindre, som førskolelærer. Til gjengjeld har han nedbetalt sitt studielån. Hun har 45 000 kroner igjen.
Til tross for denne tilsynelatende romsligheten, blir det få muligheter til å flotte seg.

De synes det blir unødvendig kostbart å ha bil.

Hun bruker fritida til å ta nok en lang (fireårig) utdanning, for å bli noe annet og tjene mer. Fra før har hun førskolelærerutdanning, ett års studier i samfunnsfag og to år med spesialpedagogikk.

Til tross for at de begge er godt voksne og har vært svært lenge i arbeidslivet, har de ingen oppsparte midler. De må ta opp et stort lån for å finansiere sin nye femroms leilighet til 620 000 kroner, som er nøkternt i Oslo-området.

Trudy og Reijo har barn fra hvert sitt tidligere ekteskap, til sammen to gutter på 12 og en på 15 år. De har ennå ikke tatt seg råd til den etterlengtede sydenturen sammen. Men de sparer og skal få det til.
Familien Johansen/Rajala er ikke noe skrekkens eksempel på armod og nød. Deres økonomi er på linje med gjennomsnittet av tilsvarende par med barn. Og de er begge typiske representanter for yrkesgruppene i offentlig sektor som år etter år har drømt om en lønnsøkning som monner.

Trudy er luta lei av alt snakk om moderasjon. Har hun ikke vist det i hele sitt liv? Har hun ikke styrt unna alle dyre fristelser på egne og familiens vegne?

- Jeg synes jeg har en ok livskvalitet. Men jeg tjener for dårlig i forhold til den jobben jeg gjør, og i forhold til folk i andre jobber, sier Trudy Johansen.

LEI MODERASJON: Trude Johansen er lei alt snakk om moderasjon. -Det er en skam å kreve moderasjon av oss med vanlig jobber i stat og kommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!